Trump ve Selman açıkladı: Suudi Arabistan'dan ABD'ye rekor yatırım

ABD Başkanı Donald Trump ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Beyaz Saray’da bir araya geldi. Selman, görüşme sonrası, "ABD'ye 1 trilyon dolar yatırım yapacağız" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.11.2025 20:01 GÜNCELLEME 19.11.2025 10:43 DÜNYA
Trump ve Selman açıkladı: Suudi Arabistan'dan ABD'ye rekor yatırım

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da kapsamlı bir tören düzenlediği Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı kapıda karşılarken, ikili, Oval Ofis'e geçmeden önce Beyaz Saray'ın bahçesinde kısa süre sohbet etti.

TRUMP, SELMAN'I ÖVDÜ

Yaklaşık 7 yıllık bir aranın ardından Muhammed bin Selman'ı ilk kez Beyaz Saray'da ağırlayan Trump, Suudi Arabistan ile harika ilişkilere sahip olduklarını ve Muhammed bin Selman'ın "çok yakın dostu" olduğunu vurguladı.

Trump, "Bugün Oval Ofis'te son derece saygın bir adam var, uzun zamandır arkadaşım, çok iyi bir dostum. Yaptığı işlerden dolayı çok gurur duyuyorum. İnsan hakları ve diğer her konuda yaptığı şeyler inanılmaz." şeklinde konuştu.

"İran'ın nükleer kapasitesini ortadan kaldırarak" iyi bir iş çıkardıklarını savunan Trump, bu durumdan Riyad'ın memnun olduğunu sözlerine ekledi. Trump ayrıca, İran'ın da ABD ile aslında anlaşmak istediğini savundu.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN ABD'YE 1 TRİLYON DOLARDLIK YATIRIM

Trump, Suudi Arabistan'ın ABD'ye 600 milyar dolar yatırım yapma sözünü hatırlatarak Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın bu rakamı 1 trilyon dolara çıkarma vaadinin ardından, "Çok memnuniyet duyduk. Bu, harika bir şey." değerlendirmesini yaptı.

SUUDİ ARABİSTAN'A F-35 SATILACAK

ABD Başkanı, Suudi Arabistan'a F-35 savaş uçakları satmaya hazır olduklarını ve bu uçakların, İsrail'in sahip olduğu F-35'lerle aynı seviyede olması gerektiğini söyledi.

Hem İsrail'in hem de Suudi Arabistan'ın "ABD'nin büyük müttefikleri" olduğunu söyleyen Trump, Muhammed bin Selman'a dönerek, "Onların (İsrail'in), sizin daha düşük kalibreli uçaklar almanızı istediğini biliyorum. Ancak bunun sizi çok mutlu edeceğini sanmıyorum. Bana kalırsa, ikisi de en üst düzeyde donanıma sahip (F-35 uçakları) olmaları gereken bir seviyedeler." diye konuştu.

Trump, "İsrail, Suudi Arabistan'a F-35 satılmasını 'normalleşme' sürecine bağlamak istiyor, bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna "İsrail, bu durumun farkında. İsrail bundan dolayı çok mutlu olacak." şeklinde karşılık verdi.

SUUDİ ARABİSTAN İBRAHİM ANLAŞMALARINA KATILACAK MI?

Trump, Veliaht Prens ile yaptıkları görüşmede, İbrahim Anlaşmaları ile ilgili süreci de ele aldıklarını vurguladı ancak Riyad'ın anlaşmaya katılımına ilişkin net ifadeler kullanmaktan kaçındı.

Trump, "Taahhüt' kelimesini kullanmak istemiyorum ancak İbrahim Anlaşmaları hakkında çok iyi bir görüşme yaptık. (Filistin konusunda) İki devletli çözüm gibi birçok konuyu konuştuk. Kısa bir süre içinde bu konuyu daha ayrıntılı olarak tartışacağız. Ancak İbrahim Anlaşmaları'na karşı çok olumlu bir tavrınız olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

TRUMP'TAN ERDOĞAN VE SELMAN'A SURİYE ÖVGÜSÜ

ABD Başkanı Trump, Türkiye ile Suudi Arabistan'ın, Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılmasında çok önemli rol oynadıklarına işaret ederek, iki ülkenin liderlerine vurgu yaptı.

Suriye konusunda büyük ilerleme kaydedildiğini anlatan Trump, şu ifadeleri kullandı:

"Bu konuda Veliaht Prens beni aradı ve 'Suriye'ye uygulanan yaptırımları kaldıracak mıyım?' diye özellikle sordu çünkü Suriye'nin başarılı olmasını istiyor. Bildiğiniz gibi, Suriye lideri de kısa süre önce buradaydı. Harika bir toplantı yaptık, o güçlü bir adam ve bu süreci yürütmek için güçlü birine ihtiyaç var. Bence Suriye muazzam bir ilerleme kaydetti. Ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan da beni özellikle aradı. Dedi ki, 'Biliyorsunuz, yaptırımları kaldırmazsanız Suriye'nin şansı olmaz. Kaldırırsanız çok iyi bir şansı olur.' Ben de yaptırımları kaldırdım ve şu ana kadar sonuçlar oldukça iyi."

GAZZE'NİN İNŞASINA SUUDİ ARABİSTAN BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

ABD Başkanı, bir soru üzerine, Riyad yönetiminin, Gazze'nin yeniden inşasına epey katkı yapacağına inandığını vurgulayarak, "Bu konuyu konuşuyoruz. Bu, onun (Muhammed bin Selman) için çok önemli bir konu." yorumunu yaptı.

Trump, Gazze'de Uluslararası İstikrar Gücü'nün ne şekilde ve ne zaman görev yapmaya başlayacağı ve bunun Filistinlilerin egemenliğini ihlal edip etmeyeceği yönündeki soruya ise "Filistinlilerle iyi anlaşıyoruz ve Filistin yönetimini tanıyoruz." şeklinde kısa bir cevap verdi.

KAŞIKÇI SORUSUNA KAÇAMAK CEVAP

ABD Başkanı, ABD istihbaratının, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden Muhammed bin Selman'ın sorumlu olduğu sonucuna vardığına ilişkin soruya "Olaylar olur ancak kendisi bunun hakkında hiçbir şey bilmiyordu. Bu konuyu artık burada bırakabiliriz." yanıtını verdi.

Başkan Trump, ABD ile Suudi Arabistan arasında sivil nükleer anlaşmaya kapı aralayarak, bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

Trump, bu anlaşmanın ne zaman yapılacağına ilişkin soru üzerine, "Bunun gerçekleşeceğini düşünüyorum. Ancak şu an acil değil." dedi.

KAYNAK : AA
Ayşe Çolpan Tan Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR