Somaliland'dan İsrail açıklaması! 'Kesin bir dille reddediyoruz'

Somaliland Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı, Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud'un Filistinlilerin Somaliland'e yerleştirileceği veya bölgede yabancı askeri üsler kurulacağı yönündeki açıklamalarını "kesin bir dille" reddetti.

ABONE OL
GİRİŞ 02.01.2026 04:10 GÜNCELLEME 02.01.2026 04:10 DÜNYA
Somaliland'dan İsrail açıklaması! 'Kesin bir dille reddediyoruz'

Bakanlığın, Amerikan merkezli X sosyal medya platformundan yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu söylemlerin "tamamen asılsız olduğu ve gerçeği yansıtmadığı" belirtilerek, bu tür açıklamaların kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğu ifade edildi.

"HERHANGİ BİR DIŞ PLAN VEYA GİZLİ ANLAŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL"

Açıklamada ayrıca, "Somaliland'in egemenliği, güvenliği ve iç işlerini ilgilendiren konularda herhangi bir dış planın veya gizli anlaşmanın söz konusu olmadığı" vurgulandı.

Somali Cumhurbaşkanı Mahmud'un açıklamalarının "gerçeğe dayanmayan spekülasyonlardan ibaret olduğu" savunulan açıklamada, "Somaliland'in barış, istikrar ve uluslararası hukuk ilkeleri doğrultusunda hareket etmeye devam edeceği" belirtildi.

İsrail, 26 Aralık'ta Somaliland'i "bağımsız ve egemen bir devlet" olarak tanıdığını açıklamıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından açıklanan bu kararla İsrail, Somaliland'i tanıyan tek ülke oldu.

Somaliland, 1991 yılında Somali'den tek taraflı olarak ayrıldığını ilan etmiş, ancak bugüne kadar uluslararası toplum tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmamıştı.

Somali yönetimi ise Somaliland'i ülkenin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğünü vurgulayarak, bölgeye ilişkin tüm uluslararası anlaşmaların yalnızca Mogadişu yönetiminin yetkisinde olduğunu savunuyor.

 

KAYNAK : AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR