MOSSAD'dan İran'daki protestolara destek: Sahada sizinleyiz
MOSSAD'a ait olduğu belirtilen bir hesaptan İranlılara seslenilerek, protestoları sürdürme çağrısı yapıldı. Paylaşımda, MOSSAD'ın eylemleri ve eylemcileri sahada desteklediği iddia edildi. İsrailli bakanlar da protestolara arka çıktı.
ABONE OLİsrail dış istihbarat servisi MOSSAD'a ait olduğu belirtilen bir hesaptan İranlılara yönelik doğrudan bir çağrı yapılarak, geçen Pazar günü başlayan protestoları sürdürmeleri istendi. Paylaşımda, MOSSAD'ın, başkent Tahran ve diğer İran şehirlerinde devam eden gösterileri, protestocuları sahada desteklediği öne sürüldü. X'ten yapılan paylaşımda, "Birlikte sokaklara çıkın. Zaman geldi. Biz sizinleyiz. Sadece uzaktan ya da sözlerle değil. Meydanlarda da sizinleyiz." denildi.
İSRAİLLİ BAKANLARDAN DESTEK
Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanlığı, İsrail Bilim ve Teknoloji Bakanı Gila Gamliel ve Diaspora İşleri Bakanı Amichai Chikli de sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamalarla Tahran yönetimine karşı İran halkını destekledikleri yönünde paylaşımlar yaptı.
İRAN "İSRAİL AJAN"LARINI İDAM EDİYOR
İran yönetimi son aylarda "İsrail ajanı" oldukları suçlamasıyla onlarca kişiyi idam etmişti. İnsan hakları savunucuları da Tahran'ı barışçıl protestoları bastırmak için "İsrail ajanı" suçlamasını kalkan olarak kullanmakla eleştiriyordu.
TRUMP TEHDİT ETMİŞTİ
ABD Başkanı Donald Trump, İran'da yaşananlara ilişkin, "Silahlarımız hazır, onları kurtarmaya, ateş etmeye hazırız. İran barışçı protestocuları vurup şiddetle öldürürse, ABD onların yardımına koşacaktır." dedi.
İRAN'DA KRİZ NEDEN PATLAK VERDİ?
Geçen hafta Tahran'da esnafın İran'da giderek kötüleşen ekonomik koşullara karşı başlattığı protestolar, politik bir kimlik de kazanarak diğer şehirlere de yayıldı. Gösterilere üniversite öğrencileri de katıldı. Protestoların başlamasının arkasında, İran riyalinin dolar ve diğer dünya para birimleri karşısında ciddi biçimde değer kaybetmesi yatıyor. Bu durum, ithalat fiyatlarının yükselmesine yol açarken, perakende ticaretle uğraşanları da olumsuz etkiledi.