ABD'den peş peşe İran açıklamaları! Trump'tan operasyon sinyali: O üssü kullanabiliriz
Son dakika haberi... ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın anlaşma masasına oturmaması durumunda Diego Garcia Üssü'nün kullanılabileceğini belirterek Tahran yönetimine askeri seçenek mesajı verdi.
ABONE OLSON DAKİKA HABERİ: ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen süreçte anlaşma sağlanamaması durumunda askeri seçeneklerin devreye girebileceğine işaret ederek stratejik öneme sahip Diego Garcia Üssü'nü gündeme getirdi.
TRUMP: DIEGO GARCIA ÜSSÜ'NÜ KULLANMAMIZ GEREKEBİLİR
İran ile yaşanan gerilime ilişkin Amerikan Truth Social sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulunan Trump, Tahran yönetiminin uzlaşmaz tavrını sürdürmesi halinde atılacak adımlara değindi.
Sürecin gidişatına göre askeri hazırlıkların yapılabileceğini belirten Trump, "İran bir anlaşma yapmamaya karar verirse, ABD'nin son derece istikrarsız ve tehlikeli bir rejimin potansiyel saldırısını ortadan kaldırmak için Diego Garcia'yı ve Fairford'da bulunan hava üssünü kullanması gerekebilir." ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı, bölgedeki askeri varlığın tahkim edilebileceği mesajını vererek, Tahran'ın masaya oturmaması durumunda stratejik üslerin operasyonel hale getirilebileceğinin altını çizdi.
Trump paylaşımında, Diego Garcia Adası'na ilişkin İngiltere Başbakanı Keir Starmer'e çağrıda bulundu.
ABD Başkanı, söz konusu adanın oldukça stratejik konuma sahip olduğunu vurgulayarak, İngiltere'nin burayı Morityus'a iade etmemesi çağrısını yineledi.
Trump, Starmer'e, adayı uzun vadeli şekilde kiralaması çağrısı yaparak, "Başbakan Starmer, en iyi ihtimalle 100 yıllık bir kira sözleşmesi imzalayarak, hiçbir nedenle Diego Garcia üzerindeki kontrolünü kaybetmemelidir. Diego Garcia'yı vermeyin." görüşlerini paylaştı.
SALDIRI İÇİN ÇOK SAYIDA ARGÜMAN VAR
Başkan Trump'ın açıklamalarından kısa bir süre önce Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Tahran yönetimine yönelik sert uyarılar yer aldı. Olası bir askeri müdahalenin zeminine dikkat çekilen açıklamada, "İran'a saldırı için çok sayıda argüman var, Tahran'ın anlaşma yapması akıllıca olur." denildi.
Beyaz Saray yetkilileri, diplomatik çözümün hala masada olduğunu ancak İran'ın tutumunun belirleyici olacağını vurguladı. Trump'ın işaret ettiği Diego Garcia Üssü, ABD'nin Hint Okyanusu'ndaki en kritik askeri tesislerinden biri olarak biliniyor ve uzun menzilli operasyonlarda stratejik bir merkez olarak kullanılıyor.