İran, ABD- İsrail savaşının gizli bilançosu ortaya çıktı: 7 günde dev kayıp!
ABD’nin kayıplarının 2 milyar doları aştığı belirtilirken, uzmanlara göre asıl kritik soru askeri envanterlerin hızla tükenmesi. İran, ABD ve İsrail'in 7 günde saldırılarda maliyet olarak dev kayıplar verdiği de kaydediliyor.
ABONE OLİran’a yönelik saldırıların başlamasının ardından bölgede çatışmaların ilk yedi günü geride kaldı. Bu süreçte balistik füzeler, savaş uçakları ve kamikaze dronlar yoğun şekilde kullanılırken, çatışmaların maliyeti her iki taraf için de giderek ağırlaşıyor.
Akşam Gazetesi'nden Yusuf Alabarda, ilk 7 günün İran ve ABD için bilançosunu yazdı. 'Önce kim tükenecek' başlıklı yazı kaleme alan Alabarda, ABD'nin son bir haftadaki kayıplarının 2 milyar doları aştığını kaydediyor. Savaşta asıl kriz ise tarafların askeri envanterlerinin hızla azalması.
Çatışmalarda ABD’nin en büyük kayıplarından biri stratejik radar ve hava savunma sistemleri oldu. Alabarda, ABD'nin Hava savunma ve radar sistemlerindeki kayıplarını şöyle sıralıyor;
- AN/FPS-132 Erken Uyarı Radarı (Katar- Al Udeyid Hava Üssü): İran'ın balistik füze saldırısında isabet aldığı belirtildi. Sistemin tahmini değeri 1,1 milyar dolar. Bu radarın devre dışı kalması, bölgedeki tüm balistik füze takip kapasitesini körleştiriyor.
- AN/TPY-2 THAAD Radar Bileşeni (BAE- Al-Ruveyis Üssü): Bölgeye yeni konuşlandırılan THAAD sisteminin gözü sayılan bu radarın vurulduğu da teyit edildi. Radarın yaklaşık maliyeti 500 milyon dolar.
- 3 adet F-15E Strike Eagle: Savaşın en trajik olaylarından biri olarak kayıtlara geçen ve dost ateşi ile vurulduğu belirtilen üç adet uçağın maliyeti yaklaşık 282 milyon dolar.
- 3 adet MQ-9 Reaper İHA: İran hava sahası üzerinde ve sınır hattında vurularak düşürüldü. Birim maliyeti 30 milyon dolardan toplamda 90 milyon dolarlık kayıp.
KOMUTA VE HABERLEŞME ALTYAPISINDAKİ KAYIPLAR
Bahreyn’de bulunan ABD 5. Filo Karargâhı’ndaki AN/GSC-52B uydu iletişim terminallerinin de füze saldırısında imha edildiği bildirildi. Kurulum maliyetleriyle birlikte kaybın yaklaşık 40 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.
Kuveyt’teki Ali Al Salem Hava Üssü ve Camp Arifjan tesislerinde meydana gelen yapısal hasarlar ise yüz milyonlarca dolarlık maliyete yol açtı.
Çatışmalarda kullanılan mühimmatın maliyeti de dikkat çekiyor.
* Önleyici füzeler: İran'ın ucuz dronlarını düşürmek için ateşlenen her bir SM-3 füzesi 10-25 milyon dolar, her bir Patriot (PAC-3) füzesi ise yaklaşık 4 milyon dolar. CSIS verilerine göre, ABD, sadece ilk 100 saatte 3,1 milyar dolarlık mühimmat stokunu tüketti.
İRAN'DA DURUM NE?
Alabarda, İran tarafında da ciddi kayıplar yaşandığını kaydetti. Tahran yönetiminin savaşın başında yüzlerce balistik füze ateşlerken, son günlerde saldırıları tekli veya küçük gruplar halinde gerçekleştirdiği aktarılıyor.
Alabarda'nın İran'daki kayıplara ilişkin verdiği bilgiler şu şekilde;
- "ABD ve İsrail'in gerçekleştirdiği hava saldırıları, İran'ın füze rampalarını ve orta menzilli füze stoklarını önemli miktarda daha ateşlenemeden yok etti. İran için bu durum, stratejik bir kayıp zira eksilen her balistik füzenin yerine yenisini koymak, mevcut yaptırımlar ve lojistik baskı altında aylar sürecek bir süreç.
- Bu durumda İran'ın savaşın başında sahip olduğu orta ve kısa menzilli füze envanterinin 10.000 adetten 4.000 adede kadar, 450 adetlik füze rampa miktarının ise 100 adede kadar düştüğü belirtiliyor.
- Kamikaze dronların ise 5.000 adetten 1.500 adede kadar düştüğü belirtiliyor.
İran, ABD'nin pahalı savunma füzelerini ucuz sistemlerle bitirmeyi hedefliyor. ABD ise bu lojistik batağa saplanmadan, İran'ın üretim ve fırlatma kapasitesini tamamen felç etmeye odaklanmış durumda. Ancak rakamlar gösteriyor ki; merminin paradan, füzelerin ise üretim bandından daha hızlı tükendiği bu savaşta en çok yok eden değil, en son mermisi kalan kazançlı olacak."