Rusya'dan bomba açıklama: Son 40 yılın en büyük krizini yaşıyoruz

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, ABD'nin enerji kaynaklarıyla doğrudan bağlantılı ülkelerle silahlı çatışmalar başlattığını belirterek, "Bugün, bence son 40 yılın en büyük enerji krizini yaşıyoruz." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.03.2026 21:31 GÜNCELLEME 18.03.2026 21:41 DÜNYA
Rusya'dan bomba açıklama: Son 40 yılın en büyük krizini yaşıyoruz

Novak, başkent Moskova'da düzenlenen bir etkinlikte küresel enerji piyasalarındaki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.

'SON 40 YILIN EN BÜYÜK ENERJİ KRİZİNİ YAŞIYORUZ'

Dünyada son 30-40 yılda yaşanan savaşların öncelikle enerji kaynaklarıyla bağlantılı olduğuna işaret eden Novak, "Örneğin, ABD'nin son dönemde başlattığı silahlı çatışmalar, tüm dünya için enerji açısından önemli ve enerji kaynaklarına sahip ülkelerle bağlantılıdır. En sonuncusu İran, ondan önce Irak, Kuveyt, Suriye, Libya ve benzeri ülkeler vardı." diye konuştu.

Orta Doğu'daki çatışmalar nedeniyle en az 20 milyon varil petrol sevkiyatının etkilendiğini anlatan Novak, "Bugün, bence son 40 yılın en büyük enerji krizini yaşıyoruz. Hürmüz Boğazı'nda etkilenen petrol ve petrol ürünleri miktarı dünya genelindeki tüketimin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturuyor." ifadesini kullandı.

KÜRESEL DOĞAL GAZ ÜRETİMİNİN YÜZDE 20'İ DÜNYA PİYASALARINA SEVK EDİLEMİYOR

Aleksandr Novak, bölgede duran petrol sevkiyatı nedeniyle küresel ticaretin de yaklaşık üçte birinin etkilendiğini kaydetti.

Küresel doğal gaz piyasalarına ilişkin de konuşan Novak, küresel doğal gaz üretiminin yaklaşık yüzde 20'sinin dünya piyasalarına sevk edilemediğini söyledi.

ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırıları ile İran'ın misillemeleri sonucu küresel ticarette önemli geçiş güzergahlarından biri olan Hürmüz Boğazı'nda trafiğin aksaması ve arz endişeleriyle enerji fiyatlarında yükseliş yaşanıyor.

KAYNAK : AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldum. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarında kurduğum internet haber sitesiyle başladım. Kurduğum sitede 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdım. 2022 yılından bu yana Haber7 bünyesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere çok sayıda haber, grafik ve video hazırladım. Kariyerime Haber7'de gündem editörü olarak devam etmekteyim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR