KKTC'den Avrupa'ya EOKA tepkisi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola'nın terör örgütü EOKA'nın kuruluş yıl dönümünü kutlamasına tepki gösterdi.

ABONE OL
GİRİŞ 20.03.2026 00:03 GÜNCELLEME 20.03.2026 00:03 DÜNYA
KKTC'den Avrupa'ya EOKA tepkisi

KKTC Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Erhürman, "Avrupa Parlamentosu Başkanı Sayın Roberta Metsola, EOKA'nın kuruluş yıl dönümünü kutlamış. Sayın Metsola 'büyük bir coşkuyla' EOKA'nın kuruluş yıl dönümünü kutlarken, bu örgütün Kıbrıslı Türkler için ne anlam ifade ettiğini bilmiyor muydu?" ifadelerini kullandı.

Erhürman, Ada'da çözümü desteklediklerine dair beyanlarda bulunan uluslararası kuruluşların yetkililerinin, bu beyanlarıyla Kıbrıs'taki iki eşit kurucu ortaktan biri olan Kıbrıslı Türklerin güvenini her gün biraz daha fazla sarstıklarının farkına varmaları gerektiğini vurguladı.

ERHÜRMAN'DAN, AVRUPA KOMİSYONUNA "BİZANS" TEPKİSİ

KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, yaptığı yazılı açıklamada ise Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in kamuoyuna yansıyan açıklamalarına tepki gösterdi.

Erhürman, AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'in yapay zeka alanındaki yenilikçi gelişmeleri anlatırken, "Bu teknolojileri, Bizans kiliselerinin gölgesinde geliştirdik." şeklinde beyanatta bulunduğunu hatırlatarak "Sayın Ursula von der Leyen, bu Ada'nın Bizans kiliselerinden ibaret olduğunu mu sanıyordu?" ifadesine yer verdi.

Erhürman, von der Leyen'in Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ziyareti sırasında sınırdaki bariyer arasından KKTC'ye baktığına da işaret ederek, şunları kaydetti:

"Sayın Ursula von der Leyen 'delikten baktırma ritüelinin' parçası haline getirilirken, pek çok Avrupa Birliği (AB) yetkilisinin yürüyerek veya arabalarıyla kuzeye geçip bizlerle görüştüğünden haberdar değil miydi? Dediğim gibi art arda geliyor. AB, Kıbrıs'ı bilmiyorsa bir zahmet öğrenmek, biliyorsa tutumunu yeniden gözden geçirmek zorundadır."

BAŞBAKAN ÜSTEL: SKANDAL VE AKIL TUTULMASIDIR

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola'nın, terör örgütü EOKA'nın kuruluş tarihine denk gelen günde yayınladığı mesaja tepki göstererek, "AP Başkanının terörü övmesi açıkça bir skandal ve akıl tutulmasıdır." ifadesini kullandı.

KKTC Başbakanı Üstel yaptığı yazılı açıklamada, EOKA'nın 1950'li yıllarda Kıbrıs'ta başta Türkler olmak üzere sivilleri hedef alan saldırılarla anılan silahlı bir örgüt olduğunu hatırlatarak, böylesine bir yapının "kahramanlık" kavramı üzerinden yüceltilmesinin yaşanan acıların yok sayılması, mağdurların hatıralarının zedelenmesi ve şiddetin meşrulaştırılması anlamına geldiğini kaydetti.

AP Başkanı Metsola'nın terör örgütü EOKA'ya dair mesajı ve yaklaşımının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Başbakan Üstel, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"AP Başkanının terörü övmesi açıkça bir skandal ve akıl tutulmasıdır. Başkan Metsola'nın, Kıbrıs Türk halkının hafızasında şiddet, acı ve saldırılarla yer etmiş EOKA'ya yönelik övgü içeren ifadeleri, açık bir skandal ve tarihsel gerçeklerin çarpıtılmasıdır. Avrupa Birliği yetkilileri şunu iyi bilmelidir. Terörü öven, tarihsel gerçekleri çarpıtan ve Kıbrıs Türk halkının yaşadığı acıları yok sayan hiçbir yaklaşım bizim açımızdan yok hükmündedir."

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, EOKA terör örgütünün 1 Nisan'daki kuruluşunun yıl dönümü için önceden yayımladığı mesajda, EOKA'nın eylemlerinden "kahramanlık" olarak bahsetmiş ve terör örgütü üyelerinin "cesaret ve fedakarlık" gösterdiklerini iddia etmişti.

Metsola ayrıca AP'de terör örgütü EOKA ile ilgili bir etkinliğe de izin vermişti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR