15 Avrupa ülkesinden İsrail’e sert tepki: 'Dehşete düştük'

Avrupalı 15 ülkeden dışişleri bakanları, İsrail’in Lübnan'a yönelik saldırılarına ilişkin bir ortak açıklama yayınlayarak, "Lübnan’daki dramatik durum ve yeniden tırmanan şiddet karşısında dehşete düştük." ifadeleri kullanıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 01.04.2026 23:37 GÜNCELLEME 01.04.2026 23:44 DÜNYA
15 Avrupa ülkesinden İsrail’e sert tepki: 'Dehşete düştük'

Belçika, Hırvatistan, Estonya, Finlandiya, İzlanda, İtalya, İrlanda, Letonya, Lüksemburg, Moldova, Norveç, Polonya, San Marino, İspanya ve İsveç’ten dışişleri bakanları, Lübnan’da ağırlaşan insani durum nedeniyle bir ortak açıklama yayınladı.

Açıklamada, "Orta Doğu’daki çatışmalardan endişe duyan dışişleri bakanları olarak, Lübnan’daki dramatik durum ve yeniden tırmanan şiddet karşısında dehşete düştük. An itibarıyla ülkede 1,2 milyon kişi yerinden edilmiş durumda ve bu, nüfusun yaklaşık dörtte birine tekabül ediyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı’na göre şu ana kadar çoğu sivil olmak üzere, aralarında çocuklar, yardım görevlileri ve gazetecilerin de bulunduğu binden fazla kişi hayatını kaybetti" denildi.

Lübnan'dan son dakika İsrail kararı

"HİZBULLAH SİLAHSIZLANMALIDIR"

Hizbullah’ın İran’a destek amacıyla İsrail’e saldırma kararını şiddetle kınadıklarını ifade eden bakanlar, "Hizbullah, ilgili Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda İsrail’e yönelik tüm düşmanca eylemlerini derhal durdurmalı ve silahsızlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

"İSRAİL’İN SALDIRILARI HAKSIZ VE KABUL EDİLEMEZDİR"

İsrail’e de uluslararası insancıl hukuka uyma yükümlülüğünün hatırlatıldığı açıklamada, "Sivillere, sağlık personeline, yardım görevlilerine, gazetecilere, sivil altyapıya ve tesislere yönelik saldırılar haksız ve kabul edilemezdir. Bunlar derhal sona ermeli" denildi.

Bağımsız soruşturma ve hesap verilebilirliğin sağlanması vurgusu yapılan açıklamada, "İsrail’in Lübnan’daki askeri operasyonları ile Hizbullah’ın saldırıları sona ermeli. İsrail’i Lübnan’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam saygı göstermeye çağırıyor, Hizbullah da İsrail de dahil olmak üzere tüm tarafları askeri eylemleri durdurmaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada durumdan etkilenen herkese yönelik insani yardımın tam, güvenli ve engelsiz şekilde ulaştırılması çağrısında da bulunuldu.

UNIFIL BİRLİKLERİNE YÖNELİK SALDIRILAR KINANDI

Lübnan hükümetinin silahların devlet kontrolüne alınması ve Hizbullah’ı silahsızlandırma çabalarını da desteklediklerini ifade eden Avrupalı dışişleri bakanları, Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Gücü’nün (UNIFIL) görev yetkisini desteklediklerini ifade ederek UNIFIL birliklerine yönelik tüm saldırıları kınadı.

Açıklamada, "Bu saldırılar, barış gücü askerleri arasında kabul edilemez kayıplara yol açmış, özellikle Endonezyalı barış gücü askerlerinin öldürülmesiyle sonuçlanmıştır. BM Barış Gücü personelinin güvenliği her zaman sağlanmalıdır. Lübnan ve İsrail’deki şiddet olaylarının tüm mağdurlarına ve ailelerine başsağlığı diliyoruz" denildi.

Tüm tarafların 2024 yılı Kasım ayındaki ateşkes anlaşmasına saygı göstermeye çağrıldığı açıklamada, "İsrail’i Lübnanlı yetkililerin doğrudan müzakere çağrısını kabul etmeye güçlü bir şekilde teşvik ediyoruz. Lübnan’da istikrarı desteklemeye yönelik çabalar, Orta Doğu’da kalıcı barış ve güvenlik açısından hayati öneme sahip. Acilen gerilimin düşürülmesi gerekiyor. Diplomasi üstün gelmeli" denildi.

"LÜBNAN'A ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ACİL VE İNSANİ DESTEK SEFERBER ETTİK"

Açıklamada, "Lübnan ve halkına yardım amacıyla önemli ölçüde acil ve insani destek seferber ettik ve bunu sürdüreceğiz. Uluslararası toplumu, Lübnan ve halkına daha fazla destek için harekete geçmeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

İsrail'in kana buladığı Lübnan'dan Türkiye'ye teşekkür

 

KAYNAK : İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR