İran'dan "abluka" tehdidi! "Yarımadanın tamamında engelleriz"

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hatemul Enbiya Merkez Karargahı, ABD'nin deniz ablukasının devam etmesi halinde Kızıldeniz, Basra Körfezi ve Umman Denizi üzerinden ticareti engelleyeceği uyarısında bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 15.04.2026 15:00 GÜNCELLEME 15.04.2026 16:58 DÜNYA
İran'dan "abluka" tehdidi! "Yarımadanın tamamında engelleriz"

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hatemul Enbiya Merkez Karargahından ABD'nin Hürmüz Boğazı ablukasına ilişkin açıklama geldi. İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, İran Silahlı Kuvvetleri'nin savaş yönetiminden sorumlu birimi Hatemu'l Enbiya Merkez Karargahı Komutanı Tümgeneral Ali Abdullahi, ABD Başkanı Donald Trump'ın "deniz ablukası" tehditlerine ilişkin konuştu.

Açıklamada, "Saldırgan ve terörist ABD, bölgedeki yasa dışı deniz ablukasını sürdürmek ve İran ticari gemileri ve tankerleri için güvensizlik oluşturmak istiyorsa bu eylemi ateşkesin ihlaline bir hazırlık olacaktır. Eğer ABD bölgeye yönelik deniz ablukasını sürdürürse İran'ın güçlü silahlı kuvvetleri Basra Körfezi, Umman Denizi ve Kızıldeniz'de hiçbir ihracat ve ithalatın devam etmesine izin vermeyecektir" ifadeleri kullanıldı.

TRUMP'IN ABLUKASI PAZARTESİ'DEN BERİ DEVAM EDİYOR

Pakistan'da İran ile gerçekleştirilen müzakere sürecinin başarısızlığa uğramasının ardından Trump'ın İran'daki deniz ablukası 13 Nisan Pazartesi günü saat 17.00 itibariyle başladı. Buna göre ABD, hiçbir geminin açık sulardan İran kıyı şeridine doğru hareket etmesine ve İran kara sularında ve limanlarında demir atmasına izin vermeyeceğini öne sürdü.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), dün ABD'nin İran limanlarına yönelik ablukasına 10 binden fazla askerin yanı sıra onlarca savaş gemisi ile savaş uçağının eşlik ettiğini duyurdu.

KAYNAK : İHA, AA