Ortalığı karıştıran Suriye iddiası! Türkiye'den son dakika açıklama geldi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Suriye'nin gümrük düzenlemelerinin sadece Türkiye'ye yönelik olduğu iddialarını yalanladı. Açıklamada, iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttığı vurgulandı.

ABONE OL
GİRİŞ 07.05.2026 18:35 GÜNCELLEME 07.05.2026 18:35 DÜNYA
Ortalığı karıştıran Suriye iddiası! Türkiye'den son dakika açıklama geldi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Suriye'nin ithalata yönelik gümrük düzenlemelerinin sadece Türkiye'yi hedef aldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

SURİYE'NİN GÜMRÜK DÜZENLEMELERİNİN TÜRKİYE'YE YÖNELİK OLDUĞU İDDİALARI YALANLANDI

Konuyla ilgili resmi bir açıklama yapan DMM, söz konusu haberlerin kamuoyunu yanlış yönlendirme amacı taşıdığını belirterek, "Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya mecralarında yer alan 'Suriye Hükümeti'nin ithalata yönelik yaptığı ve hasat zamanına göre değişen aylık gümrük düzenlemelerini sadece Türkiye'ye yönelikmiş gibi yansıtan iddialar' dezenformasyon içermektedir." ifadelerini kullandı.

'KARARLAR TÜM DÜNYADAN YAPILAN İTHALATI KAPSAMAKTADIR'

Suriye İthalat ve İhracat Ulusal Komitesi tarafından alınan kararların çarpıtıldığını anlatan DMM yetkilileri, "2025'te alınan ve bazı art niyetli kesimlerce yeniymiş gibi sunulan kararlar, sadece Türkiye'ye özel bir uygulama olmayıp, tüm dünyadan yapılan ithalatı kapsamaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

'TİCARET HACMİ 1 MİLYAR 350 MİLYON DOLARI AŞTI'

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin sekteye uğramadığının altını çizen DMM, konuya istatistiklerle açıklık getirerek şunları kaydetti: 

"İddiaların aksine, 2026 yılının Ocak-Nisan döneminde, ülkemiz ile Suriye arasındaki ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artış göstererek 1 milyar 350 milyon dolar seviyesini aşmıştır. Rakamlar, ticari ilişkilerin sekteye uğramadığını, aksine ivme kazandığını açıkça ispat etmektedir."

Açıklamada ayrıca, 7 Nisan 2026 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilen Türkiye-Suriye Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi (ETOK/JETCO) I. Dönem Toplantısı ile beraberindeki İş ve Yatırım Forumu'nun, iki ülke iş dünyasının mevcut potansiyeli daha da geliştirme konusundaki kararlılığını bir kez daha teyit ettiği hatırlatıldı.

'ASILSIZ İDDİALARA İTİBAR ETMEYİN'

Vatandaşlara algı operasyonlarına karşı dikkatli olmaları çağrısında bulunulan açıklama, "Kamuoyunun, dost ve komşu ülkelerle ilişkilerimizi hedef alan algı operasyonlarına ve kara propaganda faaliyetlerine karşı hassas olması; resmi verilerle ve açıklamalarla bağdaşmayan asılsız iddialara itibar etmemesi önemle rica olunur." sözleriyle sona erdi.

KAYNAK : Haber7
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldum. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarında kurduğum internet haber sitesiyle başladım. Kurduğum sitede 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdım. 2022 yılından bu yana Haber7 bünyesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere çok sayıda haber, grafik ve video hazırladım. Kariyerime Haber7'de gündem editörü olarak devam etmekteyim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR