Basına sızdı ortalık katrıştı! ABD'de büyük endişe! Trump 'Vatana ihanet sayılır' demişti

Amerikan The New York Times gazetesi, gizli bir istihbarat raporunu yayımladı. ABD'nin İran'da iddia ettiği kadar başarı kazanamadığı belirtiliyor. İran'ın askeri kapasitesinin yüzde 70'inin hala yerli yerinde olduğu iddia edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.05.2026 07:05 GÜNCELLEME 13.05.2026 09:11 DÜNYA
Basına sızdı ortalık katrıştı! ABD'de büyük endişe! Trump 'Vatana ihanet sayılır' demişti

ABD'nin istihbarat değerlendirmelerinin, Başkan Donald Trump yönetiminin İran ordusunun "paramparça edildiği" yönündeki açıklamalarının aksine ordunun füze kapasitesini büyük ölçüde koruduğuna işaret ettiği ileri sürüldü.

New York Times (NYT) gazetesinin mayıs ayına ait gizli istihbarat belgelerine dayandırdığı haberde, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki 33 füze üssünün 30'una yeniden erişim sağladığı iddia edildi.

İRAN'IN YERALTI KAPASİTESİNİN YÜZDE 90'I KULLANILABİLİR DURUMDA

Haberde, İran'ın savaş öncesi füze stokunun yaklaşık yüzde 70'ini ve mobil fırlatma araçlarını hala elinde bulundurduğu öne sürüldü.

Ayrıca haberde, İran'ın ülke genelindeki yer altı füze depolama ve fırlatma tesislerinin neredeyse yüzde 90'ının "kısmen ya da tamamen çalışabilir" duruma getirildiği iddiasına yer verildi.


Habere göre, Askeri istihbarat teşkilatları da, uydu görüntüleri ve diğer gözetleme teknolojileri dahil olmak üzere çeşitli bilgi kaynaklarından elde edilen verilere dayanarak, İran'ın ülke genelindeki yer altı füze depolama ve fırlatma tesislerinin yaklaşık yüzde 90'ının kullanılabilir durumda olduğunu düşünüyor.

ABD TARAFINDA MÜHİMMAT TÜKENİYOR

Raporda yer alan bir diğer bilgi de Washington tarafına dair. Buna göre, ABD ordusu, Tomahawk seyir füzeleri, Patriot önleme füzeleri ve ATACMS kara konuşlu füzeleri de dahil olmak üzere birçok kritik mühimmat stokunu zaten tüketmiş durumda.

ABD Başkanı Donald Trump, gazetenin haberine sosyal medyadan tepki gösterdi. Trump, "Yalan haber medyası, İranlı düşmanın bize karşı askeri açıdan başarılı olduğunu söylüyor. bu o kadar yanlış ve saçma bir iddia ki adeta vatana ihanet sayılır. Onlar düşmana yardım ve yataklık ediyorlar." diye paylaştı.

İran medyasına ait 159 geminin tamamen batırıldığını öne sürdü. Trump, "Bunların yaptığı, hiç olmaması gereken yerde İran’a boş yere umut vermektir. Sadece kaybedenler, nankörler ve aptallar Amerika aleyhinde argümanlar üretir." yorumunu yaptı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR