Kritik maddede anlaşma sağlandı: İran 12 milyar doları hemen istiyor!
İran'ın ABD ile yürütülen dolaylı müzakerelerde bloke edilmiş varlıklarının 12 milyar dolarının anlaşmanın hemen ardından serbest bırakılmasını talep ettiği belirtildi.
ABONE OLİran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı'na konuşan ve müzakere heyetine yakın olduğu belirtilen bir kaynağa göre, İran Meclisi ve Müzakere Heyeti Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın Katar ziyaretinde bu konu ele alındı.
İran, ABD ile yürütülen ve önerilen 14 maddelik mutabakat zaptı kapsamındaki görüşmelerde, bloke edilmiş 24 milyar dolarlık fonun serbest bırakılmasını talep etti.
Katar merkezli Aljazeera'nın haberinde, dondurulmuş varlık konusunda tarafların anlaşmaya vardığı ileri sürülmüştü. Buna göre; İran ve ABD arasındaki bir anlaşmanın açıklanma ihtimalinin çok yüksek olduğu belirtilmişti.
"YARISI ŞİMDİ, YARISI SONRA"
Tahran yönetimi, söz konusu miktarın yarısının anlaşmanın açıklanmasıyla birlikte aktarılmasını, kalan kısmının ise 60 gün içinde transfer edilmesini istedi.
Kalibaf'ın Katar ziyaretinde bu konunun ele alındığını aktaran kaynak, daha önce İran fonlarının serbest bırakılması sürecinde yaşanan deneyimler nedeniyle ABD'ye karşı ihtiyatlı yaklaşımın sürdüğünü ifade etti.