Almanca bilmeyen bu plaja giremiyor
Almanya'nın Helle kentinde bulunan bir plajın işletmecisi, Almanca yüzme ve güvenlik kurallarını bilmeyenlerin plaja girişini yasakladı. Belediye, yasağın geri çekilmesini talep etti.
ABONE OLAlmanya'nın Helle kentindeki Heidebad parkındaki plaja girmek için Almanca bilme şartı getirildi. Buradaki plajda bir çocuk boğulmaktan son anda kurtulmuştu. Bu olayın ardından işletme müdürü Mathias Nobel, güvenlik ve yüzme kurallarını anlamayan ve acil durumlarda iletişim kurulması güç kişilerin plaja girmesine izin verilmeyeceğini açıkladı.
Söz konusu yasak bir dizi tartışmayı da beraberinde getirdi. Kararın bir ayrımcılık mı, yoksa güvenlik gerekçesiyle alınmış haklı bir karar mı olduğu gündeme geldi. Bu karar üzerine Helle Belediyesi harekete geçti. Belediye işletmeciden söz konusu uygulamayı geri çekmesini talep etti.
Belediye ve işletmeci arasında imzalanan sözleşmeye göre; işletmenin, plajlara bütün halkın erişimini sağlamakla yükümlü olduğu ve bunu sağlaması gerektiği belirtiliyor. Belediye sözcüsü Drago Bock, işletmecinin toplumun belli bir kesimine yönelik bir yasakla söz konusu kamusal yükümlülüğünü ortadan kaldıramayacağını hatırlatıyor.