Rus büyükelçi dronla hedef alındı
Rusya Dışişleri Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Stockholm'deki büyükelçiliğinin insansız hava aracı saldırısının hedefi olduğunu bildirdi.
ABONE OLBakanlık, İsveç yetkililerini diplomatik misyona yönelik tekrarlanan olayları önleyememekle eleştirdi. Yapılan açıklamada, "Bir dört pervaneli insansız hava aracı diplomatik misyonun arazisine kırmızı boya dolu bir konteyner bıraktı. Üzerine el yapımı patlayıcı düzeneği taklidi yapılmış ikinci bir insansız hava aracı ise (kazara olmadığı anlaşılan bir şekilde) Rus Büyükelçiliği binasına çok yakın bir yere, arazimize düştü" denildi.
Bakanlık, ikinci olayın büyükelçilik personelini "açıkça korkutma girişimi" olduğunu söyledi. Bakanlık, "Bu durum, sadece bir provokasyonla değil, Rus misyonu çalışanlarını açıkça korkutma girişimiyle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Buna doğrudan şunu söyleyeceğiz: Bu işe yaramayacak," diye vurguladı.
BENZER OLAYLAR YAŞANMIŞTI
Açıklamada, benzer olayların Stockholm'de sistematik hale geldiği belirtildi ve İsveç yetkililerinin, 1961 Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi uyarınca yabancı diplomatik misyonları koruma yükümlülüklerini yerine getirmedikleri suçlamasında bulunuldu.
Bakanlığın açıklamasına göre, İsveç kolluk kuvvetleri daha önceki olayları belgeledi ancak son iki yılda meydana gelen düzinelerce saldırıya ilişkin soruşturmalarda hiçbir ilerleme kaydedemedi.
Bakanlık, İsveç'in Rus diplomatik misyonuna yönelik daha fazla saldırıdan ve bunların olası sonuçlarından sorumlu olacağını belirtti.