Son dakika... Trump: Hürmüz Boğazını alıyoruz

Son dakika haberi: ABD Başkanı Donald Trump "Hürmüz Boğazını ele geçiriyoruz. Boğazı korumak için para alacağız" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.07.2026 15:19 GÜNCELLEME 13.07.2026 16:35 DÜNYA
Son dakika... Trump: Hürmüz Boğazını alıyoruz

Son dakika haberi: ABD Başkanı Donald Trump Fox News'e yaptığı açıklamada "Hürmüz Boğazı'nı ele geçiriyoruz. Bir anlaşmamız vardır ve İran bunu bozdu. Hürmüz Boğazı'nın koruyucusu olacağız, Boğazı korumak için para alacağız" dedi.

Trump, "Onları sıkıştırdık. Kaçıyorlar. Askeri teçhizatlarının büyük kısmı yok edildi. Hava savunma sistemleri de artık yok. Dün gece onları çok sert vurduk. Ne zaman bir insansız hava aracı (İHA) gönderseler, biz de onları çok sert vuruyoruz" dedi. Son saldırılar öncesinde bir anlaşmaya varıldığını belirten Trump, "Kimse bilmiyor ama bir anlaşmamız vardı. Anlaşma tamamen sonuçlanmıştı. Sonra onu bozdular. Onlar her zaman anlaşmaları bozarlar. Bu insanlarla on kez anlaşma yaptık. Bu yüzden onları çok sert vurmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"BOĞAZI KORUYUP KARŞILIĞINDA PARA ALACAĞIZ"

İran'ın Hürmüz Boğazı'nın kapatıldığına yönelik açıklamalarına değinen Trump, "Hürmüz Boğazı'nı kontrol altında tutacağız ve muhtemelen biz yöneteceğiz. Boğazın koruyucusu olacağız. Belki de kendimize ‘Boğazın Koruyucu Meleği' deriz. Ve bunun karşılığında bize ödeme yapılmalı. Bunu yaptığımızda masraflarımız karşılanacak. Çünkü diğer ülkeler çok zengin ve bizim yanımızdalar. Uzun yıllardır olduğu gibi bunu karşılıksız yapmamız beklenemez" ifadelerini kullandı.

ABD ordusunun Hürmüz Boğazı'nı 50 yıldan fazla süredir koruduğunu söyleyen Donald Trump, "Bunun için hiçbir zaman ödeme almadık. Tüm parayı onlar kazandı, Amerika Birleşik Devletleri ise hiçbir karşılık görmedi. Gerçekten inanılmaz. Boğazı yıllarca hiçbir ücret almadan koruduk. Ama artık onu koruyacağız ve bunun karşılığında çok para alacağız. Aslında tek istediğimiz, yaptığımız tüm bu işler ve insanlarımızı tehlikeye attığımız için masraflarımızın karşılanması" şeklinde konuştu.

ABD Başkanı, "Dün 11 saatlik bir toplantı yaptılar. Bu adamlarla her şey 11 saat sürüyor. Biliyorsunuz, bir cümle, bir saat ve bir dakikada çözüme kavuşturulabilecek bir konu. Bir dakika sürmeli. Dün her konuda anlaşmaya varılmıştı. Ancak odadan ayrıldılar ve geri arayıp birkaç değişiklik yapmamız gerektiğini söylediler. Değişiklik yapmayacağız. Hep değişiklik istiyorlar. Onlar sadece profesyonel müzakereciler. Hepsi bu. Hatta bunda iyi olduklarını bile söylemem. Benden hiçbir şey alamadılar, hiçbir şeyleri yok. Ancak 47 yıla bakarsanız, ABD başkanlarını sürekli oyaladılar. Her başkan oyalanıp durdu, hiçbir şey yapmadı ve onlar giderek daha da güçlendiler" dedi.

İRAN'DAN CEVAP GECİKMEDİ: İZİN VERMEYECEĞİZ

İran Silahlı Kuvvetleri'nin savaşı yürüten birimi Hatemu'l Enbiya Merkez Karargahı tarafından yapılan açıklamada, "ABD'nin Hürmüz Boğazı'nın yönetimine müdahale etmesine izin vermeyeceğiz. ABD ile işbirliği İran'a karşı savaş olarak kabul edilecek. Savaş genişlerse bölgedeki tüm müttefiklere ulaşacak, sorumluluk ABD ve müttefiklerine aittir." denildi.

Meryem Üstün Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünü bitirdi ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde Felsefe yüksek lisansını tamamladı. Ekim 2023'ten beri Haber7 bünyesinde internet editörü olarak çalışmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR