WikiLeaks'ın kurucusuydu: İki yıl sonra sessizliğini bozdu
ABD ile yaptığı anlaşmayla serbest kalan WikiLeaks kurucusu Julian Assange, iki yıllık sessizliğini bozdu. X hesabından "Geri döndüm" mesajını paylaşan Assange'ın gönderisi kısa sürede milyonlarca etkileşim aldı.
ABONE OLHaziran 2024'te Amerika Birleşik Devletleri ile vardığı anlaşma sonucu serbest bırakılan WikiLeaks kurucusu Julian Assange, sosyal medyadaki sessizliğini sonlandırdı. İki yılı aşkın süredir hiçbir paylaşım yapmayan Assange, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımla dikkatleri üzerine çekerek, "Geri döndüm" ifadelerini kullandı.
MİLYONLARCA GÖRÜNTÜLENME ALDI
WikiLeaks'in resmi hesabından paylaşılan ve kendi portresinin önünde poz verdiği bir fotoğrafı alıntılayan Assange'ın mesajı kısa sürede büyük yankı uyandırdı. Paylaşım sadece dört saat içinde 5 milyon görüntülenmeye ulaşırken, 150 binden fazla beğeni topladı. Fotoğrafta Assange'ın işaret ettiği duvar resminde daha önce yer alan özgür yazısının üzerinin kapatıldığı görüldü. Assange'ın bu paylaşımı hangi amaçla yaptığı henüz bilinmiyor.
175 YIL HAPİS İSTEMİNDEN ÖZGÜRLÜĞE
Assange, 2010 ve 2011 yıllarında WikiLeaks üzerinden ABD'nin Afganistan ve Irak'taki faaliyetlerine ilişkin yüz binlerce gizli belge ve diplomatik yazışmayı yayımlamıştı. Bu yayınların ardından ABD makamlarının takibine giren Assange hakkında 2019 yılında hazırlanan iddianamede 18 ayrı suçlama yöneltilmiş ve 175 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.
YEDİ YILLIK BÜYÜKELÇİLİK SÜRECİ
ABD tarafından casuslukla suçlanan Assange, İsveç'te hakkında yürütülen davalar nedeniyle iadesi gündemdeyken Haziran 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı. Yaklaşık yedi yıl boyunca büyükelçilikte kalan WikiLeaks kurucusu, 11 Nisan 2019'da binadan çıkarılarak gözaltına alınmış ve kefalet şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanmıştı. Beş yıl cezaevinde kalan Assange, 24 Haziran 2024'te ABD ile yaptığı anlaşma kapsamında serbest bırakılarak ülkesi Avustralya'ya dönmüştü.