Mossad şaşkınlıkla izliyor: Türkiye elini kolunu sallayarak bölgede nüfuzunu artırıyor

Doğu Akdeniz'de değişen jeopolitik dengeler ve Türkiye'nin bölgedeki stratejik adımları, İsrail savunma ve istihbarat birimlerinde derin bir endişe dalgasına yol açıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 29.09.2026 10:23 GÜNCELLEME 29.09.2026 10:30 DÜNYA
Mossad şaşkınlıkla izliyor: Türkiye elini kolunu sallayarak bölgede nüfuzunu artırıyor

İsrail savunma teşkilatı, Türkiye'nin Libya ile 2019’da imzaladığı “Libya koridoru” mutabakatının ardından bölgedeki askeri ve diplomatik hareketliliğini yakından mercek altına aldı. İsrail merkezli Jerusalem Post’da Amir Bohbot imzalı analizde, istihbarat birimleri, Ankara'nın bölgedeki varlığının İsrail'in enerji projeleri ve deniz ticaret yolları üzerindeki etkilerini analiz ederken, olası güvenlik riskleri Tel Aviv’de panik havasına neden oldu.

İSRİAL’İN ENERJİ HATLARINDA TÜRKİYE DUVARI

İsrail savunma kaynaklarından yansıyan değerlendirmelere göre, Ankara'nın Libya ile yaptığı anlaşma, İsrail'den Kıbrıs'a, oradan da Yunanistan üzerinden Avrupa'ya ulaşması planlanan doğalgaz boru hattı projesini doğrudan hedef alıyor. Bu hamlenin, söz konusu hattın inşasını engellemeyi veya en azından etkisini minimize etmeyi amaçladığı savunma çevrelerinde sıkça dile getiriliyor. Bu durum, bölgedeki enerji denkleminin sadece teknik değil, aynı zamanda sert bir diplomatik ve hukuki mücadele alanı haline geldiğini gösteriyor.

İSRAİL İSTİHBARATINDAN "YAKIN TAKİP" MESAJI

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) İstihbarat Müdürlüğü, Mossad ve Donanma istihbarat birimleri, Türkiye'nin Libya'daki askeri varlığını ve bölgedeki nüfuzunu anbean şaşkınlıkla izliyor. İsrail kaynaklarına göre, Türkiye'nin Libya'da hem havada hem de denizde askeri varlığını sürdürüyor. Analizde Mossad’ın Türkiye’yi neden şaşkınlıkla izlediği şu sözlerle ifade edildi: “Bu, Türk elçilerinin ve üst düzey komutanların sık sık ziyaretlerini içermektedir. İsrail savunma teşkilatı, özellikle IDF İstihbarat Müdürlüğü, Mossad ve İsrail Donanması istihbarat birimi, Türkiye'nin bölgedeki etkisinden derin endişe duyuyor.”

DENİZ TİCARETİ VE KRİTİK ALTYAPI GÜVENLİĞİ

İsrail ekonomisinin can damarı olan deniz ulaşımı, savunma teşkilatının en hassas olduğu konuların başında geliyor. İsrail'in dış ticaretinin yüzde 98 gibi devasa bir oranının deniz yoluyla gerçekleşmesi, nedeniyle İsrail'in ticaretine ağır bir darbe inecek. Özellikle ABD ve İsrail'in 28 Şubat'tan beri İran'a yönelik gerçekleştirdiği saldırılarından dolayı Hürmüz ve Bab el-Mandeb boğazlarındaki gerilimlerin neden olduğu kırılganlık, İsrail'in Akdeniz'deki enerji ve iletişim kablolarının güvenliği konusundaki endişelerini daha da derinleştiriyor. Yetkililer, sadece enerji hatlarının değil, bölgeden geçen kritik iletişim ve elektrik kablolarının da hasar görme ihtimaline karşı tetikte olduklarını belirtiyor.

KAYNAK : Haber7
Mücahit Çetin Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

1993 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Medya kuruluşlarında gündem ve özel haber editörü olarak görev aldı. Halen Haber7’de özel haber editörü olarak çalışıyor. ‎

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR