"Pakistan savaş uçakları Husileri vurdu" iddiası
Pakistan Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının, Yemen'de İran destekli Husilere yönelik hava operasyonlarına katıldığı bildirildi. Ancak Pakistan yönetimi, New York Times'ın Pakistanlı yetkililere dayandırdığı haberi yalanladı.
ABONE OLPakistan Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının, Yemen'de İran destekli Husilere karşı düzenlenen askeri operasyonlara aktif olarak katıldığı bildirildi.
KARA HAREKATI YOK; ODAK İHA VE FÜZE TEHDİDİ
Konuya ilişkin bilgi veren ikinci bir Pakistanlı yetkili, ülkesinin askeri rolünün Yemen'de doğrudan bir kara harekatına katılmaktan ziyade hava desteği sağlamak üzerine kurgulandığını belirtti. Yetkili, Pakistan birliklerinin Husilerin insansız hava aracı (İHA) ve füze tehditlerini zayıflatmaya odaklandığını vurguladı.
Her iki yetkili de operasyonlara kaç savaş uçağının sevk edildiği, hangi stratejik hedeflerin vurulduğu veya hava saldırılarının ne zaman başladığına dair detay paylaşmadı.
"SUUDİ ARABİSTAN'DA 8 BİN PAKİSTAN ASKERİ KONUŞLANDIRILDI" İDDİASI
Eski ABD Kara Kuvvetleri ataşesi ve Savunma İstihbarat Ajansı (DIA) eski analistlerinden Albay David O. Smith, The New York Times'a yaptığı değerlendirmede, Suudi Arabistan'da yaklaşık 8 bin Pakistan askerinin bulunduğunu aktardı.
Bu güçlerin bünyesinde Pakistan Hava Kuvvetleri mensupları ile Kara Kuvvetleri'ne bağlı hava savunma birliklerinin yer aldığı kaydedildi.
Smith, söz konusu askeri unsurların temel görevinin Suudi Arabistan'ın petrol altyapısını korumak olduğunu belirtti.
Eski ABD'li yetkili, İslamabad yönetiminin komşusu Tahran ile diplomatik dengeleri koruma çabası sebebiyle Pakistan birliklerinin Husilerle doğrudan sıcak kara çatışmasına girmesinin düşük bir olasılık olduğunu değerlendirdi.
PAKİSTAN'DAN YALANLAMA
Pakistan Enformasyon Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada söz konusu haber yalanlandı.
Açıklamada, "Yukarıda atıfta bulunulan NYT haberinde, Pakistan Hava Kuvvetlerine ait uçakların Husilere karşı kullanıldığı iddiası sahte ve uydurmadır." ifadesine yer verildi.
Uluslararası basına Mekke Ortak Savunma Anlaşması kapsamında Pakistan Silahlı Kuvvetleri'nin görevlendirilmesiyle ilgili spekülatif haberlerden kaçınmaları çağrısı yapılarak, "Gerekirse, konuşlandırmanın detayları ilgili kurumlar tarafından kamuoyuna açıklanacaktır." ifadesi kullanıldı.