Polonya’dan Türk savunma sanayiine yakın markaj: Stratejik iş birliğine geçiyoruz

Polonya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kukula, Ankara'da ROKETSAN ve ASELSAN tesislerini ziyaret ederek Türk savunma sanayiinin kritik sistemlerini inceledi. Kukula, iki ülke arasında stratejik iş birliği mesajı verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 17.10.2026 12:07 GÜNCELLEME 17.10.2026 13:14 DÜNYA
Polonya’dan Türk savunma sanayiine yakın markaj: Stratejik iş birliğine geçiyoruz

Polonya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Wieslaw Kukula, Türkiye ziyareti kapsamında Türk savunma sanayiinin kalbi olan ROKETSAN ve ASELSAN tesislerine çıkarma yaptı. Polonya Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi sosyal medya hesabından paylaşılan bilgilere göre, Orgeneral Kukula ROKETSAN'da Türkiye'nin gururu TAYFUN füze sistemini, hassas güdümlü silahları ve hava savunma çözümlerini yakından inceledi.

Temaslarına ASELSAN'da devam eden Polonyalı komutan, burada entegre hava savunma, komuta kontrol ve elektronik harp sistemleri hakkında brifing aldı. Görüşmelerde özellikle insansız hava araçlarına karşı geliştirilen yerli çözümler masaya yatırıldı. HAKİM komuta sistemi, İHTAR, ŞAHİN ve KORKUT anti-drone çözümleri ile GÖKBERK ve EJDERHA yönlendirilmiş enerji silahları Polonya heyetinin özel ilgisini çekti.

STRATEJİK İŞ BİRLİĞİNE GEÇİŞİN SAĞLAM TEMELİ

İki ülkenin NATO'nun doğu kanadındaki kritik rolüne dikkat çeken Orgeneral Kukula, Türkiye ile Polonya arasındaki yüksek karşılıklı güvene vurgu yaparak, "Türkiye ile Polonya'yı yüksek düzeyde karşılıklı güven ve ortak tehdit anlayışı birleştiriyor. NATO'nun aynı doğu kanadının bir parçasıyız ve benzer zorluklarla yüzleşiyoruz. Bu durum, güvenilir bir ortaklıktan stratejik iş birliğine geçişin sağlam bir temelidir" değerlendirmesinde bulundu. Kukula ayrıca ASELSAN yönetimine misafirperverlikleri ve sunulan çözümleri tanıma fırsatı verdikleri için teşekkür etti.

Ziyaret sırasında, artan drone tehditlerine karşı askeri birliklerin ve kritik altyapıların korunması ön plana çıktı. NATO'nun doğu kanadının savunmasını güçlendirmeyi hedefleyen Doğu Kalkanı programı kapsamındaki zorluklara nasıl cevap verileceği tartışıldı. Avrupa SAFE enstrümanı koşulları dikkate alınarak Türkiye ve Polonya savunma sanayileri arasındaki iş birliği perspektiflerinin değerlendirilmesi, Türk savunma sektörünün ihracat potansiyeli ve ülke ekonomisine sağlayacağı devasa döviz girdisi açısından kritik bir adım olarak görülüyor. Bu temasların, önümüzdeki dönemde milyar dolarlık yeni savunma ihalelerine kapı aralaması bekleniyor.

KAYNAK : Haber7
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR