ABD'den son dakika Pakistan ve Afganistan duyurusu! İslamabad'a bomba teklif

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Pakistan'ın Afganistan'a ilişkin terör endişelerinden haberdar olduklarını ve bu konuda "sahip olabilecekleri verimli bir rol varsa bu rolü üstlenmeye istekli olduklarını" bildirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 02.11.2026 00:20 GÜNCELLEME 02.11.2026 00:20 DÜNYA
ABD'den son dakika Pakistan ve Afganistan duyurusu! İslamabad'a bomba teklif

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Atlanta'da yapılan G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında düzenlediği basın toplantısında, Pakistan-Afganistan meselesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

'PAKİSTAN'IN TERÖRLE HEDEF ALINMASINI İSTEMİYORUZ, BİR ROL VARSA ÜSTLENMEK İSTERİZ'

Pakistan'ın, "Afganistan topraklarından desteklenen terör saldırılarından ve Afganistan yönetiminin, terör saldırılarını engellemek için yeterince çaba göstermediğinden" endişe duyduğunu belirten Rubio, "(Pakistan'ın) terörle hedef alınmasını istemiyoruz. Bu nedenle, sahip olabileceğimiz verimli bir rol varsa bu rolü üstlenmek isteriz." dedi.

Rubio, Afganistan yönetimiyle "yakın ilişkileri olmasa da" Pakistan'ın endişelerinden haberdar olduklarını ve "teröre karşı olduklarını" kaydetti.

PAKİSTAN-AFGANİSTAN SINIRINDAKİ TERÖR SORUNU

Pakistan'da silahlı saldırılar, özellikle Afganistan'a sınırı bulunan Hayber Pahtunhva ve Belucistan eyaletlerinde yoğunlaşıyor.

Her iki eyalette de Peştun ve Beluci etnik gruplarının haklarını savunduklarını ileri süren silahlı gruplar, Pakistan güvenlik güçlerine ve sivillere yönelik saldırılarda bulunuyor.

İslamabad, Pakistan Talibanı'nın (TTP) Afganistan'da mevzilendiğini ve saldırılarını buradan organize ettiğini savunurken, Afganistan yönetimi bu iddiaları reddediyor.

Belucistan'da ise "Belucistan Kurtuluş Ordusunun" (BLA) saldırıları ön plana çıkıyor. BLA, Belucistan'ın Pakistan'dan ayrılmasını ve Beluç halkının bu bölgeyi yönetmesini istiyor.

KAYNAK : AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldum. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarında kurduğum internet haber sitesiyle başladım. Kurduğum sitede 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdım. 2022 yılından bu yana Haber7 bünyesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere çok sayıda haber, grafik ve video hazırladım. Kariyerime Haber7'de gündem editörü olarak devam etmekteyim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR