Bulgaristan yarın kritik seçime giriyor
Bulgaristan'da yarın yapılacak parlamento seçiminde 6.9 milyon kayıtlı seçmen, 240 milletvekilinin isimlerini belirlemek üzere sandık başına gidebilecek.
ABONE OLBulgarlar, 20 parti ve koalisyonunun gösterdiği 4 bin 652 aday arasında seçim yapmak üzere 11 bin 400 seçim sandıkta oy verebilecek. Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, yurtdışında 141 yerleşim yerinde toplam 259 seçim merkezi açacak. Bakanlık, Türkiye'de kuracağı sandık sayısını 123 olarak bildirilmişti.
Bugüne dek kullanılan çoğulcu seçim sisteminden vazgeçilmesi üzerine, karma bir seçim sistemin kullanılacağı ülkede 240 milletvekilinin yüzde 12.9'unu oluşturan 31 milletvekili şahsen, geri kalan milletvekilleri ise parti ve koalisyonların sunduğu aday listelerine göre belirlenecek.
Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev, seçim dolayısıyla halka seslenişinde, kimi aşırı milliyetçi partilerin ülkede etnik bölünmeye yönelik ırkçı söylemlerde bulunduklarını, ancak Bulgaristan halkının demokratik bir ortamın içinde birlik ve beraberliğini korumak zorunda olduğunu söyledi.
Ülkedeki milliyetçi görüşlü partiler, Türkiye'de açılacak sandıklarda oy kullanılmasına karşı çıkarlarken, seçim arifesinde medyalar, oy kullanmak üzere Türkiye'den otobüslerle yurda gelen soydaş göçmenlerin ziyaretlerine geniş yer ayırdı.
Milliyetçi ve sağcı partiler, seçim kampanyası sırasında Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ortaklığına karşı çıkarak Bulgaristan'da çifte vatandaşlık hakkının kaldırılmasına ilişkin isteklerini koz olarak kullandılar.
Üyelerin çoğunluğun Türkler'in oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS-HÖH) 2006 yılında yapılan son parlamento seçiminde Türkiye'deki göçmenlerden yaklaşık 50 bin oy almıştı.
Seçim arifesinde SKALA adlı bir kamuoyu araştırma ajansı, 240 kişilik parlamentoda Sofya Belediye Başkanı Boyko Borisov'un lideri olduğu GERB partisinin 75 koltuk, iktidardaki Bulgaristan sosyalist Partisi'nin de 50 koltuk alabileceğini öne sürdü. SKALA, HÖH'nin milletvekili sayısının 40'a dek çıkabileceğini belirtirken, yüzde 4 seçim barajını aşabilecek parti ve koalisyon sayısının 8'e dek ulaşabileceğini bildirdi.
Yarın saat 06.00'da başlayacak parlamento seçiminin akşam saat 19.00'da sona ereceği bildirildi. Seçimleri izlemek üzere Türkiye, Polonya, Danimarka ve İsveç'ten gözlemcilerin geleceği, seçimin güvenliğinin sağlanması için 15 bin polisin görevlendirileceği açıklandı.