Çamurun yuttuğu köydekiler sağ

Morakot tayfunun Tayvan adasında yol açtığı çamur selinin yuttuğundan endişe edilen 700 köylünün yaşadığı belirlendi. Köylülerin yeri uydu telefonu ile bulundu

ABONE OL
GİRİŞ 12.08.2009 07:02 GÜNCELLEME 12.08.2009 07:02 DÜNYA
Çamurun yuttuğu köydekiler sağ

skeri yetkililer, adanın güneyindeki dağlık bölgede yer alan dört köyün sakinlerinin evlerinin çamur ve kayaların altında kalmasından önce yüksek bir yere çıkmayı başardığını belirtti. Tayvan Merkez Haber Ajansının haberine göre, bu köylülerin yerleri uydu telefonuyla tespit edildi ve köylülere yiyecek gönderildi. Helikopterler yaralı köylüleri taşıyor.

Ancak kurtarma çalışmalarına katılan yetkililer halen çok sayıda kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

Tayvan'ın son 50 yıl içinde maruz kaldığı en şiddetli tayfun olan Morakot, adada en az 63 kişinin ölümüne yol açtı. Tayfun nedeniyle Asya'da yaşamını kaybedenlerin sayısı 100'ü geçiyor.

Bu yılın sekizinci tayfunu olan Morakot, Çin'in Zhejiang, Fujian, Anhui ve Jiangsu eyaletlerinde de sel ve toprak kayması gibi ciddi felaketlere neden oldu.

Çin Devlet Sel ve Kuraklıkla Mücadele Merkezi'nden verilen bilgiye göre, Çin'in ana kesiminde 11 milyondan fazla kişinin yaşamını olumsuz etkileyen Morakot tayfunu, 8 kişinin ölümüne, 3 kişinin kaybolmasına ve yaklaşık 1,5 milyar dolar  tutarında doğrudan ekonomik kayba yol açtı. Çin' de 1 milyon 570 bin kişi güvenli yerlere taşınmak zorunda kaldı.

(aa)