Lapland Rovaniemi'de ren geyiği çiftliği

Birçok alanda kullanılan ren geyiklerinin yaşam alanı Finlandiya'da oldukça geniş. Vahşi yaşamı da kendilerine yuva edinen bu geyikler çiftliklerde de yetiştiriliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 15.12.2021 10:33 GÜNCELLEME 15.12.2021 10:35 Dünyayı Geziyorum
Lapland Rovaniemi'de ren geyiği çiftliği

Ormanlık alanları sayısı bir hayli fazla olan Finlandiya'da birçok vahşi yaşam canlısı bulunuyor. Bunlardan biri de ren geyikleri. Her yerde resimlerini ve farklı şekildeki boynuzlarını görmeye alışkın olduğumuz bu geyikler bir çiftlikte yetiştiriliyor ve çeşitli alanlarda kullanılıyor. Ren geyiklerinin en çok bulunduğu yerlerden birisi olması sebebi ile Lapland Rovaniemi'de ren geyiği çiftliği bulunuyor. Belgesel gibi bir gezi yapan Dünyayı Geziyorum ekibi de bu geyikleri yerinde görüntüledi.

 

 

Ren Geyikleri 

 

 

Ren geyikleri Kuzey kutbunda kendine yaşam alanı bulan bir canlıdır. Bu yerlerden biri de Finlandiya'dır. Bu ülke dışında ise Norveç, İzlanda, İsveç gibi ülkelerin de kuzey bölgelerinde yaşamlarını sürdürmektedirler. Ren geyikleri bugün vahşi doğada yaşamlarını devam ettirip videoda olduğu gibi çiftliklerde bu şekilde yetiştirilse de evcilleştirilen ilk hayvan olma özelliğine sahiptir. 

Ren geyikleri dişi cinsinde 60 ile 170 kilo aralığında ağırlığa sahiptir. Erkek cinsleri ise 300 kiloya kadar bulunabilir. Her iki cinsin de boynuzları vardır. Ren geyiklerinin erkek cinsinde boynuzları Aralık ayına gelince düştüğü gözlemlenir. Dişi cinsi ise yazın boynuzlarını düşürür. 

Kışları ise genelde liken adı verilen yapraklarla beslenir. Bununla beraber sazlık ve otlarla da beslendiği görülür. 

Ren geyiklerinin burunlarının içinde bulunan özel kemikler yüzey alanını oldukça artırır. Soluk alınırken gelen soğuk hava ciğerlere girmeden önce hayvanın vücut sıcaklığı ile ısınır, soluk verilirken çıkan havadan da su yoğunlaşarak burunda kalır ve içeri giren havayı nemlendirmek için kullanılır, aynı zamanda büyük olasılıkla mukus dokudan emilerek kana geçer.

Finlandiya'da ormanlık alanlarda geyik çiftlikleri bulunuyor. Bu geyik çiftliklerini turistler besleyebiliyor ve sevebiliyor. Birbirinden tatlı geyikler insan canlısı. Kuzey kutbunda ren geyikleri olmazsa olmaz. Bazı geyiklerin tüyleri dökülmüş ise kışa hazırlık yaptıkları anlamına geliyor. Boynuzlarındaki tüyler ise yeni çıkan boynuzlarının habercisi oluyor.

Uzayıp giden ormanlık alanlarda koşuşuyorlar ve insanlardan kaçmıyorlar. Yüzde elli evcilleştirilebiliyor bu geyikler. Yaz mevsimi geldiğinde dinlenip kışın taşıma, ulaşım ve kızaklar için kullanılıyor. Çiftlik dışında ormanlarda vahşi yaşamda bulunan ren geyikleri de bulunuyor. Bu geyikler de 300'den fazla ot çeşidini yiyerek beslenebiliyor. Gerekli izinler alınarak belirli dönemlerde geyikler avlanabiliyor. 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

KAYNAK : Haber7