Zemçi Çetinkaya şiir ödülü Cafer Keklikçi'nin

Şair Zemçi Çetinkaya adına her yıl verilen şiir ödülüne bu yıl "Tahammül Şeridi" adlı şiir kitabıyla Cafer Keklikçi layık görüldü.

ABONE OL
GİRİŞ 24.05.2011 10:50 GÜNCELLEME 24.05.2011 10:50 Edebiyat
Zemçi Çetinkaya şiir ödülü Cafer Keklikçi'nin

İbrahim Demirci, Murat Kapkıner, Ahmet Murat, Osman Özbahçe, Murat Üstübal, Murat Güzel, Abdullah Harmancı, Bülent Keçeli ve Akif Kuruçay'dan oluşan jürinin belirlediği ödül Keklikçi'ye 30 Mayıs'ta takdim edilecek.

Aramızdan 30 Mayıs 2004'te ayrılan şair Zemçi Çetinkaya adına verilen şiir ödülüne bu yıl "Tahammül Şeridi" adlı kitabıyla şair Cafer Keklikçi değer görüldü. Gazetemizde her Cumartesi Kültür Sanat sayfamızda yazıları da yayımlanan Cafer Keklikçi'nin Timaş Yayınları arasında çıkan "Tahammül Şeridi" kitabı şiir çevrelerinde de ilgiyle karşılanmıştı.

40 yaş altı şairlere ve en başarılı kitaba verilen Zemçi Çetinkaya Şiir Ödülü'nün ilk sahibi geçtiğimiz yıl Yavuz Altınışık olmuştu. Organizatörlüğünü Vural Kaya ve Hasan Arslan'ın yürüttüğü ödül tarafsızlığı ve iddiasıyla dikkat çekiyor.

Zemçi Çetinkaya Şiir Ödülünün bu yılki jürisi İbrahim Demirci, Murat Kapkıner, Ahmet Murat, Osman Özbahçe, Murat Üstübal, Murat Güzel, Abdullah Harmancı, Bülent Keçeli ve Akif Kuruçay'dan oluştu.

Her yıl Şair Zemçi Çetinkaya'nın vefat yıldönümü olan 30 Mayıs'ta Konya'da verilen ödül, şairin adını da yaşatmayı hedefliyor. Türk şiirine katkı sağlamak ve nitelikli şiirin daha teveccühlü ve sağlam bir mecrada akmasını sağlamak adına önemli bir açılım olarak değerlendirilen ödül, geçen yılki tertip ve duyarlığıyla dikkatleri üzerine toplamıştı.

Ödül sekreteryasındanyapılan açıklamada; " Türk şiirinin gidişatı içerisinde söyleyişte derinlikli, çarpıcı aktarım ve kendi dilini kurma mahareti konusunda başarılı görülen şairlere tevdi edilen ödülün en dikkat çekici tarafı sıkı bir puanlamaya tabii tutularak karar verilmesidir" denildi. Verilen bilgiye göre, Zemçi Çetinkaya Şiir Ödülü jürisi yaklaşık iki ay kadar son elemeleriyle birlikte otuza yakın kitabı tek tek ele aldı ve 3-2-1 sistemli bir puanlamayla karar verdi. Ödülü kazanan şairin de ikinci ve üçüncü sırada yer alan şairin de arkadaşlarından yahut yakın durduğu oluşumsal merkezlerden hiçbiri jüri üyesi değildi. Hakkaniyetli okumalar ve tartışmalar sonucunda değerlendirilen Zemçi Çetinkaya Şiir Ödülü bu tarafıyla örnek gösterilebilecek bir olgunlukta önemi haiz bir işlevselliğe sahiptir. 2011 onur ödülünü kazanan şairimizi tebrik eder kamuoyuna saygıyla duyururuz."

"Tahammül Şeridi" kitabıyla Zemçi Çetinkaya ödülünün sahibi olan Cafer Keklikçi'nin eseriyle ilgili değerlendirmesi ise şöyle: "Kitaptaki şiirlerin çoğunu bir oturuşta yazdım ve çoğu da yazdığım ilk halidir. Ben şiiri ayakta söylüyorum. Dünyanın yüzüne karşı... Sosyal Gerçekçi Şiir poetikasını savunan bir şairim. Kitabın ilk şiirinden itibaren son şiirine kadar şiirdeki müzik ve sesteki şiddet gitgide artıyor. Bu bilinçli bir tercihtir."

Milli Gazete