Edebiyat dünyasında yeni tür: Video-öykü

Edebiyat haberlerine yer veren bir internet sitesi, teknolojik zenginliklerden yola çıkarak 'video-öykü'yü hayata geçirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 10.10.2011 10:14 GÜNCELLEME 10.10.2011 10:14 Edebiyat
Edebiyat dünyasında yeni tür: Video-öykü

 Edebiyat haberlerine yer veren bir internet sitesi, teknolojik zenginliklerden yola çıkarak ''video-öykü'' adını verdiği bir projeyi hayata geçirdi.

Okuyuculardan belirledikleri bir kısa filmle ilgili doğrudan ya da dolaylı olarak yarım sayfalık bir öykü yazmalarını isteyen site yöneticileri, yapılacak değerlendirme sonucunda uygun bulunan eserleri sitede yayımlayacak.

Projeyle ilgili AA muhabirine bilgi veren sitenin yöneticilerinden yazar Emrah Polat, elektronik dergiciliğin (e-dergi) basılı dergicilikten en önemli üstünlüğünün teknik olanakların çokluğu olduğunu vurguladı.

Basılı bir derginin Orhan Pamuk söyleşini sadece deşifre edip yayımlarken, elektronik derginin aynı şeyi video görüntüsü olarak yapabildiğini belirten Polat, bunun önemli bir üstünlük olduğuna dikkati çekti.

Bir teknolojik zenginlik olan görsel-işitsel dosyalarla metinlerin ilişkisinin edebiyatın yatağını genişleteceğini, yeni alt türlerin, hatta türlerin doğabileceğini düşündüğünü ifade eden Polat, bu sürecin deneysel çalışmaların tetiklemesiyle yaşama geçeceğini, hız kazanacağını ve çeşitleneceğini düşündüğünü söyledi.

Bütün bu nedenlerle projeyi hayata geçirmeye karar verdiğini dile getiren Polat, 1 Ekim itibarıyla uygulamaya başladıklarını kaydetti.

-Türler arası bir girişim-

Basılı dergide türler arasında en fazla yapılacak şeyin bir fotoğrafla ilgili hikaye anlatan foto-hikaye olabileceğini savunan Polat, ''Çünkü basılı derginin sınırları budur ama elektronik dergide sınırlar biraz daha genişliyor. Görsel-işitsel dosyalar işin içine girebiliyor'' dedi.

''Video-öykü'' adını verdikleri projenin dünyada bir örneği olup olmadığı konusunda bilgisi olmadığını ifade eden Polat, ancak ''dallanıp budaklanma potansiyelini içinde bulunduran bu alt türle Türkiye'de hiç karşılaşmadıklarının'' altını çizdi.

Sitede bir kısa film yayınlayarak, okuyucudan bu filmle ilgili doğrudan ya da dolaylı olarak yarım sayfalık bir öykü yazmalarını istediklerini anlatan Polat, girişimlerinin okuyucu tarafından çok ilgi gördüğünü ve birçok geri dönüşüm olduğunu söyledi.

Editoryal değerlendirmeden geçen metinlerin yine aynı sitede kısa filmle birlikte yayınlanacağına işaret eden Polat, şunları kaydetti:

''Kalıcılaştırmak istediğimiz bu projede amacımız yepyeni çalışmaların doğmasına katkıda bulunmak. Türkiye'de bu bir ilk çalışma olsa da her gelen öyküyü yayımlamak istemiyoruz.

Öykü editörümüz Melike Uzun değerlendirmeleri yapacak. Sonuçta belli bir çıtanın üzerinde yer alan öyküler 17 Ekim'de sitemizde kısa filmle beraber yayınlanacak ve bunu sürekli hale getireceğiz.''

-''Basılı dergi yerini elektronik dergiye bırakacak''-

İnternette edebiyat dergisiyle basılı derginin bir süre beraber yaşayıp birbirlerini besleyeceklerini ancak basılı derginin yerini elektronik dergiye bırakacağına inandığını söyleyen Polat, bu durumu basılı derginin biçim değiştirmesi olarak gördüğünü ifade etti. Polat, şöyle devam etti:

''E-derginin yazar açısından iyiliği yazısını bir dergiye gönderip en az iki ay beklemekten kurtulması. Okur açısından iyiliği Artvin'in bir köyünden ücret ödemeden dergisini okuyabilmesi. Dergici için olumlu tarafı ise en başta maliyet. Kağıda, matbaaya bağlılık ortadan kalkıyor ve dağıtım sorunu sıfıra iniyor.

Olumsuzluğu ise çok az para kazandırıyor olması.''

AA