Şahid Habibullah Hakk'a yürüdü
Azerbaycan Türklüğü'nün Millî Kahramanı, büyük dâvâ ve kültür adamı, antika eşyalar koleksiyoneri, müzeci ve Karabağ Gazisi Şahid Habibullah, Bakû'da Hakk'a yürüdü.
ABONE OLUzun süredir mücadele ettiği amansız hastalığa yenik düşen Şahid Habibullah'ın 26 Temmuz Perşembe gecesi sabaha karşı hayatını kaybettiği öğrenildi.
Bir süre önce böbrek altı bezlerinin ürettiği habis urlar beynine sıçrayınca, İstanbul Maslak Acıbadem Hastanesi'nde "azîz dostum" dediği dünyaca ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. İlhan Elmacı tarafından aralıklarla 3 defa ameliyat edilen, aynı hastanede ve Bakû'da, radyoterapi ve kemoterapi tedavisi alan Şahid Habibullah, ailesinin ve doktorlarının bütün ihtimamına rağmen, mübârek Ramazan ayının 7'inci günü, 26 Temmuz Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece sabaha karşı ruhunu teslim etti.
Şahid Habibullah, ilerleyen hastalığına rağmen en son 23 Haziran'da İstanbul'a gelerek "geç bulduğum kardeşim" olarak tarif ettiği Servet Kabaklı'nın oğlu Ahmet Burak ve gelini Ayşe Melek Kabaklı'ların düğün merasimine katılmıştı.
2011 yılında rahmetli olan ilk eşi Lale hanımdan Şahin ve Ilgar, son eşi Reyhan hanımdan da 7 aylık Cemil ile 3 erkek evlat sahibi olan Şahid Habibullah, doğum yeri olan Oğuz ilinin Muhas köyünde, Cuma namazını müteakiben kılınan cenaze namazı sonrasında, aile kabristanında anne ve babasının ayak ucuna defnedildi.
ŞAHİD HABİBULLAH KİMDİR?
1952 Yılında Gence ile sınır komşusu olan Oğuz ilinin Muhas köyünde dünyaya gelen, devlet hizmetinde birçok görevler alan ve Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazandığı 1991 yılında merkezi Bakû'da bulunan, 27 bin kişinin çalıştığı Kafkas Umumi Nakliyat'ın Genel Müdürü olan Şahid Habibullah, Rus destekli Ermeni çetelerinin Karabağ'da yaptığı korkunç soykırımlar üzerine, gönüllü olarak Azerbaycan Millî Ordusuna katıldı.
Karabağ Savaşı sırasında, Yarbay rütbesiyle, Tabur Komutanı olarak çarpışan, birçok kurşun ve şarapnel yarası alan Habibullah, uzun süre komada kalmasına rağmen, hastaneden taburcu olur olmaz yeniden cepheye koştu ve kahramanca savaştı.
Bağımsızlık sonrasında, gençliğinden itibaren gönül verdiği antika semaverler, antik ev eşyaları ve silahlar üzerine yoğunlaşan Şahid Habibullah, binlerce antika semaverin de aralarında bulunduğu paha biçilmez bir antika koleksiyonunun sahibi oldu. Özellikle semaverin bir Türk icadı olduğunu araştırmalarıyla ispat eden ve koleksiyonunu birçok ülkede sergileyen Şahid Habibullah, topladığı antika semaverlerin restorasyonunu ve tamiratını bizzat kendisi yaptı. Habibullah önümüzdeki günlerde Macaristan'ın Başkenti Budapeşte'de koleksiyonundan bazı nadide eserleri sergileme hazırlığındaydı. En büyük ideallerinden biri olarak, İstanbul'da bir sergi açmak üzere Türk Edebiyatı Vakfı ile beraber çalışmalarını sürdürüyordu.
Kendisini gerçek bir "Oğuz Türkü" olarak tanıtan ve inanç sahibi bir Müslüman olan Şahid Habibullah, Azerbaycanlı birçok yazar ve şairin kitaplarını yayınlamalarında nakdî yardımlarıyla hamilik yaptı. Azerbaycan ile Elazığ ili arasında gerçekleştirilen bazı kültür ve sanat faaliyetlerinin de sponsoru oldu.
Son olarak, Prof. Dr. Asif Rüstemli tarafından "Harput Efsaneleri" adıyla Azerbaycan Türkçesi'ne uyuşturulan ve 5 Temmuz 2012 günü Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Mehmet Fuzuli adına El Yazmaları Enstitüsü'nde tanıtımı yapılan, Şeyhülmuharririn Ahmet Kabaklı'nın "Ejderha Taşı" adlı eserinin sponsorluğunu da Şahid Habibullah üstlenmişti. Bu törende Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Servet Kabaklı'ya, bu enstitü tarihinde bir ilk olarak "Fahri Doktorluk" unvanı takdîm edilmiş; Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ve Manas Yayıncılık İcra Kurulu Başkanı Şener Bulut'la birlikte Şahid Habibullah'a da "Umum Türk Edebiyatı'nın Dostu" diplomaları sunulmuştu.
Şahid Habibullah, başkanlığını Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın eşi Mihriban Aliyeva'nın yaptığı Haydar Aliyev Vakfı'nın, Bakû yakınlarındaki tarihî Gala (Kale) reyonunda inşa ettirerek, hizmetine verdiği son derece modern 3 katlı müze binasında, geçen yıldan itibaren, koleksiyonundan 900'ün üzerinde nadide eseri daimi olarak sergilemeye başladı. Bu müzede halen, Habibullah'ın koleksiyonunda bulunan, Nobel'in Azerbaycan'da kullandığı fayton da Azerbaycan'ı ziyaret eden devlet yöneticileri dahil, yerli ve yabancı ziyaretçilerin görüşüne sunuluyor. Bir süre önce Bakû'da yapılan Eurovision Şarkı yarışmasının da en çok ziyaret edilen mekanları arasında yer alan bu müzede, ilerleyen hastalığına rağmen Şahid Habibullah ziyaretçilerle bizzat ilgilenmişti.
Servet Kabaklı'dan taziye mesajı
Yakın dostu Şahid Habibullah'ın vefat haberini Kosova seyahati dönüşü haber alan Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Servet Kabaklı, Habibullah'ın eşi Reyhan hanım, oğlu Ilgar Habibullah ve yakın dostu Prof. Dr. Asıf Rüstemli'ye, şu taziye mesajını gönderdi:
"Mânevî ağabeyim, Azerbaycan Türklüğü'nün büyük dâvâ, kültür ve gönül adamı Şahid Habibullah muallimin Hakk'a yürüyüşü, bizi derin acılara gark etmiştir. Tesellimiz onun ruhunu inandığı ve çok sevdiği Cenab-ı Hakk'a bir mübârek Ramazan ayı içerisinde ve Cuma gecesinde teslim etmesidir. Şahid muallimin Can Azerbaycan Türklüğü'nün ve Türk Dünyası'nın kültürüne, sanatına, edebiyatına, birliğine, dirliğine ve iriliğine yaptığı hizmetler, nesiller boyunca İnşaallah unutulmayacaktır.
İnanıyorum ki Karabağ savaşında mazhar olduğu gazilik şerefi ile beraber, Karabağ gaçgınlarına, milletinin fakir fukarasına yaptığı sessiz sedasız yardımlarla, inanmış bir Müslüman olarak şimdi Allah-ü Teâla'nın (cc) huzurundadır. Aile fertlerine, en yakın dostlarına ve bütün Azerbaycan halkı ile bareber, hizmet aşkıyla yandığı Müslüman Türk Dünyası'na başsağlığı, kendisine de Cenab-ı Hakk'tan sonsuz rahmetler niyaz ediyorum. "
Şahid Habibullah, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'nde 5 Temmuz 2012 'deki törende, Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Servet Kabaklı ve Başkan Vekili Cengiz Özdemir'in arasında Azerbaycan Yazarlar Birliği Genel Sekreteri ve 525. Gazete Genel Yayın Müdürü Reşat Macit ile beraber...
Şahid Habibullah, Azerbaycan Gala'daki özel müzede, Servet Kabaklı ile beraber, kendi koleksiyonunda bulunan Nobel'in paha biçilmez faytonunda...