'İtibar'ıyla bir yaşını doldurdu

İlk yılını tamamlayan ve yeni yaşına merhaba diyen aylık edebiyat ve fikriyat dergisi İtibar dolu bir içeriğiyle okuyucusuyla buluştu.

ABONE OL
GİRİŞ 18.09.2012 14:49 GÜNCELLEME 18.09.2012 14:57 Edebiyat
'İtibar'ıyla bir yaşını doldurdu

Şiirler, hikâyeler, öyküler, yazılar ve fotoğraflarıyla kaliteli bir yol izleyen İtibar, İbrahim Kalın'la söyleşi gerçekleştirmiş.

İtibar'ın 12. sayısının sunuş yazısında derginin bir yılının özet bir değerlendirmesi yapılıyor. Bu değerlendirmede derginin güçlü yönleri ve artılarının yanı sıra arzu edilen etkiye ulaşılamayan bölümlerle ilgili çeşitli özeleştiriler de mevcut. "Ne Yaptık, Ne Yapamadık" başlıklı sunuş bu açıdan bakıldığında hem İtibar'ın ilk yılını özetliyor hem de diğer dergilere bir değerlendirme ve özeleştiri modeli sunuyor.

On iki sayı boyunca dergide 123 farklı imzanın ürünlerinin yer aldığı bilgisi verildikten sonra İtibar'ın seçicilik ve toparlayıcılık vasfının altı çiziliyor. Derginin Eylül sayısının kapağında İbrahim Kalın'la yapılan söyleşi duyuruluyor. Söyleşinin merkezinde yazarın İslam ve Batı kitabında derinlemesine işlediği İslam ve Batı medeniyetlerinin çatışması ve ilişkisi yer alıyor. "...insan ne düşünüyorsa odur" diyen bir mütefekkir olarak Kalın'la yapılan bu söyleşi felsefeden dış politikaya uzanırken kadim hikmet ve medeniyetin takipçilerine sesleniyor. İtibar'ın bu ayki sürprizlerinden biri de Cahit Zarifoğlu'nun ilk kez yayınlanan bir radyo çocuk oyunu: "Cırcır Böceği ile Kaplumbağa"

Zarifoğlu'nun bu oyunu Mustafa Ruhi Şirin'in takdim yazısıyla sunuluyor. Şirin'in yazısında, ilerleyen sayılarda Zarifoğlu'nun kitaplarına girmemiş iki radyo oyununun daha derginin sayfalarında ilk kez okurla buluşacağı ifade ediliyor.

Şair Keklikçi'den 'Mikrofon'
Derginin bu sayısında biri tercüme 14 şiir yer alıyor. Furkan Çalışkan, Ahmet Murat, Cevdet Karal, Ahmet Edip Başaran, Nurettin Durman, Büşra Dilek, Muzaffer Serkan Aydın, Howard Nemerov, Said Yavuz, Salim Nacar, Cafer Keklikçi, Ertuğrul Gazi Demir, İsmail Kılıçarslan ve Fatih Muhammet Atasever derginin Eylül sayısında şiiri yayınlanan şairler. Usta Şair Keklikçi 'Mikrofon' adlı şiirine şu dizelerle başlıyor: insan insana dokunuyor eriklerin yanında insan insana dokunuyor sosyal şartlarda / insan insana dokunuyor güzelim insan insana tramvaylarda / aralarda dokunuyor mevsimler aralarda mesailer aralarda / günleri kontrol ediyor güneş her sabah güneş / her sabah terli kalkıyorum dünyadan / ağırdan alıyorum acıları kilosu çok pahalı...  Sunuş yazısında da ifade edildiği gibi, İtibar'ın bu sayısında yer alan öyküler mühim bir bütünlük arz ediyor. Ahmet Büke, Aykut Ertuğrul, Cemal Şakar, Görkem Evci, Güray Süngü ve Mihriban İnan Karatepe imzalı bu öyküler günümüz Türk öyküsündeki kaydadeğer eğilimleri ve ekolleri yansıtması bakımından dikkat çekici bir toplamı yansıtıyor. İtibar'ın Eylül sayısı, fikriyat ve inceleme yazıları açısından da zengin bir sayı diyebiliriz. Derginin düzyazı sayfalarında bunlar dışında Mehmet Dinç'in "Gerçeğin Hırkası Hikâye", Hüsrev Hatemi'nin "Altmış-Yetmiş Yıl Önce Orta Halli İstanbul Halkının Şiirle İlişkisi' Bülent Parlak'ın "Bıraksalar Sefertasımla Yoluma Gidecektim" yazıları dikkat çekiyor. Dergide ayrıca Güven Adıgüzel'in "Doğu'nun Lirik Ozanı: Mohsen Namjoo", İbrahim Tenekeci'nin "Davlumbaz Yaylası" ve Ali Görkem Userin'in "Gri Kentin Neşeli Kitabı" yazıları yer alıyor.