Tahıllarda görülen "Sarı Cücelik'' virüsü
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İlbağı, ''Son günlerde Trakya bölgesi başta olmak üzere tahıllarda görülen 'Sarı Cücelik', bir virüs hastalığıdır. Bu hastalığın herhangi bir kimyasal ilacı da yoktur.'' dedi.
ABONE OLİlbağı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda, Trakya'nın tahıl üretimi açısından çok önemli bir bölge olduğunu, bölgedeki tahıl verim ve kalitesinin her yıl farklı etmenlerin sebep olduğu hastalık nedeniyle düştüğünü belirtti.
Yapılan çalışmalar sonucunda Trakya bölgesindeki tahıl üretim alanlarında verim kayıplarına neden olan 13 farklı virüs türü belirlendiğini anlatan İlbağı, konuşmasına şöyle devam etti:
''Tahıllarda görülen bu virüs hastalıkları buğday başta olmak üzere diğer tüm tahıl ürünlerini de aynı oranda etkilemekte ve buna bağlı olarak üretimde verim kalite kayıplarına neden olmaktadır. Son günlerde Trakya bölgesi başta olmak üzere tahıllarda görülen 'Sarı Cücelik', bir virüs hastalığıdır. Bu hastalığın herhangi bir kimyasal ilacı da yoktur. Salgın hale gelen virüs hastalıklarına mutlaka önlem alınması gerekir. Bitkiye bulaştıktan sonra çözümü mümkün değildir.''
Çiftçilere ''Sarı cücelik'' hastalığıyla ilgili olarak bazı önerilerde bulunan İlbağı, virüs ile mücadelede geç ekim yapmanın önemine vurgu yaptı.
Dünyada görülen iklim değişiklikleri nedeniyle tahıl ekim tarihlerinin de değiştiğini anlatan İlbağı, ''Yıllardır ekim ayında yapılan buğday ekimleri bundan böyle kasım ayına kaymıştır. Kasımın ikinci haftasında yapılacak buğday ekimlerinin virüsle mücadelede yararlı olacağı belirlenmiştir. 'Sarı Cücelik' virüs hastalıklarına karşı mücadelede en etkili yol, geç ekim ve yöreye uygun çeşit seçimidir. Bunun yanı sıra diğer mücadele yollarının da usulüne uygun bir şekilde yerine getirilmesi gerekir.'' diye konuştu.
Toplantıya, Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Atilla Beyazıt ile çok sayıda çiftçi katıldı.