"Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi"

Balkan Roman Birliği (BAROM) Başkan Vekili Bahattin Ulusoy, "Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi" ile "1. Aşama Eylem Planı"nın açıklanmasından memnun olduklarını belirterek, "yapılanma sürecini iyi değerlendirebilirsek 2021 yılına kadar Romanların hayatında çok şey değişecek" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.05.2016 09:47 GÜNCELLEME 07.05.2016 10:01 GÜNCEL
"Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi"

Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinatörlüğünde ilgili kurum ve kuruluşların da görüşleri doğrultusunda hazırlanarak 30 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanan "Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi" ile "1. Aşama Eylem Planı" için dört yıldır çalışma yaptıklarını söyledi.

Romanların yaşam şartları ve birçok eksik noktanın strateji belgesi ve eylem planıyla düzeltileceğine inandıklarını belirten Ulusoy, "Bunun bizim için şöyle bir önemi var. Romanlar artık devlet programı haline gelen bir strateji belgesiyle yönetilecekler. Yani Romanlarla ilgili konular kişilerin iki dudağı arasında değil de bir devlet programında şekillenecek" diye konuştu.

Türkiye'de yaşayan tüm Romanların strateji belgesindeki olanaklardan yararlanacağını anlatan Ulusoy, şunları kaydetti:

"Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi ve 1. Aşama Eylem Planı ile 2021 yılına kadar belirlemiş bir program taslağı oluşturuldu. Romanlar olarak biz bunu önemsiyoruz. Programın içerisinde eğitim, istihdam, barınma, ayrımcılık gibi birçok konu yer alıyor. Stratejik hedefler içerisinde bugün hemen Romanların hayatını değiştirecek şeyler olmayabilir. Bunun içerisini hükümetle, Romanlar dolduracak. Tabi ki belirlenen konulardaki eylemler bir günde hayata geçmeyecek. Zamanla olumlu sonuçlar alınarak ilerlenecek. Roman STK'lar olarak hükümetle birlikte bu çalışmaları sürdürdüğümüz taktirde 2019-2021 yılları içerisinde eğitim ve istihdam alanında çok önemli gelişmelerin olacağını düşünüyorum. Bu zamana kadar yapılanma sürecini iyi değerlendirebilirsek 2021 yılına kadar Romanların hayatında çok şey değişecek."

-"Roman vatandaşı artık hakkını arayabiliyor"

Son yıllarda atılan adımlarla Romanlar'ın bilir hale geldiğini anlatan Ulusoy, "Eğitim, istihdam yada diğer alanlarda çok kazanımlar elde etti dersek, bu çok mu, az mı tartışılır. 2009'dan itibaren Romanlar'ın bilinir olması büyük bir kazanımdır. Romanlar kilimin altına süpürülen tozlar gibi hep kilimin altındaydı" dedi.

Bir Roman vatandaşın artık medeni cesaretiyle "Ben Romanım" diyebildiğini dile getiren Ulusoy, şöyle devam etti:

"Bir Roman vatandaşı artık istediği her yerde rahat hareket edebiliyor. İstihdam ve eğitim konusunda zaten sınırlamaları yoktu ama en önemlisi Roman vatandaşı artık hakkını arayabiliyor. Avrupa ve Balkanlardaki Romanlar bizden belki de 8, 10 kat daha geride. Biz anayasanın 10. maddesiyle bu ülkenin asli unsuruyuz. Avrupa ve Balkanlarda yaşayan Romanların yüzde 90'ı azınlık statüsünde ve faşizan bir yaklaşım çok yüksek seviyede. Bizim ülkemizde biz bunu bugüne kadar hiç yaşamadık. Son 10 yıldır hükümetimizin yaptığı bu çalışmalar kazanımlarımıza olumlu bir ivme kazandırdı. Şu an Avrupa ve Balkanların bizden alacağı çok önemli dersler var."

KAYNAK : AA