Üniversitelilerden güvenlik güçleri için "akıllı yelek"
HAKAN MEHMET ŞAHİN - Edirne'de üniversite öğrencileri, güvenlik güçleri için düşen vücut ısısının batarya ve sensörler aracılığıyla tekrar yükselmesini sağlayan "akıllı yelek" tasarladı.
ABONE OLTrakya Üniversitesi Elektrik, Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencileri Mehtap Dinç, Hatice Nur Doğru ve Emrah Kılıç, bitirme tezi olarak düşen vücut ısısının tekrar yükselmesini sağlayan yelek projesi hazırladı.
Projeyle Trakya Kalkınma Ajansının yeni fikirleri olan, teknoloji üreten girişimcileri cesaretlendirmek için açtığı "Let's Up Programı" kapsamındaki Silikon Vadisi ödüllü yarışmaya başvuran öğrenciler, jüriyi etkileyerek Silikon Vadisi'nde eğitim almaya hak kazandı.
Öğrenciler, 15 Ağustos'ta San Francisco'ya gidecek.
Trakya Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin ''Akıllı Yelek Projesi"yle büyük bir başarıya imza attığını söyledi.
Akıllı giysinin özellikle soğuk havalarda askeri amaçla kullanılabileceğini aktaran Erdem, ''Tabii ki bu bir başlangıç. Öğrencilerimiz bu projeyi daha da geliştirecektir. Akıllı yelek özellikle soğuk havalarda asker ve polislerin içini ısıtacak. Öğrencilerimiz Silikon Vadisinde öğrendikleri bilgilerle belki de ileride daha iyisini yapacaklar.'' dedi.
Erdem, projenin bölümde okuyan diğer öğrencilere de örnek olduğunu vurguladı.
- ''Sıcaklık sensörü ile soğuk havalarda ısınmayı sağlıyor''
Öğrencilerden Mehtap Dinç ise tasarlanan yeleğin öncelikle polis ve askerlerin soğuktan korunması için düşünüldüğünü belirtti.
Yeleğin şu an için sadece düşen vücut ısısının yükselmesini sağladığını dile getiren Dinç, ''Şu an sadece yelek, sıcaklık sensörü ile soğuk havalarda ısınmayı sağlıyor. İlerleyen aşamalarda yeleği geliştirerek nabız ve tansiyon ölçer hale de getirmeyi düşünüyoruz.'' dedi.
Hatice Nur Doğru da giysinin karbon fiber iplikten tasarlandığını, bu malzemenin çelikten 5 kat hafif, 3 kat daha dayanıklı olduğunu söyledi.
Yeleğin içinden akım geçirerek ısınmayı sağladıklarını anlatan Doğru, ''Elbise karbon fiber ipliklerden yapıldığı için hiçbir şekilde rahatsız etmiyor, çok hafif ve hareket kabiliyetini de kısıtlamıyor. Kolay kullanım sağlıyor. Batarya ve sensörler aracılığıyla ısıyı sağlıyor. Bataryası da yaklaşık 5 saat dayanıyor.'' diye konuştu.