Türkiye'nin ilk yerleşim yerleri nerelerdir? Anadolu'nun bilinene ilk köyü...
Tarihin başlangıç noktası olarak kabul edilen Anadolu, bu zamana kadar yapılan araştırmalarda ve kazılarda, insanlık tarihinin ilklerine ev sahipliği yaptığı görülmektedir. İnsanlık tarihinin dönüm noktası olan, ilk tapınağın inşa edildiği en önemli yerleşim yeridir. Peki Türkiye'deki ilk yerleşim yerleri nerelerdir? İlk tapınak nerede ve ne zaman inşa edilmiştir?
ABONE OLAnadolu ve Mezopotamya, tarihin başladığı yer olarak kabul edilen dünyanın en önemli yerleşim yeridir. İlk yerleşim yerlerinin kurulduğu, ticaretin başladığı, insan eliyle yapılan ilk tapınağın bulunduğu, tarımsal hayatın ilk ve en önemli örneklerini yer aldığı medeniyetlerin beşiği olarak kabul edilmektedir...
Türkiye'nin İlk Yerleşim Yeri Nerelerdir?
1- Göbeklitepe
Şanlıurfa Örencik ilçesinde yer alan tapınak, insanların yaptığı ilk tapınaktır. 1995 yılında keşfedildiğinde insanlık tarihinin seyrini değiştirir. Arkeolog Klaus Schmidt tarafından yapılan kazılarda bulunan veriler, insanlık tarihini değiştirir. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda bulunan ilk yerleşim yeri olma özelliğine sahiptir. Göbeklitepe, insan eliyle yapılan ilk tapınak olmasının yanında tapınak çevresinde kurulan yerleşim yeri, insanların yaşamlarını inançlarına göre şekillendirdiğinin bir kantı olarak görülür.
2-Çatalhöyük
Konya’nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük, Anadolu’daki köy yaşamından kent yaşamına geçişin ilk temsilcisi olarak kabul edilmektedir. M.Ö 7400’e tarihlenen Çatalhöyük, dönemin en kalabalık yerleşimidir. İnsanların avcılık ve toplayıcılıkla uğraşmasının yanında tarımın sistematik şekilde yapılmaya başladığı, neolitik yerleşim tarzının en güzel örneklerinin bulunduğu yer olarak kabul edilmektedir. Çatalhöyük, 20212 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır.
3- Çayönü
Anadolu’daki ilk köy yerleşkesidir. 1964 yılında Arkeolog Robert Braidwood tarafından kazılarına başlanan antik yerleşke, Doğu Avrupa ve Anadolu’nun ilk köy yerleşkesi olma özelliğine sahiptir. Diyarbakır Ergani ilçesinde yer alan Çayönü, avcılık ve toplayıcılıkla geçimin sağlanması dışında tarıma kısmen geçilmeye başlandığı da kazılarda rastlanmaktadır.