TEOG'ta artık açık uçlu soru sorulacak! Başbakan Binali Yıldırım açıklaması...

TEOG sınavının kaldırılması düşünülmesinin ardından yerine hangi sistemin geleceği konusu öğrenci ve veliler tarafından yoğun bir şekilde sorgulanmaya devam ediyor. TEOG sınavının yerine hangi sistemin geleceği belli oldu. Yeni TEOG sistemi test olmayacak, artık açık uçlu sorular sorulacak. İşte, Başbakan Binali Yıldırım'ın TEOG’taki yeni sisteme ilişkin gerçekleştirdiği son dakika açıklaması…

ABONE OL
GİRİŞ 27.10.2017 17:37 GÜNCELLEME 27.10.2017 17:37 EĞİTİM
TEOG'ta artık açık uçlu soru sorulacak! Başbakan Binali Yıldırım açıklaması...

TEOG sınavının kaldırılması düşülmesinin ardından yerine hangi sınavın geleceği gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Öğrenci ve velilerin gözü kulağı TEOG sınavı kaldırılması sonrasındaki sürecin nasıl işleyeceği ve yeni sisteminin neler getireceğinde. Başbakan Binali Yıldırım tarafından TEOG sınavının yerine hangi sistemin geleceği konusuna ilişkin son dakika açıklaması gerçekleştirildi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarında TEOG’un yerine işleyecek sistemle ilgili öğrenci ve velileri yakından ilgilendirecek önemli detaylar yer alıyor. Buna göre Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları doğrultusunda TEOG'taki hayata geçirilmesi düşünüldüğü yeni sistem şekillenmiş olacak. 2017-2018 yeni eğitim-öğretim döneminde TEOG'un hangi sistemin geleceğini merakla bekleyen öğrenci ve veliler için Başbakan Binali Yıldırım'ın gerçekleştirdiği son dakika açıklamasını haberimizden öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda haberimizin içerisinde, son 15 senede değişen sınav sistemi ile ilgili bilgilere de erişebilirsiniz.

BAŞBAKAN YILDIRIM SON DAKİKA AÇIKLAMASI!

Başbakan Binali Yıldırım, Liseye geçiş için yeni sistemi anlattı ve artık açık uçlu soru sorulacağını açıkladı. 

Başbakan Yıldırım şunları söyledi;

"Bugün mezun olanların sayısı ile üniversitelerimizin kontenjan miktarı aynı. Üniversiteye girişin sınav stresinin azaltılması lazım. Çünkü ihtiyaç yok. Mezun olan sayısı da aynı, üniversitelerin sunduğu kontenjan da aynı. Sorun nerede? Herkes 18 Mart'a gitmek isterse o zaman sorun başlıyor. Onun da yolu, 1 sınava kaderi bağlamak yerine, bütün kademelerde öğrencinin kabiliyetine, başarısına göre hazırlanması. Bunu şimdi TEOG'da yapıyoruz.

TEOG NEDEN DEĞİŞİYOR

TEOG neden değişiyor? TEOG'un ne olduğunu bilmeden konuşuyor, koca koca unvanları var. TEOG 8. sınıfın ilk ve ikinci sömestrdeki sınavın sorumlu tutulmasıdır. Öğrencinin kaderini bir sınava bağlamayalım. Ortaokuldaki öğrencinin liseye hazırlanması lazım. Nereye gidecekse ikinci dört yılda şekillenmesi lazım. Yeni uygulama bunu getiriyor. Sınav kalkıyor. Her yılın yıl sonu başarı ortalaması alınıyor. 5-6-7-8. sınıf. Ayrıca derslerdeki ilgisi ne tarafa gidiyor? Buralar izleniyor, buna belirli bir oranda da katkı yapan yine 8. sınıfta sınav yapılıyor. O sınavın soruları da soru bankasından geliyor. Burada elde edilen sonuç 4 yılın sonucu ile birleştiriliyor bir mezuniyet puanı ortaya çıkıyor, sonuca göre öğrenci yerleştiriliyor.

AÇIK UÇLU SORU SORULACAK

Sınav test olmayacak, açık uçlu soru sorulacak. 

ÜNİVERSİTEDE DE SINAVLAR BASİTLEŞTİRİLECEK

Üniversitelerde de sınavlar basitleştirilecek. Buna benzer bir şey. Bir sınav olacak tek bir sınav bir müddet daha ama bu da esasında ortaokuldan, liseden gelen başarıyla birleştirilerek bu sınav gerçekleştirilecek. Bu sınav tek başına belirleyici bir sınav olmayacak"

SON 15 SENEDE DEĞİŞEN SINAV SİSTEMİ

Türkiye’deki liselere geçiş sistemi son 15 senede sürekli değişikliklere uğradı. Sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasının başlamasıyla Anadolu liselerinin ortaokul kısımları kapatıldı, Anadolu liseleri hazırlık ve üç yıllık lise eğitimi vermeye başladı. Yeni düzenlemeyle öğrenciler, 8’inci sınıftan itibaren Anadolu liselerine yerleşmek için sınava girmeye başladı. Sınavın adı liselere geçiş sınavı (LGS) olarak değiştirildi. 2004 yılına kadar devam eden sistem, bu tarihten itibaren Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) olarak isimlendirildi. OKS ise 2008’de kaldırıldı. OKS yerine 6 ve 7. sınıflarda yılsonunda merkezi olarak yapılan Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sistemi getirildi. 2009’da ise SBS sadece 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılmaya başlandı. 2012’de SBS aşamalı olarak kaldırıldı; 2013’te SBS son kez yapıldı. 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren ise TEOG sistemi getirildi.