TEOG yerine LGS mi geliyor? 2018 Liselere geçiş sınavı (LGS) nasıl olacak?
TEOG'un kaldırılmasıyla birlikte yerine hangi sınav sisteminin geleceği konusu uzun bir süredir en çok merak edilen konular arasında yerini alıyor. TEOG yerine MİS sınavının gelmesi düşünülürken dün itibariyle gerçekleştirilen bir açıklamaya göre Liseye Geçiş Sistemi (LGS) sınavı uygulanması düşünülüyor. Peki, 2018 yılında Liselere Geçiş Sınavı (LGS) nasıl olacak? İşte, yanıtı...
ABONE OLTEOG’un kaldırılmasının sonrasında ortaöğretim öğrencilerinin merakla beklediği yeni sistemin ayrıntılarına belli oldu. Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG’un yerine getirilecek liselere giriş sistemine ilişkin teklifini tamamladı. Buna göre, son bir kez bu öğretim yılında 8’inci sınıflara merkezi sınav uygulanacak.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) olarak adlandırılmasına karar verilen ve gelecek yıldan itibaren uygulanması düşünülen modele göre ise 6, 7 ve 8’inci sınıflar için il milli eğitim müdürlükleri sınav organize edecek.
Üç yılda alınan puanların ortalaması 8’inci sınıf sonunda ‘diploma notu’ olacak ve öğrenciler buna bakılarak okullara yerleştirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı, daha önce TEOG’un yerine getirilmek üzere dört çalışma yapmış ama Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan beğenmediği için yürürlüğe koyamamıştı. Bakanlık beşinci çalışmasını tamamladı ve önümüzdeki günlerde cumhurbaşkanına sunacak.
MEB YENİ SİSTEMİ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BEŞTEPE'YE SUNACAK!
Daha önce hazırlanan 4 modelin Cumhurbaşkanlığı tarafından veto edilmesiyle 5. bir model için çalışmaya başlayan Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) yeni sistemi önümüzdeki günlerde Beştepe’ye sunması bekleniyor.
TEOG BU SENEDEN İTİBAREN UYGULANMAYACAK!
TEOG yerine gelecek sisteme ilişkin Yıldırım şöyle konuştu: "TEOG bu seneden itibaren uygulanmayacak. Bunun üzerinden çeşitli tezviratlar, propagandalar yapılıyor. 'Eğitim sistemi alt üst oldu' deniliyor. Bunlar gerçekle bağdaşmıyor. Öğrenciler okumaya devam ediyor. Bizim yapacağımız bir hafta içinde bunun detaylarını anne, baba ve velilerle paylaşacağız. Yapacağımız şey TEOG'ta da öğrencileri sınav stresinden dolayı yanlış yapmalarının önüne geçecek daha konforlu bir şey getiriyoruz.
"TEOG YERİNE GELECEK SİSTEMİN DETAYLARINI BİR HAFTA İÇERİSİNDE PAYLAŞACAĞIZ"
Başbakan'ın yaptığı açıklamaya göre TEOG sınav sistemin yerine gelecek olan liseye girişte uygulanacak yeni sistem bir hafta içerisinde öğrenci ve velilerle paylaşılacak.
2017 2018 eğitim öğretim yılında liseye girişte uygulanacak yeni sınav sistemi TEOG'a göre daha konforlu olacağını belirten Başbakan Binali Yıldırım, "Yapacağımız şey TEOG'da da öğrencileri sınav stresinden dolayı yanlış uygulamalarının önüne geçecek daha konforlu bir şey getiriyoruz" dedi.
TEOG'un kaldırılmasından sonra yerine gelecek olan sistemin detayları merak ediliyordu ve adım adım ortaya çıkıyor. Başbakan Binali Yıldırım, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Akademik Yılı Açılışı ve Fahri Doktora Tevdi Töreni'nde konuştu.
Başbakan Binali Yıldırım, "Propagandalar yapılıyor 'eğitim sistemi alt üstü' oldu. Bunların hiç birisi gerçekle ile bağdaşmıyor. Bizim yapacağımız muhtemelen bir hafta içerisinde bunun detaylarını anne baba veliler ile paylaşmak.
Yapacağımız şey TEOG'da da öğrencileri, sınav stresinden dolayı yanlış uygulamalarının önüne geçecek daha konforlu bir şey getiriyoruz" dedi.
LİSEYE GEÇİŞ SİSTEMİ (LGS) SINAVI NE ZAMAN UYGULANMAYA BAŞLAYACAK?
Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG’un yerine getirilecek liselere giriş sistemine ilişkin teklifini tamamladı. Buna göre, son bir kez bu öğretim yılında 8’inci sınıflara merkezi sınav uygulanacak.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) olarak adlandırılmasına karar verilen ve gelecek yıldan itibaren uygulanması düşünülen modele göre ise 6, 7 ve 8’inci sınıflar için il milli eğitim müdürlükleri sınav organize edecek.
Liseye Geçiş Sistemi (LGS) olarak isimlendirilen yeni sistem, 2018-2019 eğitim yılında uygulanmaya başlayacak. Bu yıl için hazırlanan geçiş sistemiyle son merkezi sınav yapılacak. Bu sınava giren 8. sınıf öğrencileri yüzde 70 sınav puanı, yüzde 30 diploma notuyla liseye yerleştirilecek. Gelecek yıldan itibaren uygulanacak LGS ile merkezi sınav kaldırılacak. İl Milli Eğitim Müdürlükleri kendi sınavlarını düzenleyecek, sorular Bakanlığın soru havuzundan seçilecek.
->Geçiş sistemi 2017-2018 eğitim yılı sonunda sadece 8. sınıf öğrencilerine uygulanacak.
->Yerleştirme puanına merkezi sınav puanı yüzde 70, ders başarı notu yüzde 30 etki edecek.
LİSELERE GEÇİŞ SINAVI (LGS) SINAVIYLA İLGİLİ DETAYLI BİLGİLER!
* LGS, 2018-2019 eğitim yılından itibaren uygulanmaya başlayacak.
* 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine eğitim yılı boyunca sınav yapılacak.
* Öğrencilerin 8. sınıf sonunda 3 yıl boyunca girdiği tüm sınavların not ortalamaları hesaplanarak okula yerleştirilecek.
* Sınavlar il milli eğitim müdürlükleri tarafından organize edilecek.
* Milli eğitim müdürlükleri sınav sorularını merkezi soru havuzundan alacak, testin yanında açık uçlu sorular da sorulacak.
* Öğrencilerin liseye geçiş döneminde 6 ve 7. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 20’sini, 8. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 60’ını hesaplayarak fen lisesi gibi okullara tercihleri doğrultusunda yerleştirilmesi sağlanacak.
* Yerleşemeyen öğrenciler evlerine en yakın okullardan, istedikleri alanlarda tercih yapacaklar.
BU YIL GEÇİŞ MODELİ UYGULANACAK
Öğrencileri mağdur etmemek için çalışmalarını hızlandıran Bakanlık, tarihinde ilk defa iki model uygulayacak. 2018-2019 eğitim yılında hayata geçmesi planlanan Liseye Geçiş Sistemi’nden (LGS) önce Bakanlık bu sene için bir geçiş modeli hazırladı. Geçiş modeli sadece 2017-2018 eğitim yılında uygulanacak ve 8. sınıf öğrencilerini kapsayacak. Merkezi sınavla yerleştirilme yapılacak son sınav olan geçiş modelinde öğrencinin yüzde 70 sınav puanı, yüzde 30 diploma notu hesaplanarak yerleştirme yapılacak. Öğrenciler puanlarına göre önce Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Proje okullarına, geriye kalanlar ise diploma notu puanına göre Meslek Lisesi, İmam Hatip ve diğer liselere yerleştirilecek.
MERKEZİ SINAV KALDIRILDI
Önümüzdeki yıldan itibaren hayata geçirilmesi planlanan LGS’de ise merkezi sınav tamamen kaldırılacak. Sınavsız sistemde daha çok diploma notunu baz olacak olan Bakanlık, bu sistemde öğrencilerin sınava değil derslerine odaklanmasını planlıyor. Merkezi sınavla yerleştirmenin yapılmayacağı LGS modelinde Bakanlık, bölgelerin kendi sınavlarını yapmasını sağlayacak.
NOT ORTALAMASINA GÖRE YERLEŞTİRME
Öğrenciler 6, 7 ve 8. sınıflarda normal sınavlarının yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından düzenlenecek sınava da girecek. Öğrencilerin liseye geçiş döneminde 6. ve 7. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 20’sini, 8. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 60’ını hesaplayarak fen lisesi gibi okullara tercihleri doğrultusunda yerleştirilmesi sağlanacak.
SORU HAVUZU DEVREYE GİRİYOR
Sorular hazırlanırken Milli Eğitim Bakanlığı’nın soru havuzu kullanılacak. 6, 7 ve 8. sınıflar için ayrı ayrı hazırlanan yüzbinlerce soru arasından rastgele seçilerek soru kitapçıkları hazırlanacak. Örneğin Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü soru havuzundan bir soru seçerek test kitapçığına koyduğunda sistem otomatik olarak o soruyu havuzdan çıkaracak. Böylece Türkiye’nin hiçbir yerinde aynı soru bir daha kullanılamayacak. Ayrıca soru havuzundaki soruların her birinin zorluk derecesi de aynı olacak.
AÇIK UÇLU SORULAR OLACAK
Sistem, testleri otomatik olarak okuyup puanını verirken, açık uçlu soruların cevaplarını öğrencilerin isimlerini gizleyerek iki öğretmene gönderecek. Bir öğretmen ne kadar öğrencisi varsa o kadar sınav sorusuna cevap verecek. Cevap anahtarında yanlış, az doğru, doğru şeklinde seçenekler olacak. İki öğretmen de aynı puanı verirse öğrencinin notu otomatik olarak sisteme geçiyor. Ancak iki öğretmen farklı cevap verirse üçüncü öğretmene kontrol ettirilecek. Üçüncü öğretmen hangisi ile eşleşirse o puan sisteme girecek. Veliler, bir hafta sonra çocuklarının aldığı puanı elektronik sistemde görebilecek. Özel okullardaki öğrencilerin sınav kağıtlarını da devlet okullarındaki öğretmenler okuyacak. Böylece özel okulda kopya verme, kayırma da ortadan kalkmış olacak.
KOPYA İÇİN ÖZEL ÖNLEM ALINDI
Aynı sınıfta sınava girecek olan öğrenciler için şıkların yerleri ve sorular da karıştırılacak. Sınava farklı okullardan öğretmenlere gözetmenlik yapacak. Sınav kitapçığının ön yüzünde test soruları olurken arka yüzünde açık uçlu sorular olacak. Sınav bittikten sonra öğretmen cevap kağıdını makinede tarayarak sisteme kaydedecek.
Yüzde 70 sınav yüzde 30 ortalama
* Geçiş sistemi 2017-2018 eğitim yılı sonunda
* 8. sınıf öğrencilerine uygulanacak.
* Merkezi sınavla yerleştirilecek son sistem olacak.
* Yüzde 70 sınav puanı, yüzde 30 diploma notu hesaplanarak öğrenciler yerleştirilecek.