YKS baraj puanı: Üniversite sınavı barajı geçmek için en az kaç net olmalı?

Üniversite eğitimine başlamak için girilen YKS sınavı baraj puanı belli oldu. Milyonlarca öğrencinin başvuru yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puan hesaplama sistemi belli oldu. Buna göre üniversite sınavı kaç net kaç puan oldu. İşte tercih yapmak için 2019 YKS baraj puanı...

ABONE OL
GİRİŞ 23.07.2019 16:12 GÜNCELLEME 23.07.2019 16:12 EĞİTİM
YKS baraj puanı: Üniversite sınavı barajı geçmek için en az kaç net olmalı?

Geçtiğimiz sene ilk defa düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı yani YKS sınavı için geri sayım başladı. Binlerce lise öğrencisinin üniversiteye geçiş için gireceği YKS sınavının baraj puanı belli oldu. Peki öğrenciler Yükseköğretim Kurumları Sınavından kaç net yapınca barajı geçebilecek? İşte tercih yapma hakkı elde etmek isteyen öğrencilerin ve velilerin merak ettiği sorunun cevabı...

 

 

2019 YKS BARAJ PUANI KAÇ?

Yaklaşık 2 buçuk milyon öğrencinin gireceği 2019 YKS sınavı baraj puanı belli oldu. Buna göre yapılan resmi açıklamalar çerçevesinde Yükseköğretim Kurumları Sınavın barajını geçmek için en az TYT’de 150’yi geçmek, Alan Yeterlilik Testi'ndeki (AYT) 180'i geçmeleri gerek. Yani öğrenciler girdikleri sınavda TYT’den 15 net AYT'den 20 net yapmak zorunda.

 

 

YKS PUAN HESAPLAMA

TYT Puan Hesaplama Nasıl Olacak?

Gelin biraz TYT sınav sisteminden bahsedelim. Temel Yeterlilik Testinde soru sayıları şu şekildedir;

40 Türkçe
40 Matematik
20 Sosyal Bilimler (5 Coğrafya, 5 Tarih, 5 Felsefe, 5 Din)
20 Fen Bilimleri (6 Biyoloji, 7 Fizik, 7 Kimya)

Bu sınavda genel olarak Türkçe ve Matematik sorularının her birinden 3.3 civarı puan gelmektedir. Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinden ise 3.4 civarı puan gelmektedir. 

AYT Puan ve Sıralama Hesaplama Nasıl Olacak?

Alan Yeterlilik Testinde ise soru sayıları şu şekildedir;

Matematik: 40 soru (11-12 Geometri)
Fen Bilimleri: 40 soru (14 Fizik, 13 Kimya, 13 Biyoloji)
Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1: 40 soru (24 Edebiyat, 10 Tarih, 6 Coğrafya)
Sosyal Bilimler-2: 40 soru (11 Tarih, 11 Coğrafya, 12 Felsefe, 6 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi)
Bu sınavda eşit ağırlık, sözel ve sayısal öğrencilerinin çözmesi gereken testler farklıdır. Şimdi gelin bundan bahsedelim.

Eşit Ağırlık öğrencileri AYT testinden Matematik + Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 çözmelidir.
Sayısal öğrencileri AYT testinden Matematik + Fen Bilimleri çözmelidir.
Sözel öğrencileri AYT testinden Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 + Sosyal Bilimler 2 testlerini çözmelidirler.

Her puan türü kendi testlerinden zorunludur. Diğer testleri çözmek zorunda değilsiniz. Fakat isterseniz çözebilirsiniz. Diğer testler mesela Sayısal puanınıza etki etmez. Fen Bilimleri testini çözerseniz eşit ağırlık ve sözel  puanlarınız etkilenmez.

YKS SINAVI NE ZAMAN?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) 15 Haziran Cumartesi günü saat 10.15’te başlayacak ve adaylara 135 dakika süre verilecek. 16 Haziran Pazar günü saat 10.15’te Alan Yeterlilik Testi (AYT), 15.45’te ise Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacak. AYT’de adaylara 180 dakika YDT’te ise 120 dakika süre tanınacak.

YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Sınava katılacak öğrenciler heyecanla sonuçları bekleyecek. Sonuçların açıklanmasının ardından tercih dönemi başlayacak. ÖSYM tarafından yayınlanan sınav takviminde, 2019 YKS sınavının sonuçları 18 Temmuz 2019 tarihinde açıklanacak.

Öğrenciler, https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden sonuçlarına ulaşabilecekler..

KILAVUZ NE ZAMAN YAYIMLANACAK?

ÖSYM 3 Temmuz’da ön bilgilendirme için YKS programları ve kontenjanları kılavuzunu yayımlamıştı. Bu kılavuzun güncellenmiş hali 1 Ağustos’ta yayımlanacak.

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Üniversite tercihleri 7-14 Ağustos tarihleri arasında da tercihler yapılacak.  24 program tercih hakkınız var. Tercih süresince listenizde değişiklik yapma hakkınız da var.  Tercihleri tümüyle iptal edemezsiniz ama değişiklik yapabilirsiniz. Tercihlerinizi yaptıktan sonra da mutlaka kontrol edip, yazıcıdan çıkış almalısınız.