YÖK despotluğunu sergi ile kınadı
YÖK'ün Türkiye'de düşünce özgürlüğüne ve eğitim mensuplarına yönelik baskısı bu kez bir sergi ile protesto edildi. Rektörü eleştirdiği için meslekten atılan öğretim üyesi sergi açtı.
ABONE OLTuncer Çetinkaya'nın haberi
Öğretim görevlisi veya okutmanlar üniversitelerin getirdiği yasak yüzünden doktora eğitimi yapamıyorlar. Bu yüzden son 5 yıl içinde 500'e yakın öğretim görevlisi ya akademik kariyerlerini yarıda bıraktı ya da üniveristedeki kadrosundan ayrılarak akademik öğrenimine devam etti.
Üniversitelerdeki yasaklardan en önemlisi fikir özgürlüğünün olmaması. Rektörü, veya YÖK'ü eleştirenler anında üniversiteden atılıyor.
Sol görüşleriyle tanınan Eğitim Sendikası'nın Muğla Üniversitesi temsilcisi Yard. Doç. Dr. Lütfiye Bozdağ Kalaycı, Rektör Prof. Dr. Şener Oktik'in uygulamalarını eleştirince işinden oldu.
Kalaycı, uygulanan haksızlıkları duyurmak için Taksim'de 'infaz' isimli resim sergisi açtı. Sergi 29 Aralık'a kadar açık kalacak. Sergisine 'Akademi'de infaz!' ismini veren Kalaycı, 'Yargısız infazla üniversiteden uzaklaştırılan akademisyen olarak, Türkiye akademisinin gidişatına sanatın özgürlük alanından, sanatçı kimliğimle bir karşı koyuş sergilemek istedim. Doğası gereği sanat kendisi bir direnmedir.' dedi. Kalaycı, YÖK'ün akademisyenlere baskı uygulayarak üniversitelerde korku kültürü oluşturulduğunu kaydetti.
Üniversitelerin akademik kadro mağdurlarından biri de Muğla Üniversitesi öğretim elemanı Selçuk Özdağ. Muğla Üniversitesi Rektörlüğü Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde doktora kazanan ve burada eğitime başlayan Özdağ'ın kaydını sildirdi. Bunun üzerine rektörlüğü mahkemeye veren Özdağ, davayı kazanarak doktorasını tamamladı. Özdağ gibi mağdur edilen yüzlerce öğretim görevlisi ve okutman var. Üniversitelerde akademik kariyer yapmak isteyenlere rektörlükler keyfi olarak müdahale edebiliyor. Bazı rektörler istedikleri kişilere izin verirken bazıları vermeyebiliyor.
(Zaman)