Yeni öğrenci karneleri nasıl? Milli Eğitim Bakanlığı'ndan açıklama geldi

Milli Eğitim Bakanlığı öğrenci karnelerinin değişmesine yönelik çalışmanın inceleme ve değerlendirme aşamasında olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamaya göre yeni öğrenci karneleri 2019 - 2020 eğitim öğretim dönemini kapsamayacak.

ABONE OL
GİRİŞ 04.11.2019 07:56 GÜNCELLEME 04.11.2019 07:57 EĞİTİM
Yeni öğrenci karneleri nasıl? Milli Eğitim Bakanlığı'ndan açıklama geldi

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada "Medyaya yansıyan “Öğrenci karneleri değişiyor” başlıklı haberde yer alan çalışma, henüz inceleme ve değerlendirme aşamasındadır. Haberde yer alan teknik detayları teyit etmemekteyiz. Çalışmamız bu eğitim - öğretim yılını kapsamamaktadır." ifadelerini kullandı.

 

PEKİ İDDİA EDİLEN YENİ ÖĞRENCİ KARNELERİNDE NELER OLACAK?

Yeni karnelerde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin 1 yıllık gelişim süreçleri yer alacak. Veliler öğrenci karnelerine baktığında çocuklarının dönem içinde neyi yapıp neyi yapamadıklarını detaylı görülebileceği iddia edildi.

 


Buna göre; Mevcut karnelerde tek sayfa halinde sadece not bilgisi yer almaktaydı. Yeni öğrenci karneleri tek sayfa olmayacak

Sadece not değerlendirmesi yer almayacak.

'Örneğin öğrenci ezber yapabiliyor mu?', 'Derste söz hakkı istiyor mu?', 'Yüksek sesle okuyabiliyor mu?', 'Okuyabildiğini anlayabiliyor mu?', 'Bir kitabı okuyup anlatabiliyor mu?', 'Yazdığını ne kadar hızlı yazabiliyor mu?' gibi değerlendirmeler yeni karnelerde yer alacak.

SINIF GEÇME SİSTEMİ DE DEĞİŞİYOR

Ortaöğretimde sınıf geçme sistemi tamamen değişiyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre öğrencileri ve velileri yakından ilgilendiren düzenleme önümüzdeki dönem yürürlüğe giriyor.  Ziya Selçuk, sınıf geçme yönetmeliği ile ilgili bir durumun söz konusu olduğunu belirterek, "4+4+4 başladığı yıl ilkokula başlayan çocuklar, 2020-2021 eğitim yılında lise 1'e başlayacak. Bizim çağ nüfusumuz normalde 1 milyon 200 bin civarındayken o sene 1 milyon 800 bin küsur olacak. Önümüzdeki yıl bizim fiziksel altyapıyı kurmamız, öğretmen ihtiyaçlarımızı sağlamamız, dersliklerin, laboratuvarların düzenlemesini yapmamız gerekecek." ifadelerini kullandı. 

Ortaöğretimde sınıf geçme yönetmeliğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı Selçuk, şu bilgileri verdi:

"2020-2021 yılında yeni sistemle beraber ortaöğretimde sınıf geçme yönetmeliğinde sınıfta kalmaya ilişkin, tüm düzenlemeler hazırlandı, 2020-2021 yılından itibaren uygulayacağız. Bununla ilgili de kararımızı aldık. Bu yönetmelik henüz okullar yeni başladığı için şu an ilan edilmiyor. Bugünkü ihtiyaçlarımıza ilişkin olarak mevcut Orta Öğretim Yönetmeliği bugün çıktı ama 2020-2021 yılının ihtiyaçlarına ilişkin de sadece sınıf geçme kısmıyla ilgili bir yönetmelik değişikliği yapacağız. Neyi yapacağımıza ilişkin de hemen hemen bütün illerimizde çalıştaylar yaptık. Bütün illerimizden davetler oldu öğretmenlerimize, yöneticilerimize, 'Siz sınıfta ne sorun yaşıyorsunuz, ne yapalım' şeklinde, bununla ilgili de çok işlevsel sonuçlar çıktı. 2020-2021'de de inşallah bunu uygulayacağız."