Mektup nasıl yazılır? Kuralları neler? Mektup örneği ve çeşitleri
Günümüzde müfredatta yer alan, öğrencilere öğretilen mektup kullanılmaya devam etmektedir. Birbirinden ayrı yerlerde bulunan kişi veya kurumlar arasında özel veya resmi haberleş aracı olan 'mektup nasıl yazılır?' Özel Mektuplar, İş Mektupları, Resmi Mektuplar, Edebi Mektuplar olarak çeşitlendirilen mektup örneği farklı durumlara göre değişiklik gösterebilir.
ABONE OLTeknolojinin bu denli gelişmesine kadar kişiler arası iletişimi sağlayan önemli ve sevilen haberleşme aracıydı. Teknolojinin hızla gelişmesi mektubun da zamanla önemini yitirmesine sebep oldu. 2000’li yılların başına kadar insanlar sevdiklerine mektuplar yazarak haberdar olurdu. Peki mektup nasıl yazılır, mektup yazılırken nelere dikkat edilmelidir.
MEKTUP YAZILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
İlk olarak mektup çizgisiz temiz bir kağıda yazılır, kağıdın sadece ön yüzü kullanılır, gerekirse ikinci bir kağıda geçilerek yazıya devam edilir. Mektup kurşun kalemle değil tükenmez kalemle yazılmalıdır. Kağıdın sağ üst bölümüne mektubun yazıldığı yer ve tarih atılmalıdır. Yazı tamamlandıktan sonra imza atılır ve son olarak kağıdın sol alt köşesine adres eklenir.
MEKTUP BÖLÜMLERİ
- Hitabet
- Giriş
- Gelişme
- Sonuç
Mektuba başlarken kime yazılıyorsa o kişiye hitabetle başlanmalı, bu hitabet yazılan kişiye göre saygı veya samimiyetle belirtilir. örneğin ‘sevgili anneciğim’ veya ‘sayın müdür’ gibi. Hitap bölümünden sonra giriş bölümünde mektubun neden yazıldığı kısaca belirtilir. Gelişme bölümünde mektupta söylenmek istenilenlerden bahsedilir. Her şeyden bahsedilip söylenmek istenenler söylenince sevgi, saygı ve selamlar belirtilerek vedalaşılarak mektup sonlandırılır.
MEKTUP ÇEŞİTLERİ
Yazılan kurum veya kişilere göre farklılık gösterir. Bunlar şöyledir:
Özel Mektuplar: Dost, akraba, sevgili, eş gibi birbirlerini tanıyan kişiler arasında hasret giderip birbirlerinden haberdar olmak için yazılan daha samimi ve içten mektuplardır.
İş Mektupları: Kurumlar ve kişilerin kurumlarla olan istek ve şikayetlerin yazıldığı mektuplardır.
Resmi Mektuplar: Devlet kurumları arasında ve kişilerin devlet kurumlarına yazdıkları mektuplardır.
Edebi Mektuplar: Sanatçıların birbirlerine kültür, sanat, edebiyat alanlarında görüşlerini paylaştıkları ve bazen de nasihatlerde bulundukları mektuplardır. Eski dönemlerde sanatçıların birbirlerine yazdığı mektupların toplandığı kitablara ‘Mektubat’ denir.
Dilekçe: Kişilerin kurumlara yazdığı istek ve şikayetlerini bildirdiği mektuplardır. Dilekçe yazarken sade bir dil kullanılarak resmi mektup sayıldıklarından üsluba dikkate edilmelidir.