Üniversiteler ne zaman açılacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan tarih açıkladı...

Üniversiteler ne zaman açılacak sorusu öğrenciler tarafından oldukça fazla araştırlıyor.. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada normalleştirme takvimini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan üniversitelerin açılma tarihiyle ilgili bilgi verdi. Peki üniversiteler ne zaman açılacak? Üniversiteler akademik takvime dönecek mi? İşte yaşanan gelişmeler...

ABONE OL
GİRİŞ 04.05.2020 20:58 GÜNCELLEME 04.05.2020 20:59 EĞİTİM
Üniversiteler ne zaman açılacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan tarih açıkladı...

Dünyanın dört bir tarafına yayılan ve Avrupa’yı etkisi altına alan koronavirüs önlemleri sebebiyle ülkemizde okullarda yüz yüze eğitime ara verilme kararı alınmıştı. Yükseköğretim Kurumu’da Sağlık Bilim Kurulu’nun tavsiyelerini dikkate alarak üniversitelerde bahar döneminde online olarak eğitim verileceğini açıklamıştı. Yapılan açıklamanın ardından birçok üniversite uzaktan eğitime geçti. 12 Mart’ta alınan kararın ardından üniversitelerin tekrar ne zaman örgün eğitime geçeceği merak konusu oldu. Koronavirüs tedbirleri sebebiyle eğitimlerine uzaktan devam edecek öğrenciler vize ve final sınavlarının nasıl yapılacağını araştırıyor. İşte üniversitelerde online eğitime devam eden öğrenciler için yapılması planlanan sınavların yöntemi...

ÜNİVERSİTELER NE ZAMAN AÇILACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısının ardından normalleştirme sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, üniversitelerin 15 Haziran tarihinden itibaren akademik takvimine dönebileceklerini söyledi.

BAHAR DÖNEMİ VİZE FİNAL SINAVLARI NASIL YAPILACAK?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç yaptığı açıklamada 123 üniversitede Uzaktan Eğitim Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) olduğunu açıklamıştı. Uzaktan eğitim için altyapı konusunda eksiği olan üniversitelere YÖK tarafından destek verileceğini belirtilmişti. Uzaktan Eğitim Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi olan üniversitelerde bahar dönemi vize ve final sınavlarının online olarak yapılması bekleniyor. Sınavların yapılamayacağı durumlar ve uygulamalı derslerde sınavlar yaz aylarında tamamlanacak.

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ONLİNE SINAV YAPACAK!

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, bazı ara sınavları online olarak gerçekleştirecek. Her sınav için öğrencilere yarım saat süre verilecek ve 20 soru sorulacak. Ara sınavlar 13-25 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek.

EGE ÜNİVERSİTESİNDE ÖDEVLE NOTLAMA YAPILACAK!

Ege Üniversitesinde eğitim uzaktan devam ediyor. Bahar döneminde üniversitede verilen uzaktan eğitim sürecinde öğrencilere ödev, proje çalışmaları verilerek notlama gerçekleşecek. Değerlendirmenin yüzde 40'ı alınacak. Ege Üniversitesinde final sınavları 31 Ağustos'ta başlayacak ve 13 Eylül'de sona erecek.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİNDE HEM ÖDEV HEM ONLİNE SINAV!

Boğaziçi Üniversitesi'nde ara dönem sınavları (vize) öğretim üyelerinin kendi belirledikleri yöntemlerle düzenlenecek. Öğretim üyelerinin inisiyatifine göre sınavlar ödev veya online olarak gerçekleştirilecek.Boğaziçi Üniversitesinde öğrencilerin not kaygısı yaşamaması için daha önce not sisteminde değişikliğe giderek 'esnek not sistemi'ne geçilmişti. Öğrenciler isterlerse dersinin harf notu şeklinde değil Başarılı/Başarısız şeklinde değerlendirilmesini isteyebilecek.

YÜKSEKÖĞRETİM KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ!

Üniversitelerde, ilk ve orta öğretimde yaz tatilinde eğitim verilecek. Öğretmenlerin 2 aylık yaz tatili kısaltılabilecek.Milli Eğitim Temel Kanunu'nda yapılan değişiklikle, öğretmenlerin izinleri ve tatilleri düzenlendi. Buna göre öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız 2 ay izinli olacak ancak bu 2 aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmelikte saptanacak meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlü olacaklar.

ÜNİVERSİTELER NE ZAMAN AÇILACAK? 

Koronavirüs önlemleri kapsamında örgün eğitime ara veren üniversitelerde bahar dönemi tamamen tatil edildi. YÖK tarafından hazırlanan 2019-2020 akademik takvimine göre bahar dönemi eğitimi üniversiteler 15-17 Mayıs tarihleri arasında tatile girecekti. Üniversitelerin açılma tarihi ile ilgili henüz resmi bir bilgi paylaşılmazken YÖK Başkanı Saraç,” Bu sene Bahar dönemi eğitim öğretim sürecini sadece uzaktan eğitim, açık öğretim ve dijital öğretim imkanları ile sürdürmeye karar verdik. Yani bahar döneminde yüz yüze eğitim yapılmayacaktır.” dedi.

 

YAZIN ÜNİVERSİTELERDE EĞİTİM OLABİLİR!

Yükseköğretim Kanunda değişiklik yapılması için AK Parti hazırladığı kanun teklifini TBMM’ ye sundu. Yükseköğretimde yeni düzenlemeler içeren yasa teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda kabul edildi. Sunulan kanun  Kanun teklifine göre salgın ve afet dönemlerinde üniversitelerde uzun süre eğitime ara verilmesi durumunda yaz döneminde telafi eğitimi yapılabilecek. 

UZAKTAN EĞİTİM NE KADAR DEVAM EDECEK?

Yüksek Öğretim Kurumu bünyesinde farklı üniversitelerden alanında uzman hocalar tarafından geliştirilen” Yüksek öğretimde Dijital Dönüşüm Komisyonu” tarafından hazırlanan  Pandemi Dönemi Uzaktan Öğretim Uygulamaları öğrencilerin  öğrenme süreçlerinin kesintiye uğramasının önüne geçmek amacıyla uygulamaya konuldu. Üniversitelerde yüz yüze eğitime tamamen durdurulmasıyla öğrencilerin bahar dönemi sonuna kadar ( 15-17 Mayıs) tarihine kadar uzaktan eğitime devam etmesi bekleniyor.

“BAHAR DÖNEMİ TAKVİMİNİ YAZ AYLARINA TAŞIMIŞ OLUYORUZ”

Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Yekta Saraç geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada bahar döneminde yüz yüze eğitim yapılmayacağını söylemişti. Açıklamasının devamında Saraç üniversitelerin uzaktan eğitim, açık öğretim ve dijital öğretim imkanları altında sunamayacakları programları, dersleri ve uygulamalı dersler, yaz aylarında belirledikleri takvim içinde tamamlayacaklarını ifade etti. Ayrıca Türk yükseköğretiminin yaz okulu tecrübesinin, üniversiteler için son derece değerli bir imkan sunduğuna dikkati çeken Saraç, yaz okulunun bitiş tarihleri göz önünde tutularak gelecek yıl eğitim öğretim takvimini de belirleyeceklerini söyledi.

YAZ OKULU SEÇENEKLERDEN BİRİSİ 

Türk yükseköğretim sisteminin pek çok konuda çok geniş tecrübeye sahip olduğunu değinen Saraç "Yaz okulu da bunlardan birisi. Yaz okulları öğrencilerimizin mağduriyet yaşamaması, başarısızlıklarını bir şekilde telafi etmeleri veya birtakım kendi ellerinde olmadan devamsızlıklarını telafi etmeleri için öngörülmüş, sisteme kazandırılmış bir husus. Yaz okulu tecrübesi bu zorlu günlerde yaz öğretimi sürecine evrilerek, üniversitelerimizin bu sıkıntılı günleri aşmasına da yardımcı olacaktır."dedi.

ÖRGÜN EĞİTİME ALTERNATİF OLAMAZ

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç düzenlediği basın toplantısında üniversiteler hakkında merak edilen soruları cevapladı. 12 Mart’ta okullarda alınan tatil kararının üniversitelerde de alındığına dikkat çeken Saraç, Eğitim öğretimin kesintiye uğramaması ve uygulamada birlik düşüncesiyle 23 Mart itibariyle verilen aranın sonlandırıldığını ve bir hafta sonra dijital ortamda, uzaktan ve açıktan öğretimle başlatıldığını belirtti.