YKS tercih işlemleri başladı! ÖSYM AİS tercih ekranı: YKS tercihi nasıl yapılacak?
Üniversite eğitimi almanın hayalini kuran öğrenciler için beklenen tarih geldi. YKS tercihleri bugün itibariyle başladı. Tercih işlemleri 6-14 Ağustos tarihlerinde ÖSYM AİS üzerinden tamamlanacak. Öğrenciler kritik tercih döneminde hata yapmamak için üniversite kontenjanları, başarı yüzdeleri ve üniversite taban puanlarını dikkate alarak tercih yapıyor. İşte ÖSYM AİS tercih ekranı:
ABONE OLEğitim hayatlarını sürdürecekleri üniversiteleri belirlemeye hazırlanan adaylar tercih döneminde hata yapmak istemiyor. Üniversite kontenjanlarını, başarı sıralamalarını, tavan ve taban puanlarını ince detayına kadar kontrol eden öğrenciler, tercihler 6-14 Ağustos tarihinde yapılacak. ÖSYM tercih dönemi öncesi adaylara bilgi vermek amacıyla YKS tercih kılavuzunu yayımlamıştı. Adaylar bu yıl en fazla 24 Yükseköğretim Kurumu (Üniversite) tercih edilebilecek. Tercih yapmak isteyen adaylar için YKS tercih ekranı ve 2020 üniversite taban puanları….
YKS ÜNİVERSİTE TERCİH NASIL YAPILACAK?
Adaylar 6-14 Ağustos tarihleri arasında üniversite tercihlerini gerçekleştirecek. ÖSYM AİS üzerinden T.C. kimlik ve ÖSYM şifreleriyle tercih ekranına giriş yapan adaylar girmek istedikleri üniversiteleri ve bölümleri işaretleyecekler. T.C. Kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyecekler.Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekiyor.
ÖSYM AİS YKS TERCİH EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ
2020 ÜNİVERSİTE TABAN PUANLARI!
ÖSYM 6-14 Ağustos tarihleri arasında alınacak tercihler öncesi adaylara ön bilgi vermek amacıyla tercih kılavuzunu yayına aldı. Açıklanan kılavuzda üniversite kontenjanları, başarı sıralaması ve üniversite taban puanları belli oldu. İşte 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite taban puanları
2 YILLIK ÖN LİSANS PROGRAMLARI TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ
4 YILLIK LİSANS PROGRAMLARI TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ
TABLO 3 VE TABLO 4'E GÖRE TERCİH YAPILACAK!
Tablo 3'te yer alan önlisans programlarını, 2020-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebilecekler. Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, 2020-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 170 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebilecek. Her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4'ten bularak tercih sırasına koyması gerekiyor. Tercih sırası önemli. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacak. İşte 2020-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu;
TERCİH TABLOLARINI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!
HANGİ PUAN TÜRÜNDEN NASIL TERCİH YAPILACAK?
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından yapılan yazılı açıklamada Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) baraj puanının 150, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi’nde (YDT) baraj puanının 170 olduğu açıklandı. TYT puanı ile öğrenci alan üniversiteleri tercih edebilecek. TYT sınavından en az 150 puan alan öğrenciler meslek yüksekokulu ve ön lisans programlarını tercih edebilecek.
2020 ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI BELLİ OLDU!
ÖSYM tarafından yayımlanan kılavuzda üniversite bölümlerinin kontenjanları belli oldu.Bu yıl ise örgün programlar için (uzaktan öğretim dahil, okul birincisi kontenjanları hariç olmak üzere) belirlenen toplam kontenjan 845 bin 909 olarak belirlendi. Devlet üniversitelerinde okul birincisi kontenjanları hariç 282 bin 402 ön lisans, 345 bin 997 lisans, 23 bin 486 özel yetenek olmak üzere toplam 651 bin 885 kontenjan ayrıldı. Vakıf yükseköğretim kurumlarında 76 bin 268 ön lisans, 87 bin 838 lisans, 4 bin 44 özel yetenek olmak üzere toplam 168 bin 150, KKTC ve diğer üniversitelerde 3 bin 643 ön lisans, 11 bin 211 lisans, 294 özel yetenek olmak üzere toplam 15 bin 148 kontenjan verildi.