Üniversiteler önümüzdeki ay (Kasım) açılıyor mu? YÖK 2020-2021 yüz yüze eğitim yapılacak mı?
Üniversitelerde yüz yüze eğitime başlanılacak tarih önlisans ve lisans eğitimlerini sürdüren öğrenciler tarafından araştırılıyor. 16 Mart tarihinde eğitime ara veren Yükseköğretim Kurumları (üniversiteler) dönemi uzaktan eğitim imkanlarıyla tamamlamıştı. Yeni dönemde YÖK’ün tavsiye kararıyla üniversiteler eğitime online olarak başladı. Peki üniversiteler ne zaman açılacak? İşte Sağlık Bakanının yaptığı açıklama..
ABONE OLYeni eğitim dönemine uzaktan başlayan üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlayacağı tarih milyonlarca öğrencinin gündeminde ilk sırada yer alıyor. YÖK, Sağlık Bakanlığından istediği tavsiye kararında online eğitime devam edilmesi talebini almıştı. Bu kararın ardından birçok devlet ve özel üniversite uzaktan eğitim modeline geçti. Salgın süresince üniversitelerde eğitimin devam edebilmesi için Yükseköğretim Kurumu kılavuz hazırladı. Bu süreç uzmanlar tarafından yüz yüze eğitimin hazırlığı olarak nitelendirildi. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en kısa sürede üniversitelerde yüz yüze eğitimi başlatmak istediklerini açıklamasının ardından Üniversiteler Kasım ayında açılacak mı? sorusunun yanıtı araştırılmaya başlandı. İşte 2020-2021 eğitim dönemi üniversitelerle ilgili son gelişmeler…
ÜNİVERSİTELER NE ZAMAN AÇILACAK?
Henüz üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlayacağı tarih ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konunun gündemde olduğunu ve en kısa sürede üniversitelerde yüz yüze eğitimle ilgili adımlar olacağının sinyallerini verdi. İşte üniversitelerle ilgili gelen açıklamalar;
Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitim tecrübesinin önemli olduğunu vurgulayarak örgün eğitimin yerini tutmayacağını ifade etti. “ En kısa sürede diğer eğitim öğretim kademelerinde olduğu gibi yükseköğretimde de yüz yüze eğitim öğretimi başlatmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Bilim Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yüz yüze eğitimle ilgili konuşan Koca salgının seyrini incelemek istediklerini belirterek “ 2 hafta geçtikten sonra başlayan yaş grubuyla ilgili vaka sayısını değerlendirip kademeli geçişe de geçmiş olacağız. O yüzden 3 haftalık sürecin sonucuna göre bir değerlendirme yapılacak.” dedi.
ÜNİVERSİTELERDE YÜZ YÜZE EĞİTİM HAZIRLIKLARI!
MEB Bakanlığına bağlı okulların kademeli olarak eğitime başlamasının ardından üniversitelerle ilgili en çok merak edilen konuların başında uygulamalı eğitim veren bölümlerin açılıp açılmaması geliyor. Bu tartışmalar devam ederken Yükseköğretim Kurumu (YÖK) üniversitelerde salgın süresi boyunca eğitim verilebilmesi için kılavuz hazırladı. Bu kılavuz uzmanlar tarafından yüz yüze eğitime geçiş hazırlıkları olarak yorumlandı.
Hazırlanan kılavuzda yüz yüze eğitimi desteklemek amacıyla sınıf içi eğitimin yanı sıra çevrimiçi (online) dersler verileceği, ders notu paylaşımı, makale, ödev ve alıştırma gibi kaynak paylaşımlarının belirlenen tarihlerde yapılacağı yer aldı. İşte YÖK tarafından hazırlanan kılavuzda öne çıkan başlıklar;
Kampüs içerisindeki derslik, kütüphane, laboratuvar, yemekhane, spor tesisleri gibi ortak kullanım alanları periyodik olarak temizlenmelidir. Ortak kullanılan mekânlarda kişi sayısı azaltılmalıdır.
Salgının bölgesel ve yerel seyrine göre mümkün olduğunca toplantı ve sosyal aktiviteler açık havada veya online yapılmalıdır.
Dersliklerde 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde sınıf ve dersliklerin kapasitesinin belirlenmesi, oturma düzeninde kişiler arası en az 1 metre mesafenin korunması gereklidir.
Kampüse gidiş ve gelişlerde faydalanılan toplu taşıma veya servis araçlarında mutlaka maske takılmalı, araçlara biniş ve inişlerde el hijyeni sağlanmalıdır.
Kapalı alanlarda bulunan herkesin sürekli maske kullanımı sağlanmalıdır. Birlikte yapılan aktivitelerde yakın mesafede olunması gerekli ise maskeye ilaveten ayrıca yüz siperliği de kullanılmalıdır.