Üniversiteler bahar döneminde açılacak mı? YÖK Başkanı'ndan kritik yüz yüze eğitim açıklaması!
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç önlisans ve lisans eğitimi alan öğrenciler için kritik yüz yüze eğitim açıklaması yaptı. İkinci dönem üniversitelerin açılıp açılmayacağını merak konusu oldu. Yükseköğretim Kurulu akademik personelin aşılanması talebinde bulunmuş ve karşılık almıştı. Peki üniversiteler bahar döneminde açılacak mı? İşte Yekta Saraç’ın yaptığı açıklama önemli açıklama...
ABONE OLÜniversiteler 20 Mart 2020 tarihinden bu yana yüz yüze eğitim faaliyetlerine ara verdi. Özel, devlet ve vakıf üniversiteleri öğrenciler ders, ödev ve sınav işlemlerini online olarak internet üzerinden tamamlıyor. 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite eğitimlerini örgün olarak sürdürmek isteyen binlerce öğrenci üniversitelerin ikinci dönem açılmasını bekliyor. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç öğrencilerin taleplerini anlamaya çalıştıklarını ve online eğitimin normal eğitimin yerini tutmadığını açıkladı. Bütünüyle üniversitelerin açılmasının hareketlilik yaşanmasına sebep olacağını aktaran Saraç, konuyla ilgili kararın Sağlık Bakanlığı tarafından değerlendirileceğini belirtti. Üniversitelerin bahar dönemleri genellikle Şubat, Mart ayları arasında başlıyor. Yasakların kaldırılması ve vaka sayılarının düşmesinin ardından öğrenciler üniversiteler açılacak mı? sorusunun cevabını araştırırken Başkan Saraç’tan kritik ikinci dönem açıklaması geldi! İşte 2020-2021 üniversitelerin açılma tarihi…
ÜNİVERSİTELER İKİNCİ DÖNEM AÇILACAK MI?
Öğrencilerin seslerine kulak tıkamadıklarını belirten YÖK Başkanı “ Online eğitim, örgün öğretimin alternatifi olamaz. Ancak kamu sağlığını tehdit eden bir durum varsa bakanlığın görüşlerini dikkate almalıyız. Örgün eğitime bütünüyle geçmeye karar verildiğinde sadece İstanbul'a yüz binlerce öğrenci gelecek.” ifadelerini kullandı.
Bu hareketliliğin tüm iller için geçerli olacağını hatırlatan Saraç, öğrenci yurtları da dahil olmak üzere bu hareketliliğin risk oluşturup oluşturmadığı hakkında Sağlık Bakanlığının karar vereceğini söyledi. Sağlık Bakanlığının konuyla ilgili görüşlerini “ikinci dönem içinde ilerleyen süreçte alacağız. Bu görüşe göre üniversitelerimizi yönlendireceğiz.” diyen Saraç öğrencileri heyecanlandırdı.
ÜNİVERSİTELER NASIL YÜZ YÜZE EĞİTİME BAŞLAYABİLİR?
Tüm kademelerde olmasa bile kademeli olarak ikinci dönem yüz yüze eğitimin kısıtlı olarak başlaması bekleniyor. İşte üniversitelerin açılmasıyla ilgili gündemde olan senaryolar;
Üniversitelerin açılmasıyla ilgili en önemli ipucu Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yurt başvurularının başlama tarihi. Henüz KYK’dan yurt başvuru tarihleriyle ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların açılmasında öncelikli olarak uygulamalı meslek liseleri dikkate alınmıştı. Üniversitelerde de yüz yüze eğitime başlanabilmesi için Diş Hekimliği Fakültesi, Tıp Fakültesi, Mühendislik bölümlerinin öncelikli olması bekleniyor.
Masada duran diğer bir seçenek ise üniversiteyi yeni kazanan 1. sınıf öğrencilerinin üniversite, kampüs ve diğer şartlara kolay uyum sağlayabilmeleri için yüz yüze eğitime diğer kademelerden önce başlaması.
Üniversitenin son sınıfında bulunan öğrencilerin staj, bitirme çalışması, tez çalışması ve diğer işlemler için yüz yüze eğitime başlaması da gündemde olan diğer bir konu.
UZAKTAN EĞİTİMLERİNİ SÜRDÜREN EN KALABALIK ÜNİVERSİTELER!