Bursluluk sınavı (İOKBS) 2021 başvuruları ne zaman? MEB başvuru kılavuzunu yayımladı!

Bursluluk sınavı başvuru kılavuzu MEB tarafından yayımlandı. 25 Nisan 2021 tarihinde yapılacak İOKBS sınavına 5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11’inci sınıflar katılabilecek. Bursluluk sınavında başarı sağlayan öğrencilere eğitim hayatlarında maddi destek sağlanacak. Peki 2021 İOKBS (bursluluk sınavı) başvuruları ne zaman yapılacak? İşte İOKBS sınavı başvuru tarihleri!

ABONE OL
GİRİŞ 03.02.2021 15:14 GÜNCELLEME 03.02.2021 15:25 EĞİTİM
Bursluluk sınavı (İOKBS) 2021 başvuruları ne zaman? MEB başvuru kılavuzunu yayımladı!

Milli Eğitim Bakanlığı, 5. sınıftan başlayarak 11. sınıfa kadar ihtiyaç sahibi öğrencilere burs vermeye devam ediyor. Her yıl yapılan İOKBS sınavına binlerce öğrenci katılım sağlıyor. 2021 yılında düzenlenecek sınava hazırlanan öğrenciler başvuru şartlarını ve kılavuzu merak ediyor. MEB, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı başvuru uygulama kılavuzunu bugün itibariyle yayımladı. Sınıf tekrarı, uzaklaştırma cezası alan öğrenciler sınava başvuru yapamazken ailesinin maddi geliri belli bir seviyenin altında olan öğrenciler başvuruda bulunabilecek. Düzenlenen sınavda başarı sağlayan öğrencilere eğitim aldıkları dönem boyunca ödeme yapılacak. Peki bursluluk sınavı başvuruları nasıl yapılacak? İşte yayınlanan kılavuz!

İOKBS SINAVI BAŞVURULARI NE ZAMAN?

25 Nisan 2021 tarihinde yapılacak sınavın başvuruları 08-26 Şubat 2021 tarihleri arasında yapılacaktır. Başvuru şartlarını taşıyan öğrencilerin başvurusu okul müdürlüğünce sistem üzerinden onaylanacaktır. 

Açık Öğretim Lisesi, Meslekî Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu öğrencileri bursluluktan yararlanamayacaklardır.

İOKBS SINAVI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

a. Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b. Mevzuatta belirtilen kayıt ve kabul şartlarını taşımak,

c. Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5’inci, 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci
sınıflarında öğrenci olmak,

ç. İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı/ cezası almamış olmak,

d. Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu’nda belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının 4 (dört) katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak.  Ailenin 2020 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2021 Mali Yılı için tespit edilen 16.080,00 (onaltıbinseksen) TL’yi geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2020 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır.

Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler hariç, ailenin fert başına düşen geliri bu rakamı geçen öğrencilerin İOKBS başvuruları, kontenjan durumlarına bakılmaksızın kabul edilmeyecektir. 

BURSLULUK SINAVINDA KAÇ SORU SORULMAKTADIR?

İOKBS sınavına katılacak 5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11’inci sınıf öğrencilerine toplam 100 soru yöneltilecek. Adayların bu soruları cevaplandırması için 120 dakika süre tanınacak. 5,6,7 sınıf öğrencilerine Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler derslerinden 25 adet soru sorulacak.  Lise öğrencilerine ise Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler derslerinden 25’er soru yöneltilecek.