Üniversitelerde asker üyelere veda

YÖK Kanunu'na ilişkin değişiklik taslağı ile kurum sivilleşiyor, kurullardaki asker üyelerin görevleri sona eriyor. Başbakanlığın yetkileri genişlerken ÜAK'a by-pass geliyor. Değişiklikler şöyle:

ABONE OL
GİRİŞ 11.04.2009 07:10 GÜNCELLEME 11.04.2009 07:10 EĞİTİM
Üniversitelerde asker üyelere veda

Z. Kıvanç EL'in haberi

Gül'ün eleştirdiği rektör atama sistemi devam ediyor

YÖK Genel Kurulu, üniversiteler ve kurum yapısında önemli değişiklikler içeren bir dizi düzenlemeye gitti. Yasa değişikliği taslağı kabul edilirse, Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) ve YÖK Denetleme Kurulu'ndaki asker üyelerin görevi sona eriyor. YÖK Kanunu'nun 20 maddesinde değişikliğe ilişkin taslak, Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderildi. Değişiklikler şöyle:

ÜYE SAYISI 30'A ÇIKIYOR: 9 kişilik Denetleme Kurulu'nun üye sayısı 30'a yükseliyor. 15 üye, YÖK tarafından seçilecek. 15 isim ise Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sayıştay, hakim ve savcılar arasından belirlenecek. Ancak kurumların, kaç üye seçeceği netleşmediği için 15 üye Başbakanlık tarafından belirlenebilecek. Taslakta Cumhurbaşkanı Gül'ün de eleştirdiği rektör atamalarına ilişkin değişikliğin olmaması dikkat çekti.

ASKER ÜYEYE VEDA: YÖK Genel Kurulu'ndaki asker üyenin görevine  son verilmişti. Yeni taslakla ÜAK ve YÖK Denetleme Kurulu'ndaki asker üyelerin de görevleri sona erecek.

ÜAK ZAYIFLIYOR: Bir dönem YÖK Başkanı'nı istifaya çağıran ÜAK'ın yönetmelik yapma yetkisi elinden alınıyor. Toplantılarını YÖK Başkanı yönetebilecek. ÜAK'ın üye sayısı da 260'dan, 130'a indiriliyor. Her üniversitenin rektör ve bir profesörle ÜAK'ta temsil dönemi sona eriyor. Artık her üniversiteden sadece bir kişi katılabilecek. ÜAK, YÖK Başkanı'nın onayı olmadan karar alamayacak. Çalışmalar için YÖK'ten onay istenecek.

PERFORMANSA GÖRE MAAŞ: YÖK personeline, performansa göre maaş ödenecek. YÖK Başkanı, Yürütme Kurulu ve Denetleme Kurulu üyelerine kira yardımı yapılacak. YÖK'te 'Akademik uzman' kadrosu açılacak. Kurumun tüm birimleri yeniden ele alınarak daire başkanlıkları oluşturuldu. Doçentlik ve profesörlüğe atama ile araştırma görevlilerinin çalışma şartlarında da değişikliğe gidildi. Disiplin maddelerine intihal gibi bazı cezalar eklendi. Üniversitelerin döner sermayelerine katkı yapan öğretim üyelerine yüksek oranda pay ödenecek.

YENİ FON OLUŞUYOR

YÖK bünyesinde öğretim üyesi yetiştirmek amacıyla yeni bir fon oluşturuluyor. Fona, YÖK'ün genel bütçeden aldığı pay, üniversitelerin döner sermaye gelirlerinin yüzde 2'si, vakıf üniversite gelirlerinin yüzde 1'i, ÖSYM'nin yıl sonunda devreden kaynağının yüzde 25'i, YÖK'ün kendi gelirleri aktarılacak.

YÖK, kurs ve eğitim programları açarak gelir elde edebilecek. YÖK Başkanı'nın fondan harcama yetkisi olacak. Öğretim üyeleri STK'larda çalışmak için rektörden izin almak zorunda kalmayacak.

Değişiklik taslağına, 'üniversitelere danışılmadan hazırlandığı' gerekçesiyle karşı çıkan 5 YÖK üyesi muhalefet şerhi koydu.

KAYNAK : Akşam