TUS'da 5 soru daha hatalı iddiası ile dava açıldı

TIPTA Uzmanlık Eğitim Giriş Sınavı’nda (TUS) sorulan 4 soru hatalı olduğu gerekçesiyle ÖSYM tarafından iptal edilirken, sınava giren Muhammet Mustafa Aydınol, 5 sorunun daha yanlış olduğu iddiasıyla dava açtı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.12.2010 16:49 GÜNCELLEME 29.12.2010 16:49 EĞİTİM
TUS'da 5 soru daha hatalı iddiası ile dava açıldı

Kenan Biter'in haberi

12 Aralık'ta ÖSYM tarafından yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı’na (“TUS”) giren Mustafa Aydınol, ÖSYM hakkında 5 soruda hata olduğu gerekçesi ile dava açtı. Aydınol’un dilekçesini inceleyen Ankara 15’nci İdare Mahkemesi davayı kabul etti.

TUS'TA 9 SORU HATALI İDDİASI

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 12 Aralık tarihinde yapılan TUS Bilim Sınavı’nın cevaplarının açıklanmasının ardından yayınlanan cevap anahtarı üzerinden hekim hocalar tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda 9 sorunun hatalı olduğu iddia edildi.

Diyarbakır’da pratisyen hekim olarak çalışan 24 yaşındaki M. Mustafa Aydınol, TUS’ta toplam 9 sorunun yanlış sorulduğu iddiasıyla dava açtı. Dava dilekçesinin ekinde soruların yanlışlığını kaynak göstererek açıklayan Aydınol, toplamda 135 net yaptığını ancak daha yüksek alabileceğini ifade etti. Doktor Aydınol, ÖSYM’nin yanlış kabul ettiği 4 sorunun yanı sıra, 5 soruyu daha eksik olduğu için işaretlemediğini kaydetti. Yanlışların doğrularını götürebileceği için işaretleme yapmadığını, bu nedenle düşük puan aldığını savunan Aydınol, uzmanlık alanı olarak plastik cerrahi veya göz bölümünü tercih etmek istediğini vurguladı.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 12 Aralık tarihinde yapılan TUS Bilim Sınavı’nın 14.12.2010 tarihinde açıklanmasının ardından sorulan 4 sorunun, denetçi akademisyenlerin yeniden değerlendirmesi sonucunda ‘adayların doğru cevap verebileceği biçimde düzenlenmediğinin’ tespit edildiğini açıkladı. Açıklamada, diğer 296 soruda ise iptali gerektirecek maddi ya da bilimsel bir hatanın olmadığı belirtilerek, “Adayların mağdur olmaması için de bu soruların cevplarını işaretleyen tüm adayların doğru cevapladıkları kabul edilerek değerlendirme işlemi yapılacaktır” denildi.

Bu açıklamanın yapılmasının ardından ÖSYM’nin TUS sonuçlarını açıkladığını söyleyen Dr. Hasan Güzel, "Hiçbirimizin beklemediği bir şey oldu, bazı arkadaşlarımıza beklediklerinden 8 net ile 20 net arasında düşük geldi. Bazı arkadaşlarımıza ise beklediklerinden daha yüksek netler aldı’’ iddiasında bulundu.

Kısa bir süre sonra hekimlerin atamalarının yapılacağını söyleyen Güzel, ‘’ Yapılan hatadan dolayı telafisi mümkün olmayacak zarar ve haksızlıkların ortaya çıkmasından endişe duymaktayız. ÖSYM’nin bir sınavda azami derecede iki önemli hata yapması diğer sınavlarda olabilecek benzer hatalar açısından bizleri endişelendirmektedir’’ dedi.

Ankara 15’inci İdare Mahkemesi, Muhammet Aydınol’un soruların iptali ve yürütmenin durdurulması yönündeki kararı talebini inceledi. Davayı kabul eden mahkeme, ÖSYM’ye acil posta servisiyle tebliğ etti. ÖSYM’nin bir ay içinde savunma yapması gerekiyor.

Haber 7