Körfez ülkelerinden dev işbirliği

Altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi'nin hızla artan nüfus ve su ihtiyacını karşılama amacıyla 10,5 milyar dolara mal olacak ortak su temin ağı kurmayı planladığı bildirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2013 18:19 GÜNCELLEME 30.09.2013 18:19 EKONOMİ
Körfez ülkelerinden dev işbirliği

Yerel medyaya göre Körfez ülkeleri yöneticileri Arap Denizi ve Umman Körfezi sularını kullanacak ve Umman'a inşa edilecek dev su arıtım tesisleri için anlaşmaya vardı.

Proje çerçevesinde üye ülkelerde su sıkıntısı yaşanması halinde kurulacak boru hatları ile Umman'daki tesislerden ihtiyacı olan ülkeye arıtılmış su gönderilecek.

Proje üç safhadan oluşacak ve birinci safha 2,7 milyar dolara mal olacak. Bu hat ile bölge ülkeleri boru hatlarıyla birbirine bağlanacak. Yaklaşık 4 milyar dolarlık ikinci safhada Umman'ın Sohar şehrinde su arıtım tesisi inşa edilecek. Üçüncü safha ise 3,8 milyar dolara mal olacak ve yine Umman'ın Aşkara şehrinde başka bir su arıtım tesisi kurulacak.

Bunun yanı sıra fizibilite çalışmaları için 3,6 milyon dolarlık ihalenin Suudi Arabistan'daki Kral Abdullah Araştırma ve Stratejik Çalışmalar merkezine verildiği kaydedildi.

Uzmanlar, Körfez ülkelerinde nüfusun hızla artması, yaz aylarının uzun sürmesi, kurak iklim ve bölgede yaşayan insanların su tasarrufu konusunda yeteri kadar bilinçli olmaması neticesinde yakın zamanda ciddi su sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar ve Bahreyn'de kullanılan temiz suyun üçte ikisi arıtma tesislerinden elde ediliyor.