Dünyanın kıskandığı evlilikte 2 ürün piyasada!
Kasım 2014’te United Biscuits’i satın alan Yıldız Holding, United Biscuits sinerjisinden doğan ilk iki ürünü piyasaya sürdü.
ABONE OLKasım 2014’te United Biscuits’i satın alan Yıldız Holding için, United Biscuits’in şirket bünyesinde geçirdiği ilk yıl en önemli gündem maddesi, gruba eklenen yeni üretim kapasiteleri, yeni pazarlar ve yeni ürünler ile operasyonel sinerji oluşturmak idi.
İki şirket arasındaki bu çalışmalar meyvelerini vermeye başladı bile. United Biscuits çatısı altındaki Jacob’s Crinklys ürününden esinlenilen ve Ülker mutfağında pişen Krispi Tırtıklı, Türkiye’de tüketiciler tarafından beğeniyle karşılandı. Türkiye’de üretilen ve yakında İngiltere’de satışa çıkacak olan McVitie’s Digestives Nibbles ürünü ise bu ürün çalışmalarının bir diğer örneği. 2016 yılında bisküvi ve çikolatada 10’un üzerinde sinerji ürünü rafa çıkacak.
2014 yılı sonunda United Biscuits’i satın alarak tamamiyle global bir oyuncuya dönüşen Yıldız Holding, bu satın alma ile çok daha geniş bir oyun sahasına erişti. Şirket güncel olarak 4 kıtada, 4 milyar tüketicinin yaşadığı bir coğrafyada faaliyet gösteriyor. Çalışan sayısı 50 bine, fabrika sayısı ise 14 ülkede 77’ye ulaştı.
United Biscuits’in Yıldız Holding bünyesine katılması sonrasında geçen ilk yılın değerlendirildiği basın toplantısı Yıldız Holding İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Cem Karakaş’ın ev sahipliğinde, United Biscuits CEO’su Jeff van der Eems’in katılımı ile gerçekleşti.
United Biscuits satın alımı sonrasında odağın, grup genelinde hem operasyonel anlamda sinerji oluşturmak hem de tüm çalışanların benimseyeceği ortak bir şirket kültürünü pekiştirmek olduğunu ifade eden Dr. Cem Karakaş, “Bu anlamdaki çalışmalarımızın ilk meyvelerini ürün kategorisinde görmeye başladık bile, ilk iki ürünümüz piyasaya çıktı. Amacımız, üç ana markamız Ülker, McVitie’s ve Godiva ile başta ana pazarlarımız Türkiye ve İngiltere olmak üzere hem mevcut pazarlarda hem de Amerika, Afrika ve Uzakdoğu gibi gelişim potansiyeli gördüğümüz coğrafyalarda daha da büyümek.” dedi.
2015 yılının, AR-GE çalışmalarının yanı sıra UB için finansal anlamda başarılı bir yıl olduğunu vurgulayan Karakaş, “Şirketin 2015 yılını GBP bazında %10 EBITDA artışı ile kapatmasını bekliyoruz. Brüt satışlarımızın %26’sını oluşturan United Biscuits, bizim global arenadaki en büyük operasyonlarımızdan biri. Buna paralel olarak, UB’ye 2015 yılında 100 MUSD tutarında yatırım yaptık. Bu bizim atıştırmalık kategorisindeki yatırımlarımızın % 41’ine denk geliyor. Önümüzdeki yıllarda yatırımlarımızı daha da artırarak UB işini büyütmeye devam edeceğiz. “ dedi.
UB CEO’su Jeff van der Eems İngiltere’nin Ülker’i McVitie’s markasını anlattı
Basın toplantısında, United Biscuits’in hem İngiltere hem de diğer global pazarlardaki faaliyetlerine dair bilgi veren van der Eems, şirketin amiral gemisi, tatlı atıştırmalık kategorisindeki lider markası McVitie’s ile dünya çapında daha da büyümeyi hedeflediklerinin altını çizdi.
Uzun yıllar süren fon yönetiminden sonra Yıldız Holding ailesine dahil olmanın şirkete hem kültürel hem de operasyonel anlamda büyük fayda sağladığını ifade eden van der Eems, “Yıldız Holding, yolculuğuna bir aile şirketi olarak ve bisküvi üretimi ile başlamış. United Biscuits de, bünyesinde, yola aile şirketi olarak çıkmış, rüştünü kanıtlamış birçok marka barındıran ve uzmanlığı bisküvi olan bir şirket. Bu anlamda iki şirketin ortak bir DNA’sı olduğunu düşünüyorum. Yıldız Holding’in, bisküvinin yanı sıra çikolata kategorisindeki uzmanlığı, global pazarlardaki deneyimi ile etkin satış ve dağıtım ağı United Biscuits’e büyük rekabet avantajı sağlıyor. Önümüzdeki yıllarda bunun etkisini daha da çok görmeye başlayacağız.” şeklinde konuştu.
İlk sinerji ürünleri çıktı: Ülker Krispi Tırtıklı Türkiye’de, McVitie’s Digestives Nibbles İngiltere’de
Yıldız Holding, Ülker, United Biscuits ve Godiva çatısı altındaki ürünleri ile geniş bir coğrafyaya ulaşıyor. Farklı tüketici tercihleri ve ihtiyaçlarına hitap edecek ürün geliştirmede grup şirketleri, birbirlerinin AR-GE merkezlerinde geliştirilmiş ve çeşitli pazarlarda başarıya ulaşmış ürünleri de değerlendiriyor. Tüketici testleri ve pazar araştırmaları sonrasında cazip görülen ürünler ise farklı pazarlara taşınıyor. Bu çalışmaların ilk sonuçları ortaya çıkmaya başladı bile.
Türkiye’de kısa süre önce lansmanı yapılan Krispi Tırtıklı bu sürecin ilk “meyvesi”. United Biscuits çatısı altındaki Jacob’s Crinklys ürününden esinlenilen ve Ülker mutfağında pişen Krispi Tırtıklı, tüketiciler tarafından beğeniyle karşılandı. Ayrıca, Türkiye’de üretilen ve yakında İngiltere’de raflara çıkacak olan McVitie’s Digestives Nibbles da bu ürün çalışmalarının bir diğer örneği.
2016 yılında bu tür AR-GE ve inovasyon çalışmaları daha da hızlanacak. United Biscuits’in tatlı bisküvi kategorisindeki ana markası McVitie’s’in Türkiye’de tüketicilere sunulması, Ülker ürünlerinin başta İngiltere olmak üzere farklı ülkelerde United Biscuits çatısı altında rafa çıkması dahil olmak üzere bu yıla ürün sinerjisi damgasını vuracak. Bu bağlamda, 2016’da bisküvi ve çikolata kategorisinde ürün odaklı 10’un üzerinde sinerji projesinin hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Grup genelinde, yeni ürün kadar önceliklendirilen bir diğer alan da üretim. Operasyonel verimlilik ve maliyet avantajı sağlamak amacıyla geçen yıl Suudi Arabistan, Mısır ve Romanya’daki Ülker ve United Biscuits operasyonları birleştirildi. Artık bu ülkelerdeki fabrikalar ve ekipler her iki markaya da hizmet verecek şekilde faaliyet gösteriyor. Yıldız Holding, Suudi Arabistan’da Ülker markası ile bisküvi pazarında ikinci oyuncu iken, bu birleşme ile birlikte pazar lideri konumuna geldi.
İnsan kaynakları ana odak noktalarından biri
Yıldız Holding sinerjiyi sadece operasyonel anlamda değil, kültürel anlamda da kritik görüyor. Global bir marka olma yolunda oluşturulan şirket vizyonunun, tüm çalışanların benimsediği bir şirket kültürü ile desteklenmesi yatırım yapılan alanlardan bir tanesi.
Şirketin önemsediği bir diğer konu ise yetenek yönetimi. Global stratejiler doğrultusunda, farklı iş birimlerindeki deneyim ve know-how’ı organizasyon içinde yaygınlaştırmak ve çalışanlara çeşitli gelişim fırsatları sunmak, gelecekteki liderleri şirket içerisinden yetiştirmek açısında kritik önem taşıyor. Bu doğrultuda Yıldız Holding ve United Biscuits arasında farklı pozisyonlara yönetici transferleri başladı bile.
Ayrıca, şirket organizasyonunun global konumlandırma ile paralel yapıda olması adına yapılan çalışmalar da sinerji çatısı altında değerlendiriliyor. Global anlamda hızlı karar alma ve efektif uygulama için organizasyon yapısı da 2015 yılında yalınlaştırıldı. Merkezde yön gösteren global ekipler, yerel ekipler ile koordineli olarak çalışıyor ve işler gerçekleştikleri yerde hızla çözülüyor.