İşte bankaların faiz yarışının sonucu

Bankaların üretim ve istihdamı engelleyen faiz yarışı ilk çeyrekte karlarının yüzde 65 büyümesini sağladı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.06.2017 08:48 GÜNCELLEME 30.06.2017 09:16 EKONOMİ
İşte bankaların faiz yarışının sonucu

Oysa BDDK verilerine göre bankacılık sektörünün aynı dönemde aktif büyüklüğü yüzde 4,9, krediler yüzde 5,5 ve menkul değerleri ise yüzde 4,1 arttı.

Faiz yarışı sayesinde bankaların karları da çok yüksek rakamlarla arttı. Bu yılın ilk çeyreğinde bankacılık sektörünün net karı yüzde 65 yükseldi. Geçen yılın ilk üç ayında 8 milyar 191 milyon lira kar eden sektör, bu yılın aynı döneminde 13 milyar 517 milyon lira kar elde etti. Hiçbir ülkede olmayan ve Türkiye’de de çok az sektörde rastlanabilen bu yüksek karlar, bankaların faiz yarışının sonucu olarak dikkat çekiyor.

SEKTÖRÜN AKTİFLERİ YÜZDE 5, KARLAR İSE YÜZDE 65 BÜYÜDÜ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nın açıkladığı resmi rakamlara göre; Ocak-Mart dönemini kapsayan ilk çeyrekte Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü yüzde 4,9, krediler yüzde 5,5 ve menkul değerler yüzde 4,1 arttı. Bankaların kaynakları içinde en büyük fon kaynağı durumunda olan mevduatlar ise geçen yılın sonuna göre sadece yüzde 4,4 artış kaydetti.

Bankacılık sektörün ana faaliyetlerini gösteren bu dört kalemdeki artışlar yüzde 4-6 arasında kalırken, net kar oranının yüzde 65 yükselmesi faiz oranlarının yüksekliğiyle açıklanıyor. Bu tablo, Faizlerin yüzde 100’ü aştığı ve banka gelirlerinin yüzde 90’a yakının faiz getirisinden kaynaklandığı 1990’lı yılları hatırlattı. Bankaların yılbaşından bu yana her ay mevduat faizlerini yaklaşık bir puan arttırmaları, finansman maliyetlerinin tabanının sürekli artırıyor.

BORSADAKİLERİN KARLARA DAHA YÜKSEK

Borsa İstanbul’da işlem gören 10 mevduat bankasının net kâr ortalaması daha yüksek. Hisseleri halka açık olarak borsada işlem gören Akbank, DenizBank, Garanti Bankası, Halkbank, ICBC Turkey Bank, Türkiye İş Bankası, QNB Finansbank, Şekerbank, VakıfBank ve Yapı Kredi’nin kârı ilk çeyrekte yüzde 68 arttı. Bu bankaların öz kaynak kârlılığı da yüzde 15,3 düzeyinde gerçekleşti.

Borsa İstanbul’da işlem görmeyen Ziraat ise, Türkiye’nin en büyük aktif toplamına sahip bankası olurken, net karını ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,8 artırarak 2 milyar 170 milyon liraya çıkardı. Ziraat’in ilk çeyrek net kârı, Borsa İstanbul’daki 10 mevduat bankasının toplam kârının yaklaşık 4’te birine denk geliyor.

KAYNAK : Yeni Şafak