Taşerona kadro haberleri 2017! Taşeron tasarısı son durum
Taşeron işçilerinin uzun zamandır beklediği haber Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi. Peki, taşeron işçilere ne zaman kadro verilecek. Taşeron işçilerin maaşlarında değişiklik olacak mı? İkramiye detayları nelerdir? İşte, dikkatleri üzerine çeken son dakika 2017 taşerona kadro gelişmeleri...
ABONE OL'Taşerona kadro ne zaman verilecek' sorusu, plan ve bütçe komisyonunda konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan geldi. Ağbal, taşerona kadro verilmesini düzenleyen yasanın yılbaşından evvel meclise geleceğini açıkladı. Ardından Başbakan Yıldırım "O iş bitti" diyerek müjdeyi verirken; son açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu'ndan geldi. Peki, taşerona kadro ne zaman verilecek? Taşeron yasasının ayrıntıları nelerdir? Taşeron işçilerin maaşlarında bir değişiklik olacak mı? İşte, taşeron işçilerinin merakla beklediği son dakika taşerona kadro haberleri...
Tokat'ta halka hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tokat'taki KİT'lerin "Kadro isteriz" sloganına karşılık KİT'te çalışan taşeron işçilere seslendi. Erdoğan, KİT'teki taşeron işçilerle ilgili şu sözleri kaydetti,
"Biz sözü bir kere söyleriz. KİT'lerin de BİT'lerin de kadroları normal taşeron gibi değil. Ne gibi olacak? KİT'ler şu anda hangi anlayışla, hangi sistemle çalışıyorsa orada olanlar da aynı sisteme dahil olacak. Oraya girecek. BİT'lerdekiler de aynen, yani biz aradan komisyoncuları ne yaptık, kaldırdık. Olay bu."
BAKAN SARIEROĞLU, "YILLIK ÜCRETLİ İZİN VE KIDEM TAZMİNATI..."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu taşeron düzenlemesine ilişkin NTV canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. İşte, Bakan Sarıeroğlu'ndan gelen son dakika açıklamasının ayrıntıları ve satır başları;
"Taşeron işçilere kadro düzenlemesine yönelik konuşan Sarıeroğlu şunları söyledi: "Uzun zamandır beklenen düzenleme olması nedeniyle tarihi bir çalışmayla geçen yılı tamamladık. 24 Aralık'ta KHK çıktı. Dün itibariyle emekçi kardeşlerimiz başvurularını vermeye başladı. Çalışmamızı dört aşamada gerçekleştirdik. Taşeron tanımı içinde kamuda kim varsa hepsini dahil etmiş durumdayız. Süre kısıtı koymadan tüm personel alımına dayalı hizmet alımı ihaleleri kapsam içinde. 450 bin kişiyi sürekli işçi kadrosuna alıyoruz. İkinci aşamada belediye, il özel idareleri, belediye şirketlerinde çalışan kardeşlerimizle ilgili. Buradaki rakam da 450 bin. Bu işi gölgelemek adına algı çalışmaları, bilgi kirlilikleri, çalışanların haklarında geriye gidiş varmış gibi gösterilmesi çalışmanın büyüklüğüne gölge düşüremeyecek. Toplamda 1 milyon 20 bin kişi. 4C statüsünü de kaldırıyoruz. En ufak bir aksaklık olmaması için bütün birimlerimizle çalışma içindeyiz."
"Haberlerde bir gazetemiz üç kefil şartı diyor. Güvenlik soruşturması arzusuyla olsun diye imza alıyoruz. Şu anda bakanlığın bir sayfası var. Bütün belgeler orada yayınlanmış durumda. Kefil istenmiyor. Kıdem tazminatları yanıyor gibi ifadeler var. Kıdem tazminatı iş kanununda düzenlenmiş bir husus. Biz bu yüzden KHK'da yer vermedik. Son çalıştıkları işyerlerindeki kıdemleri geçecek. Geçmişteki en son çalıştıkları idaredeki süreleri geçiş olduktan sonra dahil edilecek. Kıdem tazminatı hakları saklıdır. Yıllık ücretli izin konusunda kazanılmış haklar saklıdır."
BAŞBAKAN YILDIRIM SENDİKA KONUSUNA AÇIKLIK GETİRDİ
Bu sabah yaptığı açıklamada taşerona kadro konusuna da değinen Başbakan Binali Yıldırım, taşeron işçilerinden sendikaya üye olma şartı aranacağı iddialarının asılsız olduğunu belirtti. Sendikaya üye olup olmama meselesinin vatandaşın kendi kararı olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bu kardeşlerimizin hangi sendikaya üye olacağı kendi karar vereceği iştir. Hiçbir şekilde yönlendirme olmaz. Bu yönde çalışanlara müsamaha etmeyiz” dedi. Daha evvel bazı kişiler tarafından, kadro alacak taşeron işçilerine sendika üyeliği kısıtlaması getirileceği iddiaları ortaya atılmıştı. Bazı sendikalar bu süreçte 'üye olmazsanız kadro alamazsınız' diyerek taşeron işçilerinin kafalarının karışmasına neden olmuştu.
TAŞERON İÇİN KADRO BAŞVURULARI 2 OCAK'TA
Çalışma Bakanlığı, yaptığı son dakika açıklaması ile taşeronlara kadro için tarih verdi. Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan taşeronlara kadro açıklamasında,
"Alt işveren işçilerimizin kıdem tazminatına esas olan toplam hizmet süresi ile izin sürelerinin hesabında geçmiş kıdemler İş Kanunu çerçevesinde dikkate alınacaktır. İşçilerimizin bu hakları da korunmaktadır. 2 Ocak 2018 tarihinden itibaren 10 gün içinde, çalıştıkları alt işveren şirketlere değil, istihdam edilecekleri kurumlara başvuracaklardır." denildi
Şartları taşıyanların yazılı, sözlü ya da uygulamalı sınava alınması, sınavda başarılı olanların kadroya alınması işlemleri 2 Nisan 2018 tarihine kadar sonuçlandırılacak. Bunun yanından bakanlık, izinler ve kıdem tazminatında hak kaybı olmayacağını açıkladı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Yayınlanan KHK'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, taşerona kadroya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Mevsimlik işçi ile taşeronun karıştırıldığını belirten Erdoğan, "Devletle ilgili olan birçok taşeron, Çaykur'daki gibi mevsimlik işçi var. O başka bir şey bu başka bir şey. Bundan sonra aracı olmayacak. Cumhurbaşkanlığı'nda da taşeron var. Hepsi kadromuz içine giriyor. Ücret politikası tamamen kalkıyor. 300-400 liraya arkadaşlarımız çalışıyor. Taşeron falan kullanılmayacak. Temizlik işlerini diyelim İSTAÇ alacak ve yürütecek" dedi.
BAKAN SARIEROĞLU TAŞERON DÜZENLEMESİ DETAYLARINI ANLATTI
Sarıeroğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Resmi Gazete'de yayımlanan taşeron düzenlemesine ilişkin soru üzerine Sarıeroğlu, yoğun bir çalışma sürecinden sonra taşeron işçilerin sürekli işçi kadrolarına geçmeleriyle ilgili düzenlemeye son şeklini verdiklerini belirtti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron düzenlemesine ilişkin, "Genel merkezi bütçe kapsamındaki tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız kapsam içerisine girdi. Özel bütçeli idarelerimiz, denetleme ve düzenleme kuruluşları kapsamın içinde. Baktığımız zaman 450 bin kişi şu anda kamu çalışanı" dedi.
Emeği geçen bakanlıklara ve kuruluşlara teşekkür etti
Sürece katkı sağlayan bakanlıklara ve ilgili kuruluşlara teşekkür eden Sarıeroğlu, "Dün gece bile çok geç saatlere kadar çalıştık ama bugün bu şekilde çıkmasından büyük memnuniyet duyuyorum. İlk günden itibaren içimize sinen, verdiğimiz sözü yerine getirmiş olmamızdan dolayı huzurlandıran güzel bir düzenleme oldu yeni yıl arifesinde." diye konuştu.
"Dört aşamalı bir çalışma yaptık"
Düzenlemenin kapsamına ilişkin soru üzerine Sarıeroğlu, "Genel merkezi bütçe kapsamındaki tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız kapsam içerisine girdi. Özel bütçeli idarelerimiz, denetleme ve düzenleme kuruluşları kapsamın içinde. Baktığımız zaman 450 bin kişi şu anda kamu çalışanı. Dört aşamalı bir çalışma yaptık. Birincisi merkezi bütçe ile düzenlenen kamu kurum ve kuruluşlarımız. İkinci düzenlememiz mahalli idareler, yerel yönetimler, il özel idareleri ve mahalli idarelerin birlikleri. Üçüncü düzenlememiz kamuda mevsimlik geçici işçi olarak çalışan kardeşlerimizle ilgili. Dördüncü düzenlememiz de 4C statüsünde özelleştirme ile gelen kardeşlerimizle ilgili." ifadelerini kullandı.
450 bin kişi şartsız kritersiz kapsama alınıyor
Düzenleme kapsamında 450 bin kişinin tamamının şartsız, yaş kriteri olmadan kapsama alındığını anlatan Sarıeroğlu, "Mevcutta çalışan kardeşlerimizin içi rahat olsun. Biz en geniş nasıl yapabiliriz arayışı içinde olduk. Bu anlamda sadece emekli olanlar dışında çalışan 450 bin kişi için sınav olacak. Bu da düzenlemeyle alakalı koymamız gereken bir konuydu. Sonrasında, hepsini kadrolu işçi olarak 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4D Statüsü'nde istihdamlarını sağlayacağız." şeklinde konuştu.
Kadroya geçene 52 günlük ikramiye
“Yıllık brüt olarak 4 bin 621 lira, tabii asgari ücret değiştiği zaman bu rakam da artmış olacak. Bu şekilde tüm kadroya geçen sürekli işçilerimizin de ücretlerinde bir artış olacak. Taşeron olarak ayrıca 9 aylık, 4 aylık, 5 aylık, 12 ayın altındaki çalışma yapanlar vardı. Bu anlamda 12 ayın altında yine personel alımına dayalı hizmet ihalesi ile çalışan kardeşlerimizi de, geçici işçi olarak alıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nda 27 bin kişi, diğer kurumlarda da 20-25 bin kişi böyle.”
BAKAN NACİ AĞBAL, "YILBAŞINDAN ÖNCE HAYATA GEÇECEK"
Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçtiğimiz gün TBMM'de taşeron düzenlemesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Taşeron işçilere kadro düzenlemesi için Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yoğun şekilde çalıştığını belirten Bakan Naci Ağbal, "Şu anda yaklaşık bir milyonun üzerindeki personel çalıştırmasına dayalı hizmet alkımı ihalesi çerçevesinde çalışan insanlarımız var. Bu düzenlemenin yılbaşından önce çıkmasını istiyorlar. Çalışmalar teknik olarak hemen hemen tamamlandı. Ana parametrelerle ilgili kararlar da oluşturuldu. İnşallah, düzenlemeyi yılbaşından önce hayata geçireceğiz" dedi.
"Kimse merak etmesin; geniş toplum kesimlerini memnun edecek, onların haklarını bugünden daha ileriye götürecek ve kamunun genelinde bu meselede çalışanları son derece mutlu edecek bir düzenlemeyi hayata geçireceğiz" diyen Ağbal, taşeron düzenlemesinin kamu genelinde işçileri memnun edecek bir düzenlemenin yapılacağının altını çizdi.
BAŞABAKAN YILDIRIM'DAN SON DAKİKA TAŞERON AÇIKLAMASI
Bangladeş ziyareti öncesi öncesi Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Binali Yıldırım önemli konulara değindi. Binlerce çalışanın merakla beklediği taşeron konusuna değinen Yıldırım, taşeron tasarısının içeriğine dair çıkan haberlere itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı. Başbakan açıklamasında "Biz henüz daha içeriği nedir, kimler vardır, böyle bir açıklama yapmış değiliz. Birkaç gün sonra mesele net olarak ortaya çıkacaktır. Onun için şu anda söylenenlere itibar etmeyin. Uyum yasaları çalışmalar hazırlık düzeyinde devam ediyor. Hükümet olarak bu hazırlıkları sürdürüyoruz. Bütçe görüşmelerinden sonra uyum yasalarıyla ilgili çalışmalar daha da hız kazanacaktır. Çalışmaların bir kısmının 2018 Mart’ından önce yasalaşma ihtiyacı var. Öncelikle bunları dikkate alarak diğer partilerin görüşleri önemli.” ifadelerine yer verdi.
BEKİR BOZDAĞ'DAN ÖNEMLİ TAŞERON AÇIKLAMASI
Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, 4 Aralık günü taşerona kadro ile alakalı düzenleme hakkında gelen soruları cevapladı. Bozdağ, kafaları karıştıran 4B, 4C işçi kadrolarını, mevsimlik işçiler vs. grupların kadroya alınması hususunda geniş bir açıklamaya yer verdi. İşte, Bekir Bozdağ'ın söz konusu olan açıklaması,
“Şu anda yapılan taslak çalışmaya göre merkezi yönetimde genel ve özel bütçe kapsamında olan idareler ile denetleyici ve düzenleyici kurumlar da çalışanlar bunlar sürekli kadroya alınıyorlar. Yani kadrolu işçi durumuna geçiyorlar. Ayrıca özel idare ve belediyelerde çalışanlar ise yerel yönetimler diyelim özel idarelerin ve belediyelerin bünyesinde kurulacak iktisadi teşekküller bünyesinde çalıştırılacaklar. Dolayısıyla onlar da onun bünyesi içerisinde bir kadrolu çalışma imkanı elde etmiş olacaklar. Bu yaklaşık 950 bin kişiye tekabül ediyor. Ayrıca mevsimlik işçiler var şu anda. 5 ay 29 gün çalışıyorlar. Bu mevsimlik işçilerin 9 aya kadar çalışmasına imkan getiriyor. Bu büyük bir iyileştirme onlar için. Bir de 4C’li olarak bildiğimiz çalışanlarımız var. 4C’li olarak çalışanlarımızın tamamı da 4B’ye alınıyor ve 4C’li çalışmaya son verilmiş oluyor. Bu demin de ifade ettiğim gibi yaklaşık 950 bin kişiyi ilgilendiriyor.
4 Aralık’ta çalışan herkesi kapsıyor bu. 4 Aralık itibarıyla çalışan, açıklandığı gün çalışan herkesi kapsıyor. İzinde varsa izindekini de, askerde varsa askerdekini de kapsadığı gibi, eğitim şartına bakılmayacak, yaş şartına bakılmayacak asıl iş yardımcı iş ayrımına bakılmayacak. 4 Aralık günü işte olan herkes daha sonra çıkarılmış olması bile bunu değiştirmiyor, 4 Aralık günü işte olan herkes bundan yararlanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde taşeron da ve alt işveren de çalışan işçiler de bundan yararlanacak. Onlar da daimi işçi kadrosuna geçmiş olacak”
ERDOĞAN ANKARA'DA İŞÇİLERE SESLENDİ
Ankara'da işçilere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, taşerona kadro mesleseine değindi. Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle;
"Taşeronlar komisyonculuk görevi suretiyle arada belli bir kazancı götürmüştür. Allah'ın izni ile gerek belediyelerin bu noktadaki atacağı adımlar, gerekse devletin atacağı adımlar planlandı. Gerek Başbakanımız, gerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, Maliye Bakanımız çalışmaları yaptılar. Biz de değerlendirdik, bu karara vardık. Hayırlı olsun. Allah mübarek etsin. 900 bin malum işçi bundan istifade ediyor. Artık benim sonum ne olacak diye bir şey yok. Taşeronlarla ilgili çıkan bu kanunun hayırlılara vesile olmasını temenni ediyorum." dedi.
Erdoğan, "Yeter ki herkes, devletin, kamunun bütün kurallarına uysun, çalışmasını yapsın. Çalışmasını yaptıktan sonra kimsenin evelallah burnu sürtmez." dedi.
BAŞBAKAN YILDIRIM, "SÖZLEŞMELER SÜRESİZ OLACAK"
Resmi ziyarette bulunmak üzere Güney Kore'ye giden Başbakan Binali Yıldırım, yolculuk öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Herkesin merakla beklediği taşeron düzenlemesi hakkında konuşan Yıldırım, "Taşeron düzenlemesi son halini aldı, 12 maddeden ulaşıyor. Bu statüde çalışan, yüzbinleri ifade edeceğimiz kişilerin, kamuda işçi statüsünde süresiz sözleşmeli olarak çalışmasını öngören bir düzenleme gerçekleşecek." dedi.
TAŞERON TASARISINDA SON DURUM NEDİR?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu yaptığı açıklamada yeni taşeron düzenlemesinin ayrıntıları açıkladı. Sarıeroğlu, düzenlemede mevsimlik işçileri de unutmadıklarını belirterek;
"4/C‘li kardeşlerimizi de unutmadık, 4/C kapsamında çalışanları, 4/B kadrosuna alıyoruz. Böylece, 4/C kapsamındaki çalışanlarımızın bu sorununa da bir nokta koyuyoruz. Yeni düzenlemenin, 4/C'li kardeşlerimize de hayırlı olmasını diliyorum.
Mevsimlik çalışan geçici işçi kardeşlerimizi de unutmadık. Yapacağımız düzenleme ile, bu işçilerimizin 5 ay 29 güne kadar olan çalışma sürelerinin 4 aya kadar daha uzatılmasını sağlıyoruz." dedi.
Bakan Sarıeroğlu, farklı platformlarda yaptığı açıklamalarda taşerona kadroya ilişkin kafalarda oluşan soru işaretlerini gidermek belirli meselelere değindi.
KADROYA GEÇİŞLER 4 AŞAMADA GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Habertürk TV’de yayınlanan “Manşet” programına katıldı. Sarıeroğlu, taşeron işçilerle ilgili düzenlemedeki son duruma dair açıklamalar bulundu. Kadroya geçişlerin 4 aşamada olacağına değinen Bakan,
"Ben kendi ekibime de teşekkür etmek istiyorum. 900 bin kişiyi kapsıyor. 4 aşamalı olarak anlatabiliriz yapacağımız çalışmaları. Yasal düzenlememizi de en kısa zamanda düzenleyeceğiz. Meclis yemininde yasal mevzuatımızı ortaya koyacağız. Merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçe ile düzenlenen tüm taşerondaki işçi kardeşlerimizi, hiçbir şart olmadan 657 sayılı devlet memurları kanunumuzun 4D şeklindeki kadrolu işçi statüsüne geçişlerini en kısa sürede gerçekleştireceğiz.
Diğer taraftan belediye ve il özel idarelerimizde çalışan kardeşlerimiz var. Onların da istihdamlarını sağlayacağız.Geçici mevsimlik işçilerimiz de üçüncü aşamada. Onlar için büyük bir müjde şeklindeydi. 5 ay 29 gün çalışıyor bu işçilerimiz. Şeker fabrikalarında, ÇAYKUR’da, ormanlarda, yangın ile ilgili faaliyetlerle çalışanlar vardı. 4 ay daha çalışma sürelerini getirdik. En son aşamamızda da kamu görevlileri toplu sözleşme sürelerinde çok gündem maddemizdi. Kasım ayının son haftasında kurul yaptık. İstişare etmiştik. 4C’de çalışanlar toplam 24 bin kişilik grubumuzun talepleri 4B’ye geçmekti. İstihdamları sağlanacak." dedi.
SÜREKLİ İŞÇİ KADROSUNA ALINACAKLAR
Merkezi yönetimde genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile sosyal güvenlik kurumlarında alt işveren işçisi olarak çalışan tüm kardeşlerimizi, sürekli işçi kadrosuna alıyoruz.
Özel sözleşmeli, geçici, bir yıllık, üç yıllık değil, sürekli işçi kadrosuna geçiriyoruz. Yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak. Bugün, bu sabah itibariyle, kamuda çalışan taşeron işçi kardeşlerimiz bundan sonra kadrolu işçi olacak.
GEÇİŞLER 3 AY İÇİNDE TAMAMLANACAK
Sarıeroğlu, taşeron düzenlemesinin 900 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir çalışma olduğunu belirterek, "Planımız çalışmanın Genel Kurulda kabulü sonrasında 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlamak." dedi. Bakan Sarıeroğlu'nun son dakika açıklamalarından satır başları haberimizde...
ARACI FİRMALARLA ANLAŞMALAR FESHEDİLECEK
"Başbakanımız da çalışmalarda koordinasyon anlamında bizlerle birlikteydi. Maliye Bakanlığının bürokratlarıyla birlikte uzun süredir gece gündüz çalışıyoruz. Bütün arkadaşlarımızın sendikal örgütlülüğünü koruyacağız. Bu bağlamda çalışma barışı açısından bir sıkıntı çıkmaması açısından bu süreci sendikal örgütlülük ve toplu sözleşme süreciyle sürdürmüş olacağız. Aracı firmalarla var olan sözleşmeleri feshedeceğiz. Onlarla ilgili de birkaç düzenlememiz olacak."
EMEKLİ OLAN KADROYA ALINMAYACAK
"Özel statülü mü olacaklar? Ayrı bir kanunla mı düzenlenecek? Belli bir yaş kriteri olacak mı? Bunların hiçbirini koymadık. Mevcutta çalışan herkes gerekli şartlarda istihdamları sağlanacak. Yaş, eğitim kriteri yok. Emekli maaşı alanların kadroya geçme şansı yok. Emekli maaşı alıp taşeronda çalışanlar sadece alınamıyor. Emekliliklerine 1 yıl dahi kalsa kadroya geçişleri sağlanacak."
"Askerde ve doğum izninde olan, değişiklik öncesi sözleşmesi feshedilenler için hassasiyet gösterdim. Düzenlememizi yaparken bunu vurgulayan bir düzenleme gerçekleştirdik. Doğum iznine ayrılmıştır, raporlu, askerde olanlar ile ilgili de kapsamımız içindeler. Dönüş sonrası kadrolu çalışmalarını sürdürecekler."
SINAV VE GÜVENLİK SORUŞTURMASI YAPILACAK
Geçtiğimiz gün kadroya alınacak taşeron işçilerinin sınava tabi tutulacağını duyuran Sarıeroğlu açıklamalarında, sınavın KPSS kadar derindikli olmadığını ve İŞKUR tarafından uygulanacağını belirtti. Bunun yanında “toplum vacdanını da” düşünerek karar aldıklarını özellikle belirten Bakan,
"Sınav şu an kamuda kadrolu işçilikle ilgili uygulanan bir prosedür biz iş kur aracılığı ile maliye bakanlığı vizesi ile işçi alacağız. Bu sınav böyle KPSS gibi bir sınav değil. Yapılacak işle alakalı basit karmaşık olmayan bir sınav, bu işte bu kadar iş yaptık herhangi bir sıkıntı. Bu sınavı yapmak zorundayız. Biz kanuna koysak da koymasak da prosedürsel bir şey o." dedi. Diğer bir yandan güvenlik soruşturmasına dikkat çeken Sarıeroğlu,
"Güvenlik soruşturması yapılması gereken bir süreç, 15 Temmuz sonrasında KHK ile bu zorunluluk getirildi. Kamuda çalışmak için sürece giren herkes güvenlik soruşturması yapılıyor. Herkes kamuya alınan bundan geçiyor. Taşeronda bunlar söz konusu değildi. Bunu yapmak zorundayız. Bir kıdem aramayacağız. Şu eğitim şartına sahip olmalı diye bir şey yok. Biz bir iş yapıyoruz bu işin, bir daha taşeron olmayacak diye bir iddiamız var. Bunun için bütün taşeron işçilerimizi kapsama almış durumdayız." sözlerine yer verdi.
6 ALANDA SÖZLÜ SINAV YAPILACAK
Mevzuata göre ihtiyaca karşılık olarak İŞKUR tarafından kamu işçisi olması için tespit edilen işçiler, iş yerlerince tespit edilen sınav kurulunca sınava tabi tutuluyor. Yazılı sınav soruları, işçinin öğrenim ve mesleki durumu ile çalıştırılacağı işler göz önünde bulundurularak; Atatürk ilke ve inkılapları, yurttaşlık bilgileri, Türkiye tarih ve coğrafyası, günlük hayatta önemli olan fen bilimleri, matematiksel kavram ve ifadeler, Türkçe gücü bigilerini ölçecek şekilde seçiliyor. Bu sınavda 10 üzerinden 6 alanlar sözlü sınava giriyor. Sözlü sınav ise mesleki bilgi ve göreve ilişkin bilgi ve becerileri içeren konulardan yapılıyor. Bu sınavdan da en az 6 puan alınması gerekiyor.
KADROYA GEÇENLERE İKRAMİYE
850 bin kişinin kadroya alınacağını söyleyen Bakan Jülide Sarıeroğlu, kadroya geçenlere 52 günlük ikramiye verileceğini söyledi. CNN Türk canlı yayınında soruları cevaplayan Bakan, "İlk aşamada 450 bin kişiyi tam kadrolu olarak almış olacağız. Maaş konusunda da biz mevcut maaşları ile birlikte geçişlerini sağlıyoruz. Ayrıca kamuya geçen işçilerimizi 52 günlük ilaveten hediye ücret de eklenmiş olacak" dedi.
MAAŞLARDA DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?
Taşeron işçiye kadro verilmesine ilişkin kararların açıklanmasının ardından, işçiler maaşlarında herhangi bir değişikliğin olup olmayacağını merak ediyor. Binlerce işçinin yanıt beklediği soruya Bakan Sarıeroğlu'ndan açıklama geldi. Sarıeroğlu, A Haber’de yaptığı açıklamada, “Maaşlar değişecek mi, sosyal hakları değişecek mi” sorusuna "Mevcut şartlarıyla geçecekler" yanıtını verdi. İşte, Sarıeroğlu'nun konuşmasının satır başları;
“Şimdi çalışma hayatımızın şu anda hâlihazırda işleyen bir yapısı var zaten. Taşerondaki kardeşlerimizi biz geçmişte yaptığımız yasal düzenlemeyle sendikal örgütlülük konusunda bir özgürlüğe kavuşturmuştuk, toplu sözleşmeler gerçekleştiriyordu. Şimdi bu süreçler, şimdi oturacağız sendikalarımızla da konuşacağız; hâlihazırda yürüyen sözleşmelerimiz var, henüz yeni bağıtlanmış sözleşmelerimiz var. Bütün işçi kardeşlerimiz bu sözleşmeleriyle mevcut şekilleriyle geçiş sağlayacaklar, bununla ilgili de önümüzdeki günlerde gerekli önce bir yasal düzenlememizi yapacağız ve gerekli düzenlemelerden sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Mevcut şartlarıyla geçecekler”
Grup toplantısının ardından NTV yayınına bağlanarak soruları cevaplayan Bakan Sarıeroğlu, işçilerin maaş ve kıdem tazminatı konusundaki sorularına, "Biz şu anda taşeron şirketlerinden devir alacağız. Devir şeklinde, iş kanununda yer alan çalışma şekli bu. Kıdemleri, geçmişte kazandıkları kıdemleriyle birlikte bu devirleri gerçekleştireceğiz. Böyle yaptığımız için, yıllık izinleri ve hakları temin edilmiş olacak. Hangi sendikadaysalar devam etme imkanları var. Mevcut şartları koruyarak, ücret de buna dahil. Geçiş imkanı sağlamış olduk." yanıtını verdi.
BAŞBAKAN YILDIRIM "SÖZLEŞMELER SÜRESİZ OLACAK"
Resmi ziyarette bulunmak üzere Güney Kore'ye giden Başbakan Binali Yıldırım, yolculuk öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Herkesin merakla beklediği taşeron düzenlemesi hakkında konuşan Yıldırım,
"Taşeron düzenlemesi son halini aldı, 12 maddeden ulaşıyor. Bu statüde çalışan, yüzbinleri ifade edeceğimiz kişilerin, kamuda işçi statüsünde süresiz sözleşmeli olarak çalışmasını öngören bir düzenleme gerçekleşecek." dedi.
"ÇOK SAMİMİ BİR ÇALIŞMA YAPILDI, BİZİM İÇİMİZE SİNDİ"
Taşeron işçilerin kadroya alınması konusunun önümüzdeki günlerde mecliste olacağını habere veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sonra en son açıklama sıcağı sıcağına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'ndan geldi. Bakan Sarıeroğlu konuya ilişkin flaş açıklamasında;
“Taşeron konusunda çok az zaman kaldı, Maliye Bakanlığıyla çok samimi bir çalışma yapıldı. Bizim içimize sindi. Yakın zamanda Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız açıklayacaktır” diyerek müjdeyi verdi.
BAŞBAKAN YARDIMCISI BOZDAĞ, ŞİMDİDEN HAYIRLI OLSUN!
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ son açıklamasında taşeron görüşmeleri için tarihi vermişti. 27 Kasım tarihinde basın mensubundan gelen taşeron sorusuna yanıt olarak çalışmaların sona geldiğine dikkati çeken Bozdağ, "İnşallah bu aralık ayı sonu, ocak ayı içerisinde taşeron meselesini yasa çıkarmak suretiyle onların hukukunu koruyan bir biçimde çözeceğiz. Şu anda çerçeve konusunda Sn. Başbakanımız başkanlığında yapılan toplantılar oldu. İlgili Bakanların çalışmaları oldu. Bazı eksiklikler konusunda Başbakanımızın uyarıları oldu. Lokal olarak bazı konularda bazı çalışmalar yapılıyor. O nedenle o çalışmalar bittikten sonra Bakanlar Kuruluna gelecek, görüşülecek. Sonra Meclise sevk edilecek. Zaten bütçe var Aralık ayında. Büyük ihtimal bütçeden sonra bu konu Meclisin gündemine gelecek. Şimdiden hayırlı olsun" diye konuştu.
Daha önce Bakanlar Kurulu sonrası açıklamada bulunan, Başbakan Yardımıcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, taşerona kadro konusunda son açıklamasında Aralık sonu, Ocak ayı içinde ilgili yasanın Meclis'e geleceğini belirterek,
"Taşeronla ilgili çalışmalar son noktaya geldi. Başbakanımızın başkanlığında ilgili bakan arkadaşlarımız uzun bir toplantı yaptılar. Daha sonra Başbakanımız bakanlarımıza bazı hususlarda ayrıca durulması talimatı verdi. Onlar da çalışmalarını sürdürüyorlar. Aralık sonu, Ocak ayı içinde taşeronla ilgili yasa Meclis'e gelecek ve sonuçlandırılacaktır." demişti.
BAKAN SARIEROĞLU'NDAN TAŞERON AÇIKLAMASI;
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, gündemlerinde olan taşeron sürecine ilişkin çalışamaların yıl sonuna kadar tamamlanacağını vurgulayarak, taşerona kadro meselesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sarıeroğlu açıklamasında;
"Taşerondaki kardeşlerimizin taleplerini, ihtiyaçlarını çok iyi biliyorum. Göreve geldiğimizde hemen çalışmaya başladık. Konuyu farklı mecralara çekmeye çalışan kesimler var ama Sayın Başbakanımız grup toplantısında gerekli açıklamayı yaptı. İnşallah bu sene bitmeden taşeronda çalışan vatandaşlarımızı kamuda istihdamlarıyla ilgili çalışmayı tamamlayıp gereğini yapacağız." dedi.
Son 10 yılda 6,5 milyon kişiyi işe yerleştirdiklerine işaret eden Sarıeroğlu, şunları kaydetti: "Şu anda 5,2 oranında büyüme oranına sahibiz. Bu büyüme oranının
istihdama yansıması için elimizden geleni yağacağız. İŞKUR çok önemli bir kurum. 2002'de 20 bin kişiyi işe yerleştirmiş. Ekim ayındaki rakamları aldım 900 bin kişiyi işe yerleştirmiş. Türkiye'nin gelişimini bu rakamlardan görebiliriz. Son 10 yılda 8 milyon kişi iş gücü piyasasına girmiş bunun 6,5 milyonuna iş bulmuşuz. Bunun da 3,5 milyonu kadın. Bu rakamlar neredeyse bir Avrupa Birliği ülkesinin nüfusuna denk. Bu rakamlarla ilgili manipülasyon yapmaya çalışıyorlar ama kim ne derse desin rakamlar nettir. Türkiye 10 yılda 6.5 milyon insana istihdam sağlamıştır. İstihdam seferberliği kapsamında son 1 yılda 1 milyon 300 bin kişiye istihdam yaratmıştır. Bu yerilecek değil alkışlanacak bir performanstır. Dünyanın örnek aldığı bir başarı hikayesidir." açıklamalarında bulundu.
"BAŞBAKANA SUNUM YAPILDI!"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, İşçilerin ve İşverenlerin Kapasitelerinin Sosyal Diyalog Yaklaşımıyla Artırılması Teknik Destek Projesi kapanış toplantısında konuştu. Geçtiğimiz gün yaptığı taşerona kadro açıklamasının ardından, bir açıklamada daha bulundu. Sarıeroğlu, "Taşeron konusunda hafta sonu açıklama yaptık. Biz ilk günden itibaren bu konuya ilişkin yaklaşımımızı açık bir şekilde ortaya koyduk. Bu konunun yıl sonuna kadar bitmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu konunun nasıl derin bir konu olduğunu, farklı ayakları olduğunu taşeron çalışan arkadaşlarımızın çok iyi bildiğini düşünüyorum. Göstermiş olduğunuz gayrete taşeron kardeşlerimizin de aynı şekilde karşılık vereceğine inanıyorum." dedi.
Taşeron işçilerinin yıl sonuna kadar beklentilerinin karşılığını vereceklerini ifade eden Sarıeroğlu "Yapılabilecek en iyi çalışmayı hayata geçirmiş olacağız" diyerek sözlerine, “Geldiğimiz aşamada inşallah kamudaki istihdamla ilgili üzerimize düşeni gerçekleştireceğiz. Yıl sonuna kadar şu anda sayın başbakanımızla ilgili mekanizmalarla bu konuların sunumlarını yapma aşamasına geldik. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra kamuoyu ile paylaşıp konu ile ilgili çok hızlı bir biçimde yol almaya çalışacağız." şeklinde devam etti.
SARIEROĞLU, "10 GÜN İÇİNDE MECLİSTE"
Taşerona kadro çalışmasına ilişkin daha evvel iki önemli açıklaması bulunan Bakan Sarıeroğlu, sene bitmeden çalışmaların tamamlanıp istihdamın sağlanacağını ifade etmişti. Son açıklamasında ise tarih vererek, "Düzenleme 10 gün içerisinde Meclis'e getirilecektir." dedi. Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığının ortak çalışamalarının sürdüğünü belirten Bakan, "Sayın Başbakanımıza ve ilgili mekanizmalara arz edeceğiz, ondan sonra kamuoyuyla paylaşacağız, bir de paydaşlarımızla görüşeceğiz." açıklamalarında bulundu.
TAŞERON YASASI YILBAŞINDAN ÖNCE MECLİSTEN GEÇECEK
Bakan Ağbal'a taşeron işçilere kadro verilmesi konusu sorulması üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Yasal düzenlemenin yılbaşından evvel olacağını söyleyerek, taşeron işçilerini sevindirecek açıklamasında, "Taşeron işçilerle ilgili çalışmalar devam ediyor. Sayın Başbakanımızın ifade ettiği çerçevede yılbaşından önce bu yasayı Meclisten geçirmeyi planlıyoruz. Burada Bakanlar Kurulu bir model noktasında karar verdiği anda da hükümet olarak bunu sizlerle paylaşacağız." ifadelerine yer verdi.
BAŞBAKAN YILDIRIM: "O İŞ BİTTİ!"
Hükümet kanadından peş peşe gelen taşeron açıklamalarına son noktayı Başbakan Binali Yıldırım "O iş bitti." diyerek son noktayı koydu. Taşeron işçilerine beklenen müjdeyi veren Yıldırım, "O iş bitti tamam, eli kulağında. Bugün yarın devreye girecek. Yeni seneden itibaren artık bu taşeron mevzusu bitmiş oluyor." dedi.
Kadro bekleyen taşeron işçilerinin endişelenmemesini söyleyen Yıldırım, yıl sonuna kadar kararın bağlanacağını haber vererek, "Taşeronlarla ilgili konuyu en geç bu yılın sonunda bir karara bağlamış olacağız. Taşeron statüsünde çalışan vatandaşlarımız endişe etmesin. Onların çalışmasını teminat altına alacak ve sürekliliğini sağlayacak bir model üzerinde büyük ölçüde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı çalıştılar. Devletle bağları kurulacak bir şekilde çalışmalarına devam edecekler." dedi.
Ekim ayının sonlarına doğru ajanslara düşen habere göre; Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in de katıldığı görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Yıldırım, “Tabii ki Türk-iş’e gelip taşeron konusu konuşmamak olmaz. Konu için hükümet olarak uzun süreden beri bakanlığımız maliye bakanlığımız ve diğer ilgili bakanlarımız bir çalkışma yürütüyorlar. Muhakkak bu meseleyi gündemden çıkaracağız ve çalışanlarımızı kamuda taşeron olarak çalışanların statülerini bir kalıcı esasa bağlayacağız. Çalışmalar çeşitli alternatifler dikkate alınarak tamamlanmak üzere. Buradaki son tarihimiz bu yıl çıkmadan bu işe noktayı koymak. Bu yönde de çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki haftalarda bakanlar kuruluna gerecek, ekonomi koordinasyon kurulunda görüşülecek, varılan sonuç kamuoyuyla paylaşılacak” dedi.