Taşeron kadro sınavında başarısız olanlar ne yapacak? Emekli olan taşeronlar...
Binlerce taşeron işçi için kadro sürecinde sona yaklaşılıyor. Emekli taşeron işçileri ise kadro geçip geçemeyeceklerini, kadroya geçen işçilerin haklarından faydalanıp faydalanamayacaklarını merak ediyorlar. Peki, 2 Nisan'da sona erecek olan kadroya geçişte emeklilerin durumu ne olacak? Emekli taşeron kadroya geçecek mi?
ABONE OLTaşeron işçilerin yıllardır beklediği kadro çalışmalarında sona gelindi. Kadro başvurusunda bulunan adaylardan başvurusu kabul edilenlerin isimlerini her kurum kendi sitesinden yayınladı. Ardından kesin listelerde kadro başvurusu kabul edilenler sınav sürecine girerken, reddedilenler ise itiraz haklarını kullandı. 3 Mart-22 Mart tarihleri arasında da taşeron işçiler sınava alındı. Tüm bunların ardından kadroya alınmaya hak kazanan işçiler için son tarih 2 Nisan. Bu tarihten itibaren tüm işçiler kadroya alınmış olacak. Ancak kadro başvurusunda bulunamayan emekli taşeronlar durumlarını merak ediyor. Peki, taşerondan emekli olan işçiler kadrolu olabilecek mi? İşte, 2018 taşeron sürecine dair merak edilenler...
TÜM KAMU TAŞERONLARI KADRODA
Genel merkezi bütçe kapsamındaki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel bütçeli idareler, denetleme ve düzenleme kuruluşlarında çalışan 450 bin çalışan yararlanacak. Ayrıca mahalli idareler, yerel yönetimler, il özel idareleri ve mahalli idarelerin birliklerinde çalışan 400 bin işçi de kadroya alınacak. Kadroya alımda herhangi bir yaş şartı ve eğitim şartı aranmazken özel taşeron işçileri kadroya alınmayacak.
KADROYA GEÇENLER DEVLET MEMURU MU OLACAK?
Kadrolu olan taşeron işçilerinin devlet memuru olacağına dair yanlış bir kanaat oluşmuştur. Kadroya geçiş yapan taşeron işçileri için tek fark aracının ortadan kalkması ve kamu kurum ve kuruluşuna bağlı olarak sürekli işti statüsüne geçilmesidir.
EMEKLİ TAŞERON KADROLU OLACAK MI?
Emekli olan taşeron işçilerinin kadrolu olması söz konusu değildir. Bunun yanında kadro başvuruları başlarken emekli taşeron işçileri başvuru formu doldurmadılar. Emekli olan işçiler bu sürece dahil edilmedi.
4 ARALIK KADRO İÇİN ESAS
4 Aralık 2017 tarihi itibariyle çalışan işçiler yararlanacak ve bu tarihte SGK’ya verilmiş iş bildirgesi, aylık prim belgesi gibi belgelere bakılarak işçiler kadroya alınacak?
SINAVDA BAŞARI KRİTERİ NEDİR?
Sınavın yazılı ve sözlü sınav şeklinde yapılması halinde, adayın sürekli işçi kadrosuna geçirilebilmesi için yazılı sınavdan en az elli (50) puan alması, sözlü sınavda da başarılı bulunması şart olacak. Her kurumun kendi standartlarında sorduğu sınav sorular işçilere eğitim durumlarına ve yaptığı işe bakılarak sorulacak.
SINAVDA BAŞARISIZ OLANLAR NE YAPACAK?
22 Mart günü sona erecek olan taşeron kadro sınavları sonrasında sınavı kazananların listesi ise 27 Mart 2018 günü ilan edilecek. Sınavın uygulanmasının ardından sınav kuruluna itiraz 23-26 Mart, itiraz incelemesi ve kesin listenin ilanını ise 27-31 Mart tarihlerinde yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından daha evvel belirlenen haklar ile beraber taşeron işçileri 2 Nisan 2018 itibariyle kadroya geçmiş olacak.
HANGİ KURUMLARIN SINAV SONUÇLARI AÇIKLANDI?
Her kurum yapılan taşeron işçi kadro sınavlarının sonuçlarını kendi internet sitesinden açıklamaya devam ediyor. İşte, sınav sonuçlarını açıklayan kurum ve kuruluşlar...
-İçişleri Bakanlığı
-Ulaştırma Bakanlığı
-Sağlık Bakanlığı
-Sosyal Güvenlik Kurumu SGK
-Dışişleri Bakanlığı
-Konya Orman Genel Müdürlüğü
-İzmir Valiliği
-İŞKUR
-Diyanet İşleri Başkanlığı