Doğuya yatırım oy olarak geri döndü

AK Parti'nin seçimlerde Doğu illerinde büyük bir oy patlaması yaşamasının asıl nedeninin Teşvik Yasası'yla bölgeye ulaşan yeni yatırımlar ve iş imkanlarının olduğu belirtiliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 24.07.2007 09:06 GÜNCELLEME 24.07.2007 09:06 EKONOMİ
Doğuya yatırım oy olarak geri döndü

Y. YILDIZ-S.S.KOÇAK-Z.CEYLAN'ın haberi


AK Parti'nin geçtiğimiz Pazar günü yapılan genel seçimlerden galip gelmesinin ardında siyasi ve ekonomik pek çok sebep olduğu kesin. Ancak özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 3-4 kata varan oy patlamasını sadece siyasi sonuçlara bağlamak mümkün değil. Görüşlerini aldığımız bölge illerinin ticaret ve sanayi odaları başkanları, Ak Parti'nin 22 Temmuz seçimlerinde bölge illerinde ezici bir üstünlük sağlamasını, bölge illerinin teşvik yasası kapsamına alınması sonrasında artan yatırımlar ve iş imkanları ile tarımsal desteklere bağlıyor.


Adıyaman'da 2002'de yüzde 41,42 alan AK Parti, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde oy oranını yüzde 65'e çıkardı. AK Parti'nin en büyük oy patlamalarından biri de Ağrı'da yaşandı. 2002 seçimlerinde yüzde 17,70 oy alan AK Parti, 22 Temmuz'da oy oranını yaklaşık 3.5 kat arttırarak yüzde 63,3'e yükseltti. AK Parti Ardahan'da da oylarını yüzde 11,76'dan yüzde 40,5'e çıkardı.

EN FAZLA OY BİNGÖL'DEN

AK Parti, bu seçimlerde yüzde 71,5 ile Türkiye genelinde de en yüksek oy oranına ulaştığı Bingöl'de 2002 seçimlerinden çıkardığı oy oranı yüzde yüzde 31,33 olmuştu. Teşvik kapsamına sonradan alınan Diyarbakır'da da AK Parti'nin oyları yüzde 15,96'dan yüzde 41,2'ye yükseldiği gözleniyor.

4 KATIN ÜZERİNDE ARTIŞ

AK Parti'nin Güneydoğu'da oransal olarak en fazla oy artışı yakaladığı iller ise Hakkari ve Iğdır. Ak Parti bir önceki seçimde yüzde 6,8 ve 6,8 oy aldığı her iki ilde de oylarını 4 katın üzerinde artırmayı başardı. AK Parti'nin Doğu ve Güneydoğu'da Teşvik Yasası kapsamındaki 20 ilin yarısında, Türkiye geneli oy oranı olan yüzde 46,7'nin üzerinde oy çıkarması dikkat çekti. AK Parti'nin bu bölgede yüzde 40'ın altında oy aldığı il sayısı sadece 3.


Yatırımlar oy olarak geri döndü

Çözüm ekonomide

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Burhan Seçkin:

Bölgenin kalkınması için çok mücadele edildi. Hepsi birden olacak diye birşey yok. Ama programlarına bunu aldılar. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde herşey çok daha güzel olacak. Doğu ve Günoyduğu Anadolu illerinde ekonomi çok önemli. Ekonomik sorunlar çözülürse pek çok şeyin çözüleceğine inanıyorum.


Yatırımlar etkili oldu

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zafer Ersoy:

Teşviklerden en çok faydalanan il Adıyaman. Sanayi bölgeleri artmasına rağmen yer yok. Bürokrasi sıfıra düştü. Güneydoğu ve Doğu Anadoluda yatırımcılarda birinci sıradayız. Yatırımcı gelsin diye ne gerekiyorsa yapıyoruz. Sanayici geldiği için iş imkanları arttı.

Teşvikler ve tek parti yatırımların artmasında etkili oldu.


Doğu için umut teşvik

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol:

Tepki oylarının dışında AK Parti'nin şu ana kadar uyguladığı politikaların doğru olması oy kazanmasında çok etkili oldu. Örneğin; AB politikası, eğitim politikası, ekonomide ki politikaları. Urfa Belediyesi AK Partili ve Urfa için çok ciddi hizmetleri oldu. 2002'de oy oranı Urfa'da yüzde 22 iken 66'ya çıkmış olması AKP'nin Urfa'da büyük ciddi işler yaptığını gösteriyor. Urfa teşviklerden fazla yararlanamadı. Şimdi hazırlanan yeni teşfik tasarısı, farklılık olacak ve doğu bölgeleri teşfik yasasından daha çok yararlanacak.


İstikrara oy verildi

Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talip Devrim:

Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimi ve CHP ile yaşanan gerginlikler seçime yansıdı. Sonuçlar milletimizin istikrarın devamını istediğinin göstergesidir.Yapılan teşvikler bizim bölgemizde etkili olmamıştır. 5-6 yıldır bize teşvik verilmemiştir. Yatırımcılar Adıyaman, Adana, Şanlıurfa gibi iller dururken kalkıp da Muş'ta yatırım yapmaz. Biz kısa süre içerisinde organize sanayimizi açıyoruz. Oy demokrasiye verildi, istikrara verildi. Milletin kararı normaldir. Bu istikrarın ülkeye faydalı olacağına inanıyorum.


İstihdamla oylar arttı

Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Teymur:

Halk, sanayiciler, işadamları istikrar bekliyordu. Oyların bu şeklide artması Erdoğan'a olan güvenden ve bu bölgeye yapılan yatırımlardan kaynaklanıyor. 5 yıllık süreçte istihdam artışından söz edebiliriz. Bunun devamı için de halkımız mevcut iktidarı tekrar seçmek istemiştir. Tarım sektöründe yapılan teşvik uygulamaları ve cumhurbaşkanı seçimi krizi de belirleyici unsur olmuştur. Şuanda da çeşitli projelerimiz mevcut.


Yeni yasa bekliyoruz

Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan:

Seçimlerde AK Parti'nin başarılı çalışmaları ve diğer partilerde lider sıfatının olmaması belirleyici oldu. Oda olarak bizim gözlemimiz; son 5 yılda esnaf ve sanatkarlarımızın ticaretten memnun olmadığı yönünde. Teşvik yasası sulandırıldı. Iğdır bundan yararlanamadı. Yeni teşvik yasasının çıkartılmasından yanayız. 60. hükümetten de beklentimiz bu yönde. Umarım yeni teşvik yasasını gündeme getirirler.


Destekler etkileyici

Ağrı TSO Başkanı Nazif Acarbey:

Tarım ve hayvancılıkla ilgili çok teşvik oldu. Traktör teşviklerini 5 yıla çıkardılar. Doğrudan gelir destekleri arttı. Destekler çok etkiliyici oldu. Organize sanayi bölgesi ile ilgili çalışmalar başladı. 9 yıldır başlamamıştı. Vatandaş fabrika kurmak için geliyor. Teşviklerden dolayı. Teşvik 49 il ile sınırlı kalmamalı.İş imkanları gittikçe artıyor.


Teşvikler belirleyici

Kars TSO Başkanı Ali Güvensoy:

Esnafın durumu pek iç açıcı değildi. Şaşırtıcı bi şekilde artış oldu. Halk iktidardan memnun demek ki. Teşvikler, yeşilkart, Bağkur sahiplerine özel hastanelerde sağlanan kolaylıklar etkili olmuştur. Çiftçiye gelir desteğinin etkisi oldu.